Jan Urbach: Sebastian Kurz bude šéfem Rakouské lidové strany

15.05.2017 12:29

Po oznámení odstoupení Reinholda Mitterlehnera ze všech stranických i vládních funkcí je nejčastěji jako jeho možný nástupce v čele Rakouské lidové strany (ÖVP) jmenován ministr zahraničních věcí Sebastian Kurz (30 let).

Jan Urbach: Sebastian Kurz bude šéfem Rakouské lidové strany
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Agentura APA nyní uvedla, že Kurz si ovšem klade sedm podmínek, které by měly být splněny, aby se postu v čele strany ujal. V první řadě požaduje, aby kandidátku pro nadcházející parlamentní volby to bude on, kdo sestaví celostátní kandidátku. Kandidátky ve spolkových zemích budou sice sestavovat tamní stranické orgány, ale ve spolupráci s předsedou a ten by měl mít právo veta. Kurz by chtěl sám vybírat generálního tajemníka a také členy vlády, když dosud v těchto záležitostech rozhodovalo předsednictvo strany.

Předem chce také neomezující mandát pro jednání o vládní koalici. Požaduje, aby se vedení strany písemně zavázalo, že jeho požadavky budou včleněny do stranických stanov. Nedělní jednání prakticky přijalo požadavky svého populárního politika a nominovalo ho na předsedu strany. Konečné rozhodnutí však musí přijmout lidovecký sjezd. R. Mitterlehner odešel z politického života s ohledem na stranické konflikty týkající se společného vládnutí se Socialistickou stranou Rakouska (SPÖ). Zastánci tvrdé linie zpochybňují možnosti budoucí spolupráce lidové a socialistické strany. K tomuto stranickému křídlu patří také Sebastian Kurz.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.