Jan Vávra: Konec blanického rytíře

21.05.2013 18:07

Vypovězení koaliční smlouvy na pražském magistrátu ze strany TOP 09 je snad překvapením jen pro ty komentátory, kteří chápou pražskou politiku jako boj dobrých se zlými a kteří viděli v pravicové pražské koalici záruku očisty od pořádků, přežívajících z dob primátorování Pavla Béma. Přitom rozpory mezi ODS a TOP 09 se v poslední době dostaly do stádia hraničícího s paralyzováním chodu celého úřadu.

Jan Vávra: Konec blanického rytíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

 

Na současné problémy bylo zaděláno již při vzniku koalice v roce 2011. Vypovězením koaliční smlouvy s ČSSD – mimochodem daleko brutálnějším, než jak to včera provedla TOP 09 – řešil tehdy primátor Svoboda svůj problém v rozpolcené pražské ODS, kdy nečekaným krokem vyšachoval křídlo kolem bývalého předsedy pražské ODS Borise Šťastného. Tomáš Hudeček, který se po nečinnosti Zdeňka Tůmy ujal vedení TOP 09 na pražském magistrátu, ve vidině podílu na moci souhlasil s tím, že ODS bude mít nejen primátora, ale bude kontrolovat klíčové oblasti, jako jsou městské finance, doprava a majetek města. V radě sice měla převahu jednoho hlasu TOP 09, ale zůstalo zachováno právo veta, takže TOP 09 nemohla ODS – lépe řečeno primátorovo křídlo v ODS – přehlasovat.  
 
Postupně - jak se politici TOP 09 začali v pražské politice rozhlížet – pochopitelně narůstalo jejich sebevědomí a tedy i nespokojenost se stavem v Radě, který neodpovídal volebnímu vítězství TOP 09. Vydatně k tomu přispívaly stále hlubší rozpory v pražské ODS, které vyvrcholily odchodem Borise Šťastného a Milana Richtera ze zastupitelstva. Spory v ODS se stále častěji promítaly i do jednání Rady, kde se náměstek za ODS Josef Nosek, odpovědný za dopravu, stal hlavním protihráčem primátora Svobody. Za této situace nemohlo k žádné slibované očistě dojít, změny byly pouze kosmetické, jako je takzvaný rozklikávací rozpočet, ze kterého se ovšem nikdo nic nedoví. Jak to celkem trefně komentoval Boris Šťastný, legendárního Bémova řídícího důstojníka Romana Janouška pouze nahradil Svobodův tajemník Marek Hanč. Je pravdou, že problémy s tunelem Blanka, s předraženou Opencard i s finanční situací Dopravního podniku vznikly za minulého vedení, to současné ale neudělalo k jejich vyřešení prakticky nic. Je tedy logické, že TOP 09 pociťuje rok před volbami potřebu předvést – zejména v porovnání s ODS – aspoň nějakou akceschopnost.  
 
Primátor Svoboda tak doplácí na své dřívější mocenské tahy a na skutečnost, že nedokázal zvládnout vlastní stranu. Novým primátorem se za současné situace může stát buď Tomáš Hudeček, nebo Josef Nosek, což by znamenalo vítězství opačného křídla v ODS. V každém případě éra Bohuslava Svobody v pražské ODS končí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…