Lída Rakušanová: Není profesor jako profesor

13.06.2013 7:35

V principu je to dobře, že prezident Zeman odmítl Martinu Putnovi předat profesorský dekret osobně. Je to dobře proto, že by se tím pádem mohla konečně i v ČR rozpoutat diskuse o tom, co titul profesora vlastně obnáší. Že na to existují různé názory, připustil při dnešní jmenovací ceremonii i ministr školství Petr Fiala. Podle něj mají profesoři tři hlavní úkoly: „být excelentními vědci, vynikajícími pedagogy a na veřejnosti viditelnými intelektuály, kteří zkvalitní veřejný prostor“.

Lída Rakušanová: Není profesor jako profesor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dodejme, že podle této definice by v zemi, kde se tento titul běžně používá i pro středoškolské učitele, pokud vládnou dostatečnou autoritou a vzbuzují respekt, Martin Putna musel být takto titulován už dávno. Bez ohledu na to, zda mu profesuru někdo oficiálně udělí nebo ne. Konec konců působil už před devíti lety mimo jiné jako zastupující profesor na universitě v bavorském Řezně, takže o jeho kvalifikaci, a to jak vědecké tak pedagogické může být stěží pochyb. Kromě toho ale splňuje Martin Putna i ministrovu třetí podmínku, a to příkladným způsobem: neuzavírá se totiž, jako to dělají mnozí z těch, kterým prezident dnes jmenování neodepřel, za univerzitní zdí, nýbrž je bez vší pochybnosti „na veřejnosti viditelným intelektuálem, zkvalitňujícím veřejný prostor“.  
 
Po Listopadu spoluzakládal Křesťanskou akademii a křesťanskou revue Souvislosti, píše vzdělávací pořady pro rozhlas i televizi, je presentní na stránkách novin. A zároveň je věrohodný jako osobnost: neuhýbá, neintrikuje, lež nazývá lží. Fakt, že mu prezident odmítl jmenovací dekret osobně předat, na tom nic nezmění. V divném světle se tím pádem naopak ocitl Miloš Zeman.  
 
I tenhle příběh ale může mít dobrý konec, pokud ovšem dojde nejen k ujasnění jmenovacích pravomocí, ale i k reformě udělování profesur jako takových. Podle profesora Rudolfa Haňky totiž vysoké akademické tituly už nemohou v ČR víc ztratit na váze. Před dvěma lety, ve funkci předsedy Rady pro reformu vysokých škol, tento profesor s titulem z Cambridgeské university podotkl, že některé vysoké školy jmenovaly jen za pár posledních let tolik profesorů, že kdyby tam všichni měli učit, pak by tyto školy v podstatě zdvojnásobovaly svůj profesorský sbor zhruba každé tři roky. Prezident měl dnes rozdat 65 profesorských dekretů. Loni touto dobou jich jeho předchůdce rozdal 22. Další jmenování profesorů je naplánováno už na letošní podzim… 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…