Klasnová (VV): Michael Vít by měl být okamžitě odvolán z obou funkcí

14.03.2012 21:56

Seznam pochybení, či přinejmenším sporných kroků náměstka ministerstva zdravotnictví a hlavního hygienika ČR Michaela Víta je dlouhý. Nyní byl dokonce obžalován z porušení zneužití pravomocí úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. "Na svém místě už nemá co dělat," prohlásila místopředsedkyně sněmovny a VV Kateřina Klasnová.

Klasnová (VV): Michael Vít by měl být okamžitě odvolán z obou funkcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Policie Michaela Víta obvinila v pondělí, ministr zdravotnictví chce o jeho osudu jednat s premiérem. "Jestliže je vysoce postavený státní úředník podezřelý z machinace s výběrovými řízeními a státní zakázku údajně přihrává své podřízené z ministerstva zdravotnictví, resp. jejímu manželovi, a ministerstvu zdravotnictví hrozí vinou jeho konání pokuta, nemůže na svém postu setrvat. Pokud sám nemá sílu odstoupit, měl by ho Leoš Heger odvolat neprodleně aspoň z postu náměstka ministerstva," uvedla místopředsedkyně sněmovny a VV Kateřina Klasnová. Na odvolání Víta z místa hlavního hygienika se musí dohodnout vláda. "A já pevně doufám, že tak učiní už na svém dnešním jednání," doplnila Klasnová.

"Měli bychom nyní také zvážit, zda do budoucna nezměnit systém jmenování a odvolávání hlavního hygienika, přesunout tuto pravomoc zcela na ministra zdravotnictví, jako je tomu například na Slovensku," míní poslanec VV, Radim Vysloužil. "Otázka je, zda, vzhledem k působení Michaela Víta v minulých letech, nemělo mít Česko nového hlavního hygienika dávno. Co třeba pro masivní nákup očkování proti chřipce, miliony vakcín, jež zůstaly nevyužité ve skladech vinou špatného odhadu nástupu nemoci. A hlavně pro návrh Víta, který nakonec zrušila Topolánkova vláda, aby Česko koupilo předražené vakcíny za pět miliard korun bez výběrového řízení!?" připomněl Vysloužil. Paradoxně, hlavní hygienik a propagátor očkování proti prasečí chřipce jí nakonec sám onemocněl, protože očkován nebyl… Michael Vít před několika lety také například vyvolal paniku svými výroky o lidech, kteří mohou roznášet žloutenku.

Hluková legisativa se Vítovi nedaří. Nebo nechce dařit?

Kateřina Klasnová se s Michaelem Vítem v posledních měsících sama několikrát setkala, a to na půdě ministerstva zdravotnictví i sněmovny. "S ním i s ministrem Leošem Hegerem jsem hovořila o absenci legislativy upravující hlukové limity a měření hluku, o přípravě věcného záměru hlukového zákona a o nařízení vlády z loňského srpna, kterým došlo de facto ke zvýšení hlukových limitů o několik decibelů," uvedla Klasnová. Na vládu přitom návrh nařízení, pod názvem Transpozice evropského práva, předložilo právě ministerstvo zdravotnictví.

"Ve středních Čechách spolupracujeme s několika občanskými iniciativami, které proti zvyšování hluku bojují. Ať už v rámci zastavení Letiště Aero Vodochody, či v rámci třeba obyčejného žití u dálnic. Bohužel, jejich doporučení a námitky, vypracované renomovanými akustickými odborníky, pan Vít zcela ignoruje," doplnil Radim Vysloužil, středočeský poslanec VV. Ani on, ani Klasnová tak nevěří, že by resort zdravotnictví předložil věcný záměr vládě v červnu letošního roku, jak by podle legislativního plánu prací vlády měl. "A to už je původní termín posunutý skoro o rok," uzavřela Klasnová.

Kateřina Veselá, asistentka Kateřiny Klasnové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…