Stanjura (ODS): Ze zákoníku má zmizet „závislá práce“

12.09.2012 6:24

Shodli se na tom členové pracovní skupiny ODS a Strany soukromníků České republiky (SsČR), která se od července zabývá návrhy na změkčení legislativní úpravy postihování tzv. švarcsystému.

Stanjura (ODS): Ze zákoníku má zmizet „závislá práce“
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Podnikatelé si dnes stěžují na přehnané kontroly z pracovních úřadů, které se snaží potírat tzv. švarcsystém. Proto přicházíme s řešením, které zjednoduší administrativu spojenou s povinným uchováváním kopií pracovních smluv a dohod na pracovišti,“ vysvětluje průběžný výsledek práce pracovní skupiny předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Navrhneme vypustit ze zákoníku práce dosavadní definici závislé práce s tím, že závislou prací v pracovněprávním vztahu budou nově všechny aktivity, které nelze definovat jako podnikání.“

Návrh vypustit definici závislé práce podporují i zástupci živnostníků a podnikatelů. „Je to správná cesta k nižší byrokracii v podnikání. Toto opatření bude mít nesporný efekt, protože firmy už nebudou muset inspektorům práce prokazovat, zda pro ně pracují podnikatelé na živnostenský list nebo zaměstnanci,“ konstatuje první místopředseda SsČR Rudolf Baránek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…