Pavel Hasenkopf: Zvukové záznamy dokládají, že norský úřad některá fakta zamlčel

30.03.2015 19:00

Právníci Evy Michalákové se oficiálním dopisem obrátili na místní úřad Barnevernu v Nedre Eiker.

Pavel Hasenkopf: Zvukové záznamy dokládají, že norský úřad některá fakta zamlčel
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Žádají doplnit neúplný a zavádějící záznam z lednového jednání, písemně žádají o zodpovězení dotazů, na které úředníci nebyli schopni odpovědět, a ohrazují se proti ponižujícím podmínkám schůzky maminky s dítětem, která v návaznosti na lednové jednání proběhla v polovině března.

Praha, 30. května 2015: Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových a právní zástupci rodiny dnes potvrdili, že pracovníci norské sociální služby ve městě Nedre Eiker stále matce nesdělili důvody, proč děti setrvávají v pěstounské péči a co by v jejích očích měla udělat pro to, aby se děti mohly vrátit domů.

V návaznosti na předchozí jednání a průběh nedávné schůzky matky s mladším synem proto právě dnes odešel do Norska oficiální dopis, ve kterém jsou výhrady a dotazy na místní Barnevern uvedeny.

„Kromě opětovného položení zcela zásadních dotazů, na které nám úředníci během osobní schůzky 20. ledna nedokázali vůbec odpovědět, současně žádáme o doplnění oficiálního zápisu z jednání. Zvukové záznamy dokládají, že v něm norský úřad některá fakta zamlčel,“ říká za tým českých advokátů Pavel Hasenkopf a doplňuje: „Chceme především, aby bylo písemně potvrzeno, že matka celkem nejméně pětkrát žádala o odpověď na otázku, proč děti zůstávají v pěstounské péči, jaké závady z hlediska výchovy dětí úřad shledává v jejím chování a odůvodňuje jimi další setrvávání dětí v pěstounské péči, a jak má své chování změnit, aby podle tohoto orgánu byla znovu způsobilá vychovávat své děti. Současně chceme zaznamenat, že jsme nedostali odpověď ani na otázku, proč jsou kluci rozdělení do dvou rodin.“

Hasenkopf zdůrazňuje, že domluvě z ledna neodpovídala ani organizace nedávné schůzky s dětmi. Eva Michaláková nakonec mohla potkat pouze mladšího Davida, navíc ve stejné místnosti s jeho norskými pěstouny a pod dohledem policie. Právníci proto budou žádat za neuskutečněné schůzky náhradu a ohradí se proti necitlivému přístupu k rodině a ponižujícím podmínkám schůzky, které zatížily maminku i dítě.

„Je výsledkem neuvěřitelně pevné vůle a sebekázně matky, že i přes tato opatření schůzka nakonec dopadla dobře a malý David sám připomněl přítomným pěstounům a zaměstnankyni Orgánu sociálně-právní ochrany dětí, že pod ubrusem je skryt "pozitivní" smajlík a že chce tento smajlík explicitně použít,“ píše se v dopise adresovaném místnímu Barnevernu.  

Pavel Hasenkopf také upozorňuje, že na zdokumentované lednové schůzce právní zástupce obce Nedre Eiker uvedl, že nevydá-li matka pasy dětí, může to být důvodem ke zbavení matky rodičovských práv. Ani tento bod úřad v oficiálním zápisu ze schůzky neuvedl.

Součástí dopisu je seznam otázek, o jejichž zodpovězení Eva Michaláková prostřednictvím svých advokátů opakovaně žádá:

• Jaký je nyní faktický důvod setrvávání Denise a Davida Michalákových v pěstounské péči? Proč Orgán sociálně-právní ochrany dětí sám nerozhodne o vrácení Denise a Davida do péče matky?

• Jaké vady shledáváte v chování matky a jaké změny byste doporučili v zájmu vrácení Denise a Davida do její péče?

• Jakým rozhodnutím a která instituce rozhodla o umístění Denise a Davida Michalákových do různých pěstounských rodin?

• Proč byli bratři Denis a David Michalákovi od sebe rozděleni a proč jim není umožněno žít společně v jedné pěstounské rodině? Proč tento stav trvá?

• Můžete potvrdit informaci Ředitelství pro záležitosti dětí, mládeže a rodiny (BUFDIR), že adopce Denise ani Davida Michalákových již nepřichází v úvahu?

• Může Orgán sociálně-právní ochrany dětí, dojde-li sám k závěru, že by to bylo v zájmu Denise a Davida, umožnit více styků s matkou než dva ročně? Je možné, v zájmu utvrzení vazby mezi matkou a jejími dětmi, aby matka předávala svým dětem dárky osobně?

• Je možné zajistit styk Denise a Davida s ostatními členy širší rodiny, zejména s dědečkem, babičkou, tetou, strýcem, bratranci a sestřenicemi prostřednictvím internetu (např. skypu)?

• Je dovoleno zveřejnit rozsudky a další součásti spisu týkající se odebrání Denise a Davida Michalákových, a za jakých podmínek? Můžete se zaručit, že za takový krok nebude paní Michaláková žádným způsobem postižena a nebude mít žádný přímý ani nepřímý vliv na budoucí rozhodování o dalším osudu jejích dětí?

Případem Evy Michalákové se budou zabývat také poslanci na svém zítřejším jednání, na které je jako pevný bod zařazena Informace předsedy vlády ČR pro PS PČR ke kauze Denise a Davida Michalákových v Norsku na základě přijatého usnesení č. 545 Poslanecké sněmovny ze dne 9. 12. 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…