Radim Valenčík: K Babišovi

11.08.2017 21:30

V první reakci na informaci o trestním stíhání Babiše jsem s trochou nadsázky napsal: To si snad ta sv..ně Babišova objednala jako svůj hlavní volební trumf. Jemu nestačí přes 30. On chce přes 50 %. (Takovou blbost na "druhé straně barikády" nepředpokládám.)

Radim Valenčík: K Babišovi
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Na Facebooku někteří začali spekulovat, zda za tím vším skutečně nestojí Babišova iniciativa: „Vaz mu to nezlomí. Stíhání Babiše může ANO naopak pomoci, shodují se politologové.“

Využíváme dovolení Radima Valenčíka k publikování jeho komentářů a vybíráme z jeho úvah (http://radimvalencik.pise.cz/4870-konce-babisovych-kauz.html) k Babišovi a jeho kauzám (red.Ltn).

Babišovy války

Nemyslím, ale zapomíná se na všechny dosavadní případy války "Babiš versus zbytek světa", války vedené indiskrecemi. Tak připomenu, jak to doposud vždy bylo, co se odehrálo a jak to vždy dopadlo.

Překvapivě velký rozruch vzbudil například střet Babiš versus Šincl. Nechápu, proč tolik rozruchu. Vždyť je to standardní, přímo v učebnicové formě předváděné válčení enkláv struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad prostřednictvím indiskrecí. Přispívá k veřejné osvětě: Problém je to, že od kradení jako individuálního fenoménu (a nejen od tohoto typu porušení obecně přijatých zásad) se odvíjí vznik struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad (spojené se vzájemným vydíráním a současně i protežováním). To, čeho jsem teď svědky v přímém přenosu v souvislosti s aférou Babiš–Šincl, kdy dvě enklávy ve strukturách založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad válčí těžkými kalibry indiskrece.

Jak to dopadne?

Zapracují ´jádra vyjednávání vlivu´ a situace se dočasně uklidní. Jedinou "ztrátou" (jejich) či "ziskem" (naším) bude to, že normální lidé trochu víc pochopí, o co jde. Tak toho aspoň co nejvíce využijme. Dokud to, o co jde, co se děje a co dělat, nepochopíme dostatečně, nenajdeme cestu z krize, která se bude rychle vyostřovat. A pochopit to není zas tak těžké. Doba nám v tom pomáhá.

Jádra vyjednávání vlivu uplatňování vlivu prostřednictvím struktur založených na vzájemném krytí ztrácejí svoji roli a tím i schopnost tlumit válku indiskrecemi. Proto lze očekávat ještě bouřlivější dění než tehdy. I možnost nahlédnout více "pod pokličku" toho, co se odehrává.

Ponechejme stranou otázku, zda a do jaké míry je Babiš padouch. Položme otázku jinak: Nestálo by zato aplikovat kritéria, která zformulovali jeho nynější sudiči, na všechny ty případy, které ve svém vystupování Babiš uvedl? A i na řadu dalších, které "vyšuměly". Nestálo by za to, položit si otázku, kdo má tu moc uplatňovat politiku dvojího metru v takovém rozsahu a s takovou razancí, jak to vidíme? Babišovo vyjadřování i diskuse k němu jsou velmi výživné.

Politikové a politologové nevědomě (s omezeností vyplývající ze slouhovství současnému typu moci) potvrdili Babišovu charakteristiku současné společnosti! A současně s tím potvrdili i to, že oni (vybraní "politologové" a vybraný "politik") to považuji za normální. Považují za normální stav společnosti to, co normální není. A považují za normální dokonce i tak zjevné a exemplární používání dvojího metru, jak se snaží předvést organizátoři diskreditační akce.

A teď se budou divit, že lidé takový pohled na společnost nepřijmou a budou se (nevím, zda oprávněně) obracet k Babišovi jako možné naději.

Ukáže se to už v nejbližších volbách. Přijde další trest udělený voliči "klasickým stranám" za systematické lhaní a krytí rozkrádání společnosti ve velkém a shora. Za politiku, která vede do slepé uličky.

Hoši, hoši! Až voliči vystaví účet, zamyslete se nad sebou. Do jakého perverzního způsobu vidění světa jste spadli a jak jste se rozešli s lidskou normalitou, s používáním rozumu!

P. S.: Zdá se, že tentokrát se politologové poučili.

Radim Valenčík

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…