Marcel Winter: Lidé chtějí věčné slibování nahradit činy

27.10.2013 20:02

Pohled na české volby ze vzdálenosti 10 000 km.

Marcel Winter: Lidé chtějí věčné slibování nahradit činy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Dalo se předpokládat, že když jsou lidé stranami znechuceni, že budou volit někoho, kdo zde 20 let střídavě nevládnul a slibuje jim nápravu zlodějen a skutečný boj proti té miliardové korupci. Teď se dá do kupy ČSSD, ANO a KDU-ČSL a je to. Mají jasnou nadpoloviční většinu v PS a o dalších předčasných volbách si Schwarzenberg i Němcová mohou jenom nechat zdát.

Babiš dělá leta i zahraniční obchod, takže se vyzná a navíc PR agenturu měl z USA. Proto také měl nejlepší a nejúčinnější kampaň. Kdyby, jak sám řekl, "nepodělal" třetí pilíř důchodové reformy v televizní debatě, měl by i 20 % a mohl dokonce volby vyhrát. Stropnický mu perfektně namluvil všechny videoklipy a dohromady to prostě zabralo.

ČSSD usnula na vavřínech předvolebních průzkumů. Partaje se musí učit, jak se dělá PR a reklama, protože to vůbec neumí. Lidé chtějí změnu, a kdyby se Bobošíková nespojila s utečenci s aférami a ostudami profláklé ODS, byla v Parlamentu také.

ODS musela dopadnout, jak dopadla, protože Kuba neumí mluvit přesvědčivě a k věci, navíc byl spojován s jihočeskými kmotry. Místo něj tam měl už dávno být Zahradník, Pospíšil nebo Zahradil. Jedině věčný poslanec Marek Benda je opět vysmátý, v PS zůstává.

Díky průšvihům ODS pochopitelně stouply reference KSČM, navíc Filip umí oproti Kubovi mluvit k věci. TOP 09 drží Schwarzenberg, a pokud by odešel, měli by obrovský problém. Kalouska lidé totiž moc nemilují.

Lidovci se vrátili, protože nejsou zapleteni do žádných korupčních skandálů a vedli slušnou předvolební kampaň. SPOZ nemělo charizmatického volebního lídra, všichni připomínali amatéry, kterým do vrcholné politiky pomohl dnešní prezident Zeman, jinak by zůstali maximálně na okresní úrovni.

Lidé chtějí věčné slibování nahradit činy, které povedou k nápravě. Tak to prostě vidím odtud z Vietnamu já.

Marcel Winter - Český důchodce v Hanoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…