Bárta: Je to jako schválně zavařit únikové dveře z autobusu, když víme, že nám selžou brzdy

26.09.2012 14:38

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 9. 2012

Bárta: Je to jako schválně zavařit únikové dveře z autobusu, když víme, že nám selžou brzdy
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, je velmi tragické, když ministr financí této země má pocit, že v situaci, ve které se nachází Česká republika, je nyní zájmem konkrétních osob provádět politickou předvolební kampaň. Je velmi smutné, že pan ministr financí nechápe, že nyní jsme v situaci, že jestliže je tady vážné riziko pádu této vlády a této koalice, tak že pan ministr financí má pocit, že přijetí záchranného padáku, vypuštění tohoto záchranného padáku, který buď bude nebo nebude potřeba, je jen a jen brzdný mechanismus pro následky, který si nepřeje ani koalice ani opozice.

Je to jako schválně zavařit únikové dveře z autobusu, když víme, že nám mohou selhat brzdy. Je to jenom zarputilá arogance s pocitem toho, že brzdy neselžou, bez ohledu na to, že brzdy selhat mohou.

Nejde o nic jiného než nezavařovat únikové dveře, než je nechat otevřené, s tím, že buďto brzdy selžou či neselžou - a já chápu, že ministr financí a reálný vládce TOP 09 udělá všechno pro to, aby brzdy neselhaly. Já mu mohu slíbit, že udělám všechno pro to, aby brzdy selhaly, protože není v zájmu České republiky, aby autobus Mirka Kalouska dojel do pekelného cíle dalšího propadu české konkurenceschopnosti.

Ale to už je ten politický spor. Ale není politickým sporem a není politickým marketingem, aby nebyly zavařeny únikové dveře autobusu.

A proto apeluji na zdravý rozum, aby se přijal návrh Michala Babáka, proto, aby když ani opozice ani koalice nechce 17,5 % DPH, tak aby v tomto duchu existoval náhradní brzdný mechanismus, aby existovala otevřená úniková cesta z šíleného autobusu.

Já už jsem tady několikrát v souvislosti s DPH říkal citát Martina Luthera Kinga "na světě není nic nebezpečnějšího než upřímná ignorace a vědomá hloupost". To je přesně to, co tady nyní zažíváme. To je přesně to, že nyní místo zodpovědného přístupu k dané věci, kdy pan ministr financí ignoruje to, že zvýšil DPH už v loňském roce a v tomto roce nevybral reálně ani o korunu více, tak znovu zarputile trvá na zvedání daní, především DPH, v situaci, kdy ví, že česká ekonomika v žádném případě reálně nebude růstovou ekonomikou. Přesto v tomto kontextu zarputile ve státním rozpočtu trvá na vyšším růstu než je podle mě pořád velmi pozitivní odhad České národní banky o více než dvě desetiny, a ještě k tomu se rozhoduje dál zvedat daně v situaci, kdy ví, že je prostě reálně nemůže zvednout, a počítá s příjmy, které reálně nemohou nastat.

Jiná věc je - a to podle mého není záchranný balíček, ale je to jediná pozitivní intervence, která může alespoň trošičku prospět tomu, aby se reálně alespoň trošičku přibližovala čísla, která Miroslav Kalousek považuje za automatická, a to je alespoň částečná podpora českých podnikatelů ve svízelné současné situaci. A to je druhý návrh, který obsahuje to, co předkládá Michal Babák, a to je, abychom propláceli DPH až po zaplacení faktur. Pro české podnikatele s nedostatkem cash-flow, s velmi konzervativním chováním bank, je jedinou situací, jak jim v jejich nelehké ekonomické situaci pomoci.

A je naprosto absurdní, že dnes tady po třetí hovořím o tom, jak se pravicová vláda neideologicky a protismyslně chová. Ruší povinnou státní maturitu z matematiky, resp. těžší verzi státní maturity z matematiky, odmítá proplácet DPH po zaplacení faktury a ještě chce sjednocením DPH na 17,5 %, když ví, že v tuto chvíli je to špatně.

Prosím, mysleme zdravým rozumem a naopak - nedělejme tady volební kampaň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …