Sobotka: Za zvyšující se schodek rozpočtu může Kalousek, nikoli EU

11.12.2011 11:37

Ministr financí Miroslav Kalousek ve čtvrtek přiznal, že v letošním roce nebude schopen dodržet Poslaneckou sněmovnou schválený schodek státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun.

Sobotka: Za zvyšující se schodek rozpočtu může Kalousek, nikoli EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Nově odhadl výši schodku na 140 až 150 miliard korun. Jako příčinu nedodržení platného zákona o státním rozpočtu na rok 2011 uvedl zpožděné a zadržené platby z Evropské unie. Téměř to po vyjádření ministra Kalouska vypadá, jakoby za zvýšení schodku mohla EU. Opak je pravdou.

Je známo, že v současné chvíli jsou pozastaveny tři české operační programy. Jedná se o Regionální operační program NUTS 2 Severozápad, vládní Operační program Životní prostředí a vládní Operační program Doprava. Původně se pozastavení týkalo i programů Jihozápad a Podnikání a inovace, peníze pro ně už ale Evropská komise naštěstí odblokovala.

Je zcela evidentní, že příčina zpoždění či zadržení plateb není na straně Evropské unie, ale České republiky a především české vlády. Největší objem pozastavených prostředků se totiž týká vládních operačních programů. Důvody pozastavení pak přímo souvisí s chybami, kterých se dopustili pravicoví ministři Topolánkovy a Nečasovy vlády. Stačí připomenout projekty, připravené a realizované v době působení kontroverzního ministra dopravy Aleše Řebíčka z ODS. Nebo skandál ministra Drobila z ODS na Fondu životního prostředí. Také za pozastavením Regionálního operačního programu Severozápad je pochybení, jež pochází z doby, kdy Ústecký i Karlovarský kraj vedli hejtmani z řad ODS. Ministr financí Kalousek v oblasti příjmů z Evropské unie podcenil dopady všech těchto pochybení a v rozpočtu naplánoval nereálné příjmy z evropských zdrojů.

Odpovědnost za překročení schváleného schodku státního rozpočtu má proto ministr financí Kalousek, ministři dopravy a životního prostředí z pravicových vlád let 2006-2010 a bývalí hejtmani ODS.

Premiér Nečas velmi rád používá univerzální hrozbu zhoršení ratingu České republiky téměř pokaždé, když opozice přijde s jakýmkoliv návrhem, který se vládě nehodí. Naposledy zcela nesmyslně strašil v souvislosti s návrhem ČSSD na změnu Ústavy ve věci způsobu jmenování členů bankovní rady ČNB.

Premiér Nečas by se měl nyní vážně zamyslet nad tím, zda největším ohrožením ratingu naší země nejsou skličující výkony členů jeho vlády a zjevná neschopnost ministra financí dodržet schválený deficit státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.