Hubáčková (KSČM): Naši podporu mají školské odbory jistou

04.04.2012 7:33

KSČM zásadně nesouhlasí s tím, aby se snižovaly platy ve školství, jak učitelům, tak nepedagogickým pracovníků.

Hubáčková (KSČM): Naši podporu mají školské odbory jistou
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vláda ještě nedávno učitelům slíbila přidat, pak jim zvýšila tarify, ale prostředky na mzdy nepřidala. Vedení škol proto muselo učitelům snižovat osobní ohodnocení a ke zvýšení jejich platu ve skutečnosti v naprosté většině případů nedošlo. A to jim ještě před Vánoci sliboval ministr Dobeš zvýšení v průměru o 750 Kč. A nyní jim chce vláda ubrat v průměru 560 Kč měsíčně. A pokud jde o nepedagogické zaměstnance škol, těm se v posledních letech jejich i tak dost nízký plat opakovaně snižoval, a proto pro ně jeho další snížení v průměru o 310 korun bude citelné. Vypadá to jako velmi špatný žert, na který ovšem doplácejí zejména rodiny pracovníků školství.

Práce učitele je přitom velmi zodpovědná. Na něm hodně záleží, jak kvalitně budou žáci připraveni na svůj budoucí život a povolání, jaký bude jejich všeobecný rozhled, jak se rozvine jejich schopnost odhalovat souvislosti a jaký budou mít do budoucna zájem o další sebevzdělávání a rozvoj. Podmínky ve školství by proto měly zajímat nejen zaměstnance škol, rodiče a žáky či studenty, ale celou společnost, a zejména zaměstnavatele. Pokud je učitel ve stresu, ať chce nebo ne, do jeho práce se to promítne. Vzhledem k tomu, že současná společnost prodělává hlubokou krizi, která vstupuje i do sociálních vztahů a hodnot,  a je to velmi znát i na chování dětí a mladých lidí, je práce učitele stále náročnější.

Přístup vlády k zaměstnancům regionálního školství, stejně jako k policistům a hasičům, podle mě ukazuje na naprostý nezájem vlády o plnění povinností státu vůči občanům, daňovým poplatníkům. Bezduchými škrty neváhá zhoršovat podmínky bezpečnost občanů i výchovy a výuky dětí a mládeže.

Jako nepochopitelné vnímám jednání Věcí veřejných, které otálejí s nominací nového ministra, zatímco řízení ministerstva supluje první náměstek, který musí jako úředník jen plnit, co mu vláda uloží. Budí to dojem, jako by VV čekaly, až problémy takzvaně vyhnijí, a nový ministr už je nebude muset řešit. A to nejen ve vztahu k platům zaměstnanců školství, ale i k problému s evropskými dotacemi. Pokud v důsledku tohoto jednání přijde navíc ČR o miliardy z evropských fondů, VV i vláda jako celek ponesou plnou zodpovědnost.

Pokud se rozhodnou školské odbory k jakékoli formě protestu, podporu KSČM mají jistou.

Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy