Jaroslav Kánský: Nepanikařit a nedělat ukvapené soudy ani rozhodnutí

29.10.2017 7:33

Není to to, co jsme očekávali, ani to v co jsme věřili. Prohrané volby jsou vždy tématem k zamyšlení. Nicméně to zamyšlení by nemělo být pouze hledáním viníka.

Jaroslav Kánský: Nepanikařit a nedělat ukvapené soudy ani rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Naše strana dlouhodobě trpí rozhádaností, neschopností se semknout ve víře v program a potřeby občanů. V naslouchání svým členům. Hodně členů strany nešlo k volbám a troufám si říct, že někteří, doufám pouze někteří, volili jiné strany. Ti by měli by být poctiví, dokončit svoje rozpolcení a ze strany odejít.

Teď se ozvaly opět hlasy z krajů, které vidí chybu především ve vedení strany. Měly by však přiznat svůj podíl na prohře, především to, že ve svém působišti také zřejmě neodvedly perfektně a beze zbytku svou práci, jak říkají koňáci.

Nejenom vedení, ale všichni bychom si měli rozmyslet jakékoliv svádění prohry na jednoho a to na Bohuslava Sobotku. Osobně jsem přesvědčen, že i přes chyby, kterých by se možná dopustil ve stejné situaci kdokoli z nás, je významnou sociálnědemokratickou postavou. Možná jednou z mála, která je se stranou spjata především ideologicky.

Volání po co nejrychlejším mimořádném sjezdu by nemělo být signálem k vyřizování účtů. Měli bychom být opatrní a zejména pravdiví. Ano, je třeba se sejít a rozhodnout, jak dál. Měli bychom opravdu udělat kvalitní analýzu a nejenom z centra – každý kraj zvlášť. Také každý kraj by na tomto mimořádném setkání měl podat zprávu, co udělal pro volby. Jaké postavil kandidáty. Nemusíme se jistě navzájem přesvědčovat, že v některých krajích jsou naši kandidáti dlouhodobě neprůchodní.

Měli bychom se do budoucna vystříhat takových úletů, které zejména v atmosféře marketingově silných protihráčů, jsou kontraproduktivní. Vše se nechá zneužít. I dobrý úmysl, když se o něm začne nepravdivé tvrdit, že je loupeží století.

Závěrem: Čeká nás hodně práce. Jistě přijdou nové tváře do vedení strany. Stejně tak bude zřejmě nezbytné udělat podobné kroky v krajích. Jenom si nemysleme, že jenom totální výměna lídrů, nebo celých vedení by nám přinesla úspěch. Chuť samotná nestačí. A především! Dobře si rozmysleme, zda je pro nás zdravější opozice s časem pro konsolidaci, nebo účast na něčem, co může být totálním propadákem.

Jaroslav Kánský, emeritní předseda Klubu seniorů ČSSD

Zdroj: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.