Vladimír Pelc: Nechme to vládnutí hasičům, nejsou to tajtrlíci

10.05.2017 18:02

V posledních dnech jsem se stal kladečem věnců. Jako předseda jedné z organizací svazu bojovníků za svobodu to mám v popisu funkce. Jsou totiž opět výročí. Osvobození i posledních vražd našich občanů nacisty.

Vladimír Pelc: Nechme to vládnutí hasičům, nejsou to tajtrlíci
Foto: Archiv Jihomoravského kraje
Popisek: Hasiči Brno.

Pietní akty jsou podobné. Důstojné. S věnci. Květinami. Proslovy. Přítomni byli pamětníci, mladší občané, studenti, žáci. Osoby se střídaly. Ale vždy byli přítomni místní hasiči. Jsou totiž v každé obci. Mnoho desítek let. Oni totiž trvají.

Naposledy jsem si to uvědomil při tryzně v Sedleci-Prčicích. Sedmého května pětačtyřicátého tu jednotky SS vypálily sedleckou školu a zavraždily jednadvacet místních občanů. Na pietní tryzně bylo mnoho lidí; a samozřejmě místní hasiči.

A tak mě napadlo, když máme tu vládní krizi tajtrlíků, že bychom měli nechat vládnout v celém státě hasiče. Mají, podle mého názoru, k vládnutí všechny předpoklady: Musejí být odvážní – proti ohni či živelním pohromám nemohou útočit poseroutkové; musejí být disciplinovaní − proti ohni či živelním pohromám se nemohou hnát jako stádo splašených guvernantek; musejí dodržovat zákony – při svých akcích jsou vázáni nůší předpisů. Drží při sobě. A jsou normální: S veřejností komunikovat, na rozdíl od většiny tzv. vrcholných politiků, umějí – zblízka jsem to viděl v Sedleci-Prčicích, po pietním aktu si hasiči šli pokecat do hospody. Normálně.

Nechme to vládnutí hasičům! Nejsou to tajtrlíci.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.