Šebek (ODS): Odposlechy, ochrana před neslušnými

07.04.2012 11:27

Odposlechy a nahrávání hýbou českou politickou scénou a jsou dnes všeobecně předmětem pohoršení. Někdo se pohoršuje nad jejich obsahem, jiný nad jejich způsobem.

Šebek (ODS): Odposlechy, ochrana před neslušnými
Foto: senat.cz
Popisek: Oficiální foto senátora za ODS Karla Šebka

Mně osobně odposlechy nikdy nevadily. Dokonce už v dětství ovlivnily i moji profesní dráhu. Mezi moje oblíbené knížky patřily totiž verneovky, a tam se to technickými vynálezy z rodu odposlechů jen hemžilo. Třeba Tajemný hrad v Karpatech. Rozuzlení tohoto příběhu bylo zcela v duchu záhadného přenosu zvuku a obrazu na dálku. To v časech našeho mládí, kdy televize byla teprve v plenkách, jitřilo fantazii nejednoho kluka. Bastlili jsme rádia, magnetofony a vysílačky a některé to později dovedlo až do zaměstnání v telekomunikacích nebo v rozhlase.

Každému průměrně znalému člověku musí být jasné, že technické prostředky se dají stejně dobře využít jako zneužít. Můžeme se nad odposlechy pohoršovat jak chceme, ale ony tu prostě byly, jsou a budou. Apokud něco musíme důkladně střežit, je to toliko státní, vojenské a duševní tajemství.

Všechny vojenské vysílačky za časů Varšavské smlouvy zdobil varovný nápis "Pozor, nepřítel naslouchá!". V dnešním globálně propojeném světě naslouchají nejen nepřátelé, ale také obyčejní slídiči. Z dětské zvídavosti se mnohdy stane bezbřehá zvědavost až chorobné voyeurství. I bulvár, bohužel, patří ke svobodě slova, a přiživování se na soukromí jiných přináší vydavatelům škvárů mimořádné zisky.

Pokud někdo touží po klidu a soukromí, nezbývá, než aby si našel tiché místo, pokud možno vzdálené politice i civilizaci, a tam se ukryl bez spojení se světem, doufaje, že ho tam nikdo neobjeví. Ti ostatní se musí nějak vyrovnat s tím, že jejich telefonní hovory, esemesky a maily mohou být monitorovány stejně, jako je monitorován jejich pohyb na veřejném prostranství nebo na komunikacích. Ostatně děje se to převážně v zájmu ochrany těch slušných proti těm neslušným, porušujícím zákony.

V tomto směru chápu zveřejňování odposlechů politiků či lobbistů úplně stejně – jako ochranu slušných proti neslušným. Mohu se zajisté tázat, kdo za tím stojí, proč je to tak načasováno a komu to má sloužit, ale nad tím vším ční zásada, že člověk, kterému je svěřena správa věcí veřejných, stává se sám objektem veřejného zájmu a je kontrolovatelný všemi prostředky. I zde hrozí podvrhy a manipulace s fakty, ale to by byla jiná kapitola.

Karel Šebek
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …