Ransdorf (KSČM): Čeští politici dnes

24.10.2013 18:00

Živě si vzpomínám na volby 2010. Petr Nečas na billboardech vypadal rozhodně, měl budovatelsky vykasané rukávy košile a jeho heslo znělo, že nebude trpět korupci ani ve vládě, ani v ODS.

Ransdorf (KSČM): Čeští politici dnes
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Korupce se mezi tím stala metodou vládnutí, pohodlná většina se rozplynula a premiér, který evidentně neumí pracovat metodami podsvětí (a to mu vůbec nevyčítám) si zvykl na zázemí, které mu vytvářela Jana Nagyová. V bahnu korupce se brodili nakonec všichni členové vlády. „Pan čistý“ nakonec to vše neustál. V politice končí.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Velký florentský myslitel Machiavelli ve svém Vladaři psal o tom, že politici jsou buď lvi nebo lišky. Buď imponují silou nebo jsou lstiví. Myslím si, že Petr Nečas a jeho sestava by vlastně nevyhovovala ani jedné s obou kategorií. S jedinou výjimkou: Miroslava Kalouska, který byl a je nejsilnější osobou dodýchavšího kabinetu. Být lstivý je ale zajisté málo pro to, aby byla jakákoli vláda životaschopná.

Ale jsou i jiní politici: jejich charisma se opírá o intelektuální nebo morální sílu. Takové charisma nikdo z  bývalé Nečasovy vlády nemá. Politik jako morální vzor: to byl třeba Masaryk nebo Ho Či Min (Ho Chi Minh) případně Ernesto Che Guevara. Příkladů by se našly v minulosti spousty. Ale bída české politiky spočívá v tom, že charisma předpokládá formát. To je v české politice něco, co se nevidí. Česká politika je plná lidiček, kteří vidí v politice jen a jen obživu. A jsou dnes i takoví, kteří v ní vidí doplnění svých podnikatelských možností, jako je nyní Andrej Babiš.

Milí čtenáři, uveďte mi jedinou myšlenku, která by v českém parlamentu zazněla, která byla náplní probíhající volební kampaně a která by potvrzovala názor Johna Suarta Milla, že parlament má být zrcadlem života národa. Taková myšlenka  tu prostě není. Jako Češi si prostě nezasloužíme tak mizernou reprezentaci. Volby to snad změní. Ale záleželo už  na tom, jak kandidující strany vybíraly své kandidátky.  Strany nemohou být jen nějaké účelové spolky, jak o tom mluvil Schwarzenberg nebo odvozenina firemního řízení, jak si myslí Babiš. Bez tlaku členů se to v žádné straně nezmění. My komunisté jsme zvyklí na to, že potřebujeme znát názor členů. Kéž by to platilo jako norma pro všechny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…