Oldřich Rambousek: Drahé brambory, cibule, česnek, petržel, byty, léky, doprava... Za všechno může Babiš

06.04.2019 21:50

Tak to zas ne, vážení přátelé. Čtu články v novinách, sleduji FB a jiná média, a je až s podivem, co někteří novináři a občané jsou schopni vyblít. Skutečně úžasná, však je velmi krátká paměť občanů a jejich snadná ovlivnitelnost.

Oldřich Rambousek: Drahé brambory, cibule, česnek, petržel, byty, léky, doprava... Za všechno může Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Naše současná česká vláda a premiér Babiš mají samozřejmě svůj nepopiratelný díl viny, ale je pitomost nejtěžšího kalibru na ně svalovat úplně vše. Jsou dokonce záležitosti takového charakteru, se kterými nemůže vláda pohnout ani náhodou. Abychom však byli alespoň trochu spravedliví, tak je nutné ohlédnout se trochu do minulosti, ze které v mnohém sklízíme dnes trpké plody.

Hněv občanů ohledně cen některých komodit je samozřejmě plně oprávněný. I já osobně se zlobím, ale k mé vlastní smůle vím, jak to je a jak to bylo. Ono je velmi snadné na cosi nadávat a prstem ukazovat a křičet Babiš, Babiš! Já to tak snadné nemám a mnohdy závidím poněkud jednoduchým lidem jejich rychlé závěry a snadná řešení. Dobře totiž vím, že ti, kteří křičí nejvíc, mají také nejvíc másla na hlavě a v roce 1989 cinkali klíči na náměstích. Tam křičeli, že mají holé ruce, a nyní se diví, že mají i holou prdel. V mnoha oblastech by tedy bylo vhodné, aby si každý sáhl do vlastního svědomí. Chtěli jste kapitalismus a demokracii? Máte ji, tak proč křičíte?

No, dosti výčitek, a raději se vraťme k zemědělským komoditám. Mnozí z nás pamatují, a i já mezi ně patřím, že Československo bylo před zlikvidováním socialismu plně soběstačnou zemí ve výrobě masa, mléka, brambor, tuzemské zeleniny, obilí, cukru a dalších komodit. Vše se začalo hroutit v době, kdy se naše ekonomika otevřela a na náš trh začaly ze západu proudit potraviny za dumpingové ceny. Následkem tohoto kroku započal proces útlumu, dobře prosperujících JZD a státních statků. Ránu do vazu dostalo zemědělství zlodějskou privatizací a restitucemi, vymyšlenými panem Klausem starším a týmy okolo něj. Takzvaně posledním hřebíčkem do rakve našemu zemědělství se stala přístupová jednání k našemu vstupu do EU, vedená panem Teličkou a spol., a vstup do EU jako celek.

Přístupová jednání ke vstupu do EU byla takové kvality, že naše zemědělství bylo uvrženo pod diktát EU a podmínky, vyjednané pro naše zemědělce, byly mnohem horší, než třeba podmínky, vyjednané pro zemědělce polské, maďarské či slovenské. Naši zemědělci se rázem stali nekonkurenceschopnými proti ostatním, a to na základě mnohonásobně nižších dotací a průběžného financování zemědělské prvovýroby. Poděkování za tento stav patří panu Teličkovi a jeho týmu vyjednávačů. V této době taktéž vznikly normativy na využití zemědělské půdy, tedy v době, kdy Babiš ještě nebyl velkopodnikatelem, miliardářem a ani politikem.

Svého času jsem veřejně varoval před dumpingovými dovozy a říkal jsem: Nyní nám to sem dovezou za nízké a dotované ceny, čímž rozloží naše zemědělská družstva a přivedou je ke krachu, což povede k ovládnutí našeho trhu. Nikdo mi nevěřil a byl jsem poslán lidově řečeno do prdele. I mě štve, že se moje slova potvrdila, ale bohužel vím, že pro kapitalismus jsou tyto postupy příznačné. Dnes zaplatíte za svou naivitu. Brambory a petržel dražší než banány a mandarinky. Nezbývá vám nic jiného než žrát nyní ony banány. Chápu, že svůj vliv měl samozřejmě i méně úrodný minulý rok, ale to se stávalo i v socialismu, avšak komunisté hospodařili tak, že byl dostatek rezerv, a to díky centrálnímu plánování a dobře zpracovaným zemědělským koncepcím. Dnes zemědělská koncepce není a vše se řídí nabídkou a poptávkou, a právě to vede k takovýmto značným cenovým turbulencím.

Dnešní vláda a premiér Babiš mají dnes velmi omezený prostor k nějakému manévrování v zemědělské politice. Vše bylo zpečetěno přístupovými dohodami a vstupem do EU.

Poděkujte tedy panu Teličkovi a tehdejší takzvaně demokratické vládě, která nemyslela na nic jiného, než na své občany! Poděkujte ale i sobě, že při volbách volíte kretény, kteří dovolí stavět sluneční elektrárny na dříve orné půdě, která živila národ. To je doslova zločin.

Volíte politiky, kteří dovolí mizerné hospodaření v lesích. Lesy jsou drancovány a špatně ošetřovány proti kůrovci. Kdy jste viděli naposled feromonové lapáky na kůrovce, jež se instalovaly za komunistů? Já je už nejméně 25 let neviděl. Není-li lesů, nezadržíte vodu v půdě!

Je sucho a zemědělcům schází voda! Já se ani nedivím. Dnešní technologické postupy a šetření na nesprávných místech v zemědělství jsou katastrofa. Orba se dnes provádí v intervalu třeba až čtyř let a mezidobí je řešeno pouhou podmítkou! Pouze podmítnutá půda absorbuje o 80 procent vody méně, než půda zoraná! Oni ti komunisté věděli, proč orat! Zemědělci však křičí sucho, sucho, ale že sami situaci zhoršují, o tom se už nemluví, protože nikomu asi nezáleží na tom, jak se s půdou pracuje a hospodaří.

Situaci nevyřeší vláda ani parlament. Chyba je totiž v systému, a to politickém a společenském. Nemůžete chtít po takzvaně demokratické vládě a parlamentu, aby pracovaly ve prospěch lidu, když jsou svázány kapitalistickou diktaturou. To je prostý nesmysl. Jak jsem již kdysi řekl, řešení existuje, ale to musí vzejít od prostého lidu, který zaplní ulice, náměstí a zastaví práci. Dokud vy, občané, sami nedojdete k tomuto poznání, tak si budete muset zvykat, že místo brambor a cibule budete papat banány jako opice. Budete nuceni stěhovat se do malometrážních bytů, neb nájmy neuplatíte, budete chcípat na některé nemoci, protože určitě léky jsou pouze pro elity a movité.

Závěrem vám všem řeknu jediné, problém není Babiš. Problém jste vy, občané, ze kterých se staly ovce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…