Vaše Věc: Válečný štváč Jaceňuk baví publikum

02.07.2016 13:22

Více než dva roky trvala epizoda vládnutí A. Jaceňuka v čele ukrajinské vlády. Ukrajina se za tu dobu ponořila do hluboké ekonomické a politické krize a vede nekonečnou opotřebovávací válku na východě země, kde se vzbouřily ruskojazyčné oblasti.

Vaše Věc: Válečný štváč Jaceňuk baví publikum
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Jaceňuk, jehož vláda se stala synonymem korupce a hospodářského úpadku země, ve svém rozhovoru pro Hlas Ameriky s nadšením pohovořil o tom, jak Ukrajina s Rusy bojuje i za Spojené státy a že doufá, že i příští americká administrativa bude Ukrajinu podporovat stejně jako Obamova vláda. (Připomeňme například slavný telefonát náměstkyně amerického ministra zahraniční V. Nulandové, ve kterém s americkým velvyslancem v Kyjevě pohovořila i o tom, že USA stál převrat na Ukrajině 5 miliard dolarů…)

Jaceňuk patří k těm lidem z ukrajinské politické elity, kteří jsou naprosto nerozumní a nejraději by vehnali země EU či NATO (nebo kohokoli jiného) do konfliktu s Ruskem. Není však tak úplně jasné, jaké benefity by z toho zemím EU a NATO plynuly, tedy kromě konfliktu na východě Ukrajiny a zřejmě rozsáhlého konfliktu s Ruskem. To však žádný benefit není.

Jen se znovu ukazuje, jak neodpovědným politikem Jaceňuk byl a je. A také jak daleko od reality se svět, ve kterém Jaceňuk žije, pohybuje. Na otázku reportéra, zda jeho cesta do USA není záměrným krokem proti novému ukrajinskému premiérovi, například odpověděl: „Myslím, že politická kultura na Ukrajině se hodně změnila. Poprvé v ukrajinské historii udělal bývalý premiér vše pro předání moci do rukou nového premiéra.“ Pokud tímto výrokem Jaceňuk nesděloval, že se vláda pod jeho vedením záměrně dopouštěla šílených kroků, které Ukrajinu přivedly k defaultu a vzdálily možnosti se z ekonomických problémů vymanit, lze tato jeho slova pochopit snad jen jako projev nějaké duševní choroby…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…