Ondřej Houska: Nová Evropská komise se nesmí stát rukojmím europoslanců

23.10.2014 8:57

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker má před sebou mimořádně těžký úkol. Dokonce se dá říct, že tak těžký, jako snad nikdo z jeho předchůdců.

Ondřej Houska: Nová Evropská komise se nesmí stát rukojmím europoslanců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zprávy o zhoršující se ekonomické situaci nebo o stoupající nespokojenosti občanů s Evropskou unií zachytil asi každý. Od nové Komise tak někteří očekávají vyřešení všech těchto problémů, jiní zase bijí na poplach před tím, že plánuje další evropský centralismus.

Složení nové Komise vůbec není špatné. Třeba na postech eurokomisařek pro hospodářskou soutěž a obchod nebo v roli některých místopředsedů má Juncker ve svém týmu velmi kvalitní osobnosti. Otázkou ale je, nakolik bude nová Komise konat podle svého nejlepšího přesvědčení a nakolik se stane rukojmím Evropského parlamentu.

Jean-Claude Juncker se do křesla předsedy Komise dostal jakožto hlavní kandidát Evropské lidové strany na základě umělého a pochybného principu vymyšleného europoslanci, že by si šéfa Komise měli lidé volit přímo v evropských volbách.

Evropský parlament, věren své dlouholeté snaze zvyšovat za každou cenu své vlastní pravomoci, toho jistě bude chtít využít. Jeho lídři už upozorňují, že se jim nová Komise musí neustále zodpovídat a čekají od ní návrhy na další a další prohlubování evropské integrace.

To by ovšem byla voda na mlýn těm, kteří se nám snaží namluvit, že Brusel chce řídit naše životy takříkajíc od A do Z.

To ale neznamená, že můžeme dát za pravdu hlasům, podle kterých evropská politická elita ignoruje stoupající nespokojenost lidí a přichází jen se starými a zdiskreditovanými řešeními, která nahrávají extremistům.

Je příznačné, že tato kritika přichází třeba od britských konzervativců nebo české ODS, tedy od stran, které v evropských volbách drtivě prohrály. Právě na příkladu britských konzervativců je přitom nejlépe vidět, jak je neúčinné a nebezpečné podbízet se populistům a snažit se přejímat jejich politickou agendu.

Suma sumárum, nezbývá než čekat, s čím nová Evropská komise přijde. Bylo by ale naivní myslet si, že může udělat něco podstatného pro vyšší hospodářský růst nebo třeba snížení nezaměstnanosti.

To vše je na zodpovědnosti jednotlivých členských zemí. Brusel totiž zdaleka není všemocný, ač o něm tak leckdy mluví jak euroskeptici, tak eurofederalisté.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…