Orbán patří do blázince. Rusové volby v USA ovlivnili pro Trumpa, to je prokázané. Trump je bořitel. Profesor Lukeš z americké univerzity rozjel kanonádu, ze které i Tvarůžková občas lapala po dechu

06.06.2017 20:03

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v úterním Interview ČT24 profesora historie a mezinárodních vztahů na Boston University Igora Lukeše. Ten se s moderátorkou přivítal, nadechl se a spustil opravdu silnou kanonádu. Zkritizoval Brity za brexit, zkritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána, zkritizoval polskou vládní stranu Právo a spravedlnost a svůj díl ostré kritiky dostal i prezident USA Donald Trump.

Orbán patří do blázince. Rusové volby v USA ovlivnili pro Trumpa, to je prokázané. Trump je bořitel. Profesor Lukeš z americké univerzity rozjel kanonádu, ze které i Tvarůžková občas lapala po dechu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Igor Lukeš

Na úvod se Lukeš věnoval britským volbám a brexitu. „Já si Velké Británie velice vážím, takže by se vyhrabala z té propasti, kterou si sama zvolila tím, že zvolila brexit. Ale ať už ty volby vyhraje kdokoliv, tak doufám, že Velká Británie přežije tuhle katastrofu jménem brexit,“ poznamenal host hned v úvodu. Brexit byl vylhán, rozhodně není pravda, že by Británie posílala týden co týden 350 milionů liber.

Velká Británie by podle jeho názoru měla zůstat jednou z vůdčích zemí civilizovaného světa, která bude i nadále ctít svobodu.

Vládní představitele Maďarska bych poslal do psychiatrického zařízení

Vyjádřil se i k Evropské unii. „Evropská unie je plná chyb, to bezpochyby. Tyto chyby vznikly v důsledku toho, jak se EU stále rozšiřovala, ale i tak si myslím, že má smysl, aby se Evropa dále sjednocovala,“ uvedl Lukeš. Proč? Aby třeba ze Spojených států mohli zavolat na jedno číslo, když chtějí hovořit o důležitých tématech s Evropany.  

Host věnoval pozornost i střední Evropě. Nešetřil především Maďarsko a Polsko. „Pokud mluvíme o vládních představitelích Maďarska, tak ty bych nejraději poslal do nějakého psychiatrického zařízení, protože tihle lidé měli v roce 1989 dlouhé vlasy a bojovali za liberální hodnoty, tak nechápu, jak mohli takhle otočit,“ podivoval se Lukeš s odkazem na maďarského premiéra Viktora Orbána.  

Pořádnou porci kritiky věnoval také polské premiérce Beatě Szydlové a vládní straně Právo a spravedlnost. „PiS, to je podivná zkratka pro každého, kdo umí anglicky,“ vysmál se polské vládní straně Lukeš s odkazem na anglické slovo „piss“ neboli močení. Jen už nedodal, že zkratka PiS odkazuje na sousloví Právo a Spravedlnost (Prawo i Sprawiedliwość).

Poláci drží podle Lukeše ještě jeden prim. Nelíbí se jím ani Brusel, ani Moskva, přičemž ostatní středoevropské země tíhnou stále více ke Kremlu.

Soukromě Lukeš doufá, že maďarský premiér Viktor Orbán nebo polská vládní strana PiS nereprezentují většinu společnosti. „V tom je na tom právě Amerika lépe v porovnání s ostatními zeměmi, protože tam vidím stále rozsáhlejší a lépe organizovanou rebelii, proti té kultuře lží, která se šíří z Bílého domu, zatímco v Polsku, v Česku, v Maďarsku a na Slovensku se nic takového neděje,“ kroutil hlavou Lukeš.

Doufá však, že v Česku to stále není ještě tak zlé. Už to, že může svobodně mluvit v České televizi, dokazuje, že na tom nejsme tak zle, byť nechápe, jak mohou Češi se svou zkušeností z let 1948 nebo 1968 hlasovat pro lidi, kteří podle Lukeše tíhnou k Moskvě.

Trump boří Evropu. Lukeš nechápe, proč to dělá

Podle Lukeše jsou věci, ve které se dá věřit, třeba v Boha. A pak jsou věci, které se dají prokázat. Za prokázané má Lukeš např. ruské pokusy o ovlivnění amerických prezidentských voleb. „Ředitel FBI James Comey se přece nestal ředitelem FBI jen tak, snad kvůli tomu, že je to vysoký hezký člověk,“ smál se Lukeš.

Před večeří a po večeři s prezidentem Trumpem Comey sepsal memoranda o tom, jak se ho Trump snažil ovlivnit. „Doufám, že to vyšetřování Michaela Flynna nebude tak horké,“ měl údajně říci Trump dnes již bývalému šéfovi FBI, který si to takto zapsal i do oficiální zprávy.

Trumpovi kvůli tomu hrozí Impeachment, neboli zproštění úřadu. Trump svým projevem ke Comeymu mohl stát v cestě spravedlnosti a to se prý v USA neodpouští.

V závěru Lukeš zasadil Trumpovi ještě jednu ránu. „My jsme si mysleli, že ty instituce, které byly v Evropě vystavěny za pomoci Spojených států, budou napadeny Ruskem, resp. Sovětským svazem, ale Sovětský svaz si je nedovolil napadnout. A kdo na ně útočí teď? Americký prezident Donald Trump. Trump přichází do Evropy jako bořitel a říká: NATO je bezvýznamné, obchodní dohody hodím do koše, a tak podobně,“ kroutil nechápavě hlavou Lukeš.

Stejně tak nechápe, jak může Trump zpochybňovat vliv člověka na zhoršování životního prostředí na planetě. Drtivá většina vědců se shoduje na tom, že člověk svým počínáním planetu poškozuje. Jen 0,26 procenta o tom pochybuje. A právě jejich názoru se Trump dovolává. Tak to alespoň vidí Igor Lukeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…