Jan Vítek: Naše budoucnost? Představte si botu, dupající věčně do lidské tváře

18.07.2017 15:21

Co mne nikdy nepřestane překvapovat na sci-fi literatuře je, jak během času může nabýt jiného smyslu a společenského významu. Platí to zejména o klasických dílech dystopického žánru. Ve většině případů jde o příběhy odehrávající se ve smyšlené společnosti – často diktátorské, nespravedlivé a odpudivé – v níž její příslušníci prožívají obludnou noční můru. Když dnes některá z nich čteme znovu, nemůžeme se ubránit pocitu, že jsme ve zrychlujícím se skluzu do budoucnosti, kterou jejich autoři předvídali.

Jan Vítek: Naše budoucnost? Představte si botu, dupající věčně do lidské tváře
Foto: pixabay.com
Popisek: Násilí - ilustrační foto

Podobně jako totalita v románu George Orwella 1984, politická korektnost nám ukládá nový newspeak s cílem vymyškovat řeč tak, aby nebylo možné nazvat věci pravým jménem. Když zlo nelze pojmenovat, nelze proti němu bojovat. Naši vládcové nás špiclují na každém kroku. Velký bratr je ve srovnání s NASA pouhý břídil.

Podobně jako občané v Margaret Atwoodové Handmaid's Tale (Příběhu služky) jsme soustavným vymýváním mozků vedeni k tomu, abychom znali své místo a povinnosti, pochopili, že nemáme žádná skutečná práva, přijali určený osud, nevzbouřili se a neutekli.

Podobně jako v Huxleyho Konci civilizace (Brave New World) spějeme do báječného nového světa, v němž národní a kulturní identita patří dávné minulosti. Nevzniká genetickou manipulací, jak předvídal Huxley, ale křížením zcela přirozenou cestou. Poddajní, snadno ovladatelní metisové se smíří se svojí podřadností a podrobí se vládnoucí elitě dobrovolně a bez odporu jako nižší kasty vyšším v Huxleyho románu.

Podobně jako v Jean Raspailově Ostrovu svatých připlouvají k nám Středozemním mořem utečenci před bídou a hladem. Máme je uvítat nebo zahnat zpět? Evropské národy jsou názorově rozpolcené na hlasitou menšinu a mlčící většinu. Když se političtí vůdcové konečně rozhodnou jednat, je pozdě...v Raspailově románu, který není čistou dystopií, ale spíše historií naší budoucnosti.

Co se v těchto příbězích odehrává, připadá dnes mnohem bližší naší skutečnosti nežli předtím. A my se nyní nacházíme před stále naléhavější a znepokojivější otázkou, jak zabránit tomu, aby se to skutečně stalo. Jak Orwell varoval: «Jestliže chcete mít obraz své budoucnosti, představte si botu dupající věčně do lidské tváře.

(autor je český novinář, žijící ve Švýcarsku)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.