Přemysl Votava: Turek před Vídní

05.01.2015 11:07

Tak zaznělo zoufalé volání Vídně o pomoc. Proto ještě po staletích si Vídeň připomíná svou záchranu před osmanskými Turky.

Přemysl Votava: Turek před Vídní
Foto: Archiv
Popisek: Vídeň v roce 1683

V roce 1683 přispěchal obležené Vídni na pomoc, polský král Jan III. Sobiesky. Vojska osmanské říše byla drtivě poražena. Zoufalé výkřiky strachu, se tak změnily v oslavný hlas zvonů. Den vítězství nad Turky 12. září 1683 papež vyhlásil svátkem. Traduje se, že vídeňští pekaři na počest vítězství, pečou rohlíky ve znamení osmanského půlměsíce.

Naši předkové tehdy křesťanskou Evropu zachránili, byli prozíraví, nečekali na zázrak, postavili se aktivně Osmanské říši na odpor. Islám po staletích je opět před branami Evropy. U evropských břehů přistávají po tisícovkách zoufalí Syřané, Libyjci, Tunisané, Iráčané …. Ten ještě nedáno klidný arabský svět, se všemi svými kulturními a obchodními specifiky, je v důsledku agresivní politiky USA, v rozkladu. Jak ekonomickém, vnitropolitickém, tak i kulturním. Islám ve své radikální podobě získává podporu v arabském světě.

Křesťané, či další jinověrci, po staletích žijící ve shodě v arabském světě, dnes v obavách o svůj život prchají do Evropy. Miliony běženců jsou na cestě. Evropa čelí nové sociální, ekonomické i kulturní hrozbě. Ulice evropských měst zaplňují uprchlíci z arabského světa. Pojetí multikulturní společnosti se hroutí. Západní Evropa čelí sociálním nepokojů. EU pasivně přihlíží. Islám se vydal na vítězné tažení do Evropy.

Naplňuje se známé rčení, „Kdo se nepoučí z historie, musí si ji zopakovat ještě jednou “.

Je historickou skutečností, že celým středověkem v Evropě se střetávalo křesťanství s islámem. Osmanská říše s větším či menším úspěchem dobývala křesťanskou Evropu. Evropští panovníci však na rozdíl od EU, nestáli pasivně k této hrozbě. Bránili křesťanskou Evropu se zbraní v ruce, před osmanskou říší. Přinášeli velké oběti, umírali na bojištích. Mezi nimi i český král Ludvík II. Jagelonský, v bitvě u Moháče (Uhry) roku 1526. Ve středověku platilo, že Evropa se spojovala při obraně křesťanství. Středověké, ale moudré rozhodnutí. Je tragické a sebevražedné, že dnes již neplatí.

Ne islám, ale samotné NATO, zejména USA, vytváří novou hrozbu pro křesťanskou Evropu. Vyvolávání záměrných nepokojů v arabském světě, pod pláštíkem vznešených proklamací o svobodě, přináší jen rozvrat arabského světa. Vytváří podhoubí pro radikální islám. Příkladem je Libye, Sýrie, Irák či Afganistan. Tradiční přátelské, zejména obchodní vztahy se mění v nenávist. Arabský svět, tak místo EU a USA oslavovaného „arabského jara“, prožívá svůj kulturní a hospodářský rozpad. USA se dnes zříká své zodpovědnosti za tento vývoj a přenáší tento problém na Evropu. Statisíce zoufalých běženců čeká na pomoc u břehů Evropy. EU jen pasivně přihlíží a společně s USA, místo aktivního řešení tohoto problému, zasévá další ohnisko napětí, tentokráte přímo v Evropě.

Záměrně vyvolaná nenávist proti slovanském, tedy křesťanskému Rusku, je sebevražedná pro naši Evropu. „Rozděl a panuj“, nesmí v Evropě platit ! Naši předkové při ohrožení své víry se spojovali. Společně i vítězili.

Ta stará, dobrá Evropa, to je dnes i Rusko, Bělorusko, Ukrajina, to vše je jeden svět, tedy ten náš křesťanský. Evropané vzpamatujme se, ….

Přemysl Votava

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…