Vaše Věc: Ben Salman je povýšen na prince – dědice

30.06.2017 10:08

Oblíbený syn saúdskoarabského krále Salmana Ben Salman (dále jen MBS), kterému je 33 let, zanechal v boji o nástupnictví na trůnu stranou svého bratrance Mohammeda Ben Nayese (dále je MBN).. Kam až se chystá dojít MBS?

Vaše Věc: Ben Salman je povýšen na prince – dědice
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Teprve dva roky poté, co byl jmenován Ben Salma princem - dědicem, ten kterému neřeknou jinak než MBS, se podařilo zbavit se svého bratrance MBN, aby se přiblížil trůnu první světové naftové mocnosti na dosah.

Ve 33 letech oblíbený syn monarchy, Salman Ibn Saoud byl tedy jmenován královským dekretem princem dědicem namísto MBN, který byl velmi zkušeným ministrem vnitra, ale ztrácí rovněž své mocenské portfolio.

Když vezmeme v úvahu věk otce, kterému je 82 let a jeho křehké zdraví, MBS by se měl stát v několika letech nejmladším králem v historii Saúdské Arábie. To je jakási minirevoluce v této zemi, kde během desetiletí monarchové usedali na trůn ve více než šedesáti letech.

Když se jeho otec stal králem po smrti Abdalláha v lednu 2015 a nyní je MBS povýšen na ministra obrany, ředitele královského kabinetu, prezidenta výboru pro ekonomické záležitosti a zejména prezidentem nového nejvyššího poradního orgánu ARAMCO. To je naftový gigant, který chce MBS privatizovat v rámci svého programu „Arábie 2030“.

Bohužel MBS si rychle nadělal i mnohé nepřátele. A to i mezi svými bratry a nevlastními bratry, kteří se museli u něj ohlašovat vždy, když chtěli navštívit monarchu jiné země, jako např. Juana Carlose, bývalého španělského krále.

V březnu 2015 nový ministr obrany ohlásil vojenskou ofenzivu v Jemenu, která ovšem selhala, jelikož dva roky poté jejich nepřátelé, rebelové Hutuové, blízcí Iránu, stále okupují velkou část země.

Nepřipadá ovšem v úvahu zabít mladého prince. V Rijádu MBS neustále snaží marginalizoval MBN, miláčka CIA, toho, kterému se podařilo zachránit Saudský dům ze spárů Al – Kaidy, když uprostřed let 2000-2010 teroristé znásobili atentáty v království.

Když si podávají ruku, tak se nikdy nedívají sobě do očí, říká se v Rijádu, kde jejich zahálčivá mládež dostane práci a současně vyživuje diplomatické kruhy. Ale MBS uměl využít opory svého otce pro účinné manévrování, takže MBN odchází a nechává mladému princi a jeho klanu veškerou volnost, aby se připravil na převzetí moci.

MBS je podporován mnohými členy středních tříd, technokraty a mladými, kteří očekávají při jeho vládnutí změny.

Je bezpochyby, že jeho osobnost se odrazí ještě více na saudské zahraniční politice. Irán, společný nepřítel Saudsko-americký a současně, ten, který je ve sporu s Katarem, což MBS zvládá se svým přítelem Mohammedem Ben Zaydem, princem dědicem SAE.

Podle některých zdrojů v Perském zálivu je to právě on, kdo má hodně blízko k Bílému domu, který přesvědčil nového saudského prince, aby přistřihl křídla církevním hodnostářům Wahhabitům. A chce se angažovat na jednání o míru s Izraelem, aby naopak získal na cestě k nejvyšší moci v Rijádu podporu Donalda Trumpa.

Tento rychlý sled událostí, při kterém se možná nebude ani čekat na smrt krále.ale k převzetí trůnu dojde Je to celkem jasná věc: MBS nikdo nemůže brát na lehkou váhu.

(podle Le Figaro, ZP)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…