Dají si jednou fanoušci a odpůrci Zemana přes ústa? Jak to celé dopadne?

21.04.2016 16:16

Protesty proti prezidentovi už překročily únosnou hranici, tvrdí o posledních protestech odpůrců při návštěvě Miloše Zemana v Berouně senátor Jan Veleba (SPO). Naopak politolog Petr Sokol v tom nevidí žádný problém a tvrdí, že na protesty, i organizované, mají lidé právo. Jak reagují na názorové střety a ostrá slova kritiků na berounském náměstí?

Dají si jednou fanoušci a odpůrci Zemana přes ústa? Jak to celé dopadne?
Foto: Václav Fiala
Popisek: Česká televize v akci a na zavolání

Senátor Veleba se domnívá, že jde o reakci Zemanových odpůrců, kteří se dostávají do zvlášní a schizofrenní situace: „Čím více ho dehonestují, jako například transparenty za hranou civilizované společnosti s nápisem Chudák hůlčička, tím více to svědčí o hlubokém úpadku. Beroun je blízko Prahy, takže pražská kavárna, umělci, pravdoláskaři a sluníčkáři se sem sjeli a mají zoufalou snahu zvrátit vývoj, protože vidí, že prezident získává stále větší množství podporovatelů mezi lidmi.“

Zcela určitě podle Veleby hrálo svoji roli, že v Berouně v prezidentských volbách v obou kolech zvítězil Karel Schwarzenberg. S tím souhlasí i politolog Petr Sokol: „Z pohledu politické geografie prezidenstkých voleb je okolí Prahy ještě více pravicové, než samotná Praha. Kde jinde, než v okresech kolem Prahy?“ položil řečnickou otázku. Protesty však za startující volební kampaň nepovažuje. „Volební kampaň tím ještě nezačíná. Spíše to bylo způsobeno návštěvnou čínského prezidenta, která působila jako rozbuška současného stavu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol. Sám by transparent zesměšňující fyzický hendikep hlavy státu nevyvěsil. „Taková označení se nevyskytují jen jedním směrem proti Zemanovi, ale podobné narážky vídáme i na bývalého kandidáta Schwarzenberga a se stejnou drsností. Není to tak, že odpůrci jsou oškliví a druhá strana hodná, označení jsou srovnatelná,“ sdělil.

Veleba: Protesty budou kontraproduktivní

Senátor Jan Veleba upozornil, že podobné protesty svědčí o tom, jak odpůrci ztrácí půdu pod nohama se zvyšující se podporou Miloše Zemana a nakonec mohou mít opačný dopad, než si předsevzali: „Stane se, že lidé, kteří lavírují mezi Zemanem a odpůrci, uvidí způsob, jakým to dělají a slušného člověka to nemůže motivovat. Naopak to bude pro aktivisty kontraproduktivní,“ řekl ParlamentnímListům.cz Veleba. Podotkl, že prezident je stále stejný, na protesty je zvyklý, počítá s nimi a umí je také využít.

Petr Sokol řekl, že na organizaci protestů mají odpůrci právo. „Pokud se lidé se společným názorem organizují, je to jejich věc. Jako když se organizovaly Strany práv a občanů – nevidím na tom nic negativního. Jestliže chci proti někomu protestovat, není nic špatného jít, či nejít. Je to v pořádku a jak se budou volby blížit, intenzita vzroste.“ Sokol se domnívá, že k ostřejším střetům odpůrců a příznivců tábora nedojde: „Spíše ne, protože zkušenost s českými občany je taková, že nejsou naladění na politické násilí a potyčky. Nakonec jsme v evropském srovnání docela chladné hlavy. Nemohu sice vyloučit malé incidenty, ale ty skončí ve výměnách hrubých slov. I když se přitápí pod kotlem, tak daleko to nezajde,“ dodal.

Chování proti prezidentovi je dračí setba

Podle Jana Veleby však ostřejší střety mezi oběma tábory vyloučeny nejsou. „Hranice je už dávno překročena a byla překročena poprvé před více jak dvěma lety, kdy dav házel na Albertově na Zemana vajíčka. Když si sáhnu do paměti, kde a v jaké civilizované zemi na světě se něco podobného stalo, děje se to pouze tady,“ uvedl senátor s tím, že po návštěvě čínského prezidenta protest znovu zesílil. Samotná návštěva přitom obrátila pozornost světa k České republice, což podle Veleby všichni uznávají. Co se však během ní dělo, překročilo hranici vkusu a doplatíme na to. „Je to dračí setba. Když mladá generace vidí, že prezident se může urážet, zesměšnovat, nebo lze dokonce zesměšnit něčí fyzický hendikep, jednou se to vymstí. Hodnotové systémy, nerespekt k hlavě státu a stáří, to budou věci, které nás v budoucnu budu stát hodně,“ varoval Veleba.

Petr Sokol vidí současnou situaci jako výsledek přímé volby prezidenta v kombinaci s tím, jak Češi berou prezidentský úřad jako něco nadpozemského. Podle něj to velmi radikalizuje tuto debatu, a to z logiky přímé volby: „Hrad je navíc na kopci a všichni k němu vzhlížíme, takže na výrobu vášní je situace velmi plodná.“ Dále uvedl, že společnost je rozdělena na A a B, na dvě půlky, mezi kterými příliš přesunů nebude. Pokud jedna strana kampaň přežene, tak může nahrát straně druhé. „Myslím si ale, že protesty a podpory Zemana nemají tak velkou publicitu, aby to hýbalo společností a mediálním světem,“ sdělil politolog pro ParlamentníListy.cz.

Zeman je favoritem příští prezidentské volby

Oba se shodují na tom, že Miloš Zeman v současné době vhodného protikandidáta nemá, avšak Petr Sokol zdůraznil, že průzkumy podpory veřejnosti českého prezidenta nejsou průzkumy předvolební. „V první řadě čísla, která známe a pohybují se mezi šedesáti a sedmdesáti procenty, nejsou volebními preferencemi. Neznamená to nutně, že sedmdesát procent lidí půjde a bude volit Zemana. Výzkum se zabýval důvěrou v prezidenta, podpora ve volbách bude nižší, ale Miloš Zeman je každopádně favorit další prezidentské volby. Nicméně v okolních zemích, jako je Slovensko, či Polsko to bylo podobně. V Polsku rok před volbami polský prezident vedl, na Slovensku si Fico vybíral vilu, v níž bude nové prezidentské sídlo a pak oba prohráli,“ popsal Petr Sokol a dodal, že je předčasné posuzovat minimálně do doby, kdy budeme znát protikandidáty. Připomněl, že příznivci Zemana v tuhle chvíli velmi umně šíří atmosféru, kdy by bylo nejlepší, aby nikdo jiný nekandidoval, protože volby už jsou dané.

Velké šance prezidentovi přisuzuje také senátor Veleba: „Pokud se rozhodne jít do druhé volby a já si to přeji, samozřejmě některé strany budou muset z principu svého protikandidáta postavit. Myslím si, že Zeman má velké šance a má dobře našlápnuto, aby byl prezidentem ve dvou funkčních obdobích, jako Václav Klaus.“ Sokol však podotkl, že do voleb je dlouhá doba a nakonec mohou být ještě velmi napínavé. Sám je přesvědčen, že Miloš Zeman znovu kandidovat bude. „Kombinace čísel a jeho okolí k tomu povede. Zemanovo okolí nemá momentálně silnou politickou stranu, jediné, co mají, je prezident Zeman. I odtud bude tlak, aby kandidoval a já o tom skoro nepochybuji, pokud se mu nezhorší zdraví,“ vysvětlil Sokol.

Na dění v centru Berouna reagují politici i aktivisté na sociálních sítích. Zemanův odpůrce a aktivista Jan Vrobel sice pochválil demonstranty za transparenty s chytrými a vripnými nápisy, což považuje za legitimní. Ani on si však proti nim neodpustil kritiku: „Za bučení ve chvíli, kdy paní popřála inženýrovi (Miloši Zemanovi, pozn. red.) pevné zdraví, mi bylo doslova stydno,“ reagoval Vrobel. Petr Hampl, sociolog a člen Bloku proti islámu, očekával proti prezidentovi silnější argumenty. „Člověk by naivně čekal, že když se ti lidé pokládají za intelektuální elitu, budou mít proti prezidentovi silné argumenty, vtipné poznámky, že budou znát základní fakta o tom, o čem mluví. Ale ani náhodou! Mechanické opakování novinových titulků a agitačních hesel. A k tomu urážky. Pro prezidenta nebylo těžké si je vychutnat vtipnými poznámkami,“ vyjádřil se Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…