Skopal (ČSSD): Proč je výhodné jezdit pro pohonné hmoty za hranice

01.04.2012 22:33

Nedivím se, když mi lidé říkají, že se jim vyplatí tankovat pohonné hmoty za hranicemi naší země. Na Znojemsku se přímo nabízí vyjet do Rakouska a naplnit si nádrž benzínem nebo naftou za minimálně srovnatelnou cenu (ale spíš nižší) při vědomí, že je to palivo kvalitnější než u mnohých českých čerpacích stanic. Alespoň tak to řidičům říkají mnozí mechanici v autoservisech.

Skopal (ČSSD): Proč je výhodné jezdit pro pohonné hmoty za hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Co se s tím dá dělat? Poslanci ČSSD navrhují snížit spotřební daň u pohonných hmot. Ceny ropy na světových trzích a neúměrně vysoká spotřební daň v České republice je totiž to, co žene ceny za benzín a naftu do astronomických výšek. Fakt, že někde už byla překročena magická hranice čtyřiceti korun za litr je alarmující.

Odpusťte, že vás budu nudit čísly, ale v tomto případě je to nutné: V současnosti je v ČR daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzínů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr, a u benzínů s obsahem olova přes 0,013 g/l činí tato daň 13,71 Kč za litr. Navíc je na pohonné hmoty uvalena 20 % daň z přidané hodnoty.

To je přímo ďábelská kombinace. Trpí tím občané a paradoxně tím trpí i česká ekonomika jako celek. Velkodopravci si navykli nakupovat cenově výhodnější pohonné hmoty v okolních zemí, což samozřejmě není divu.

Poslanci ČSSD navrhují snížit spotřební daň z motorové nafty o 2,50 Kč za litr. U benzínu se má daň snížit o 1,50 Kč. Státní rozpočet by tím podle dostupných analýz neutrpěl, ba naopak, neboť by snížení ceny pohonných hmot logicky vedlo ke zvýšení spotřeby. Cíl předkládaného zákona je zřejmý: má ulehčit obyčejným řidičům, podpořit českou ekonomiku a zabránit zbytečným ztrátám, které vznikají, když velcí dopravci tankují v zahraničí. – Bude zajímavé sledovat, jak se k tomu postaví koaliční poslanci v Parlamentu.

Ing. Ladislav Skopal
poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.