Rada moudrých: Kauza ABL vládu nepotopí. Zatím

14.10.2010 23:14

POLITOLOGICKÁ ANKETA Kauza sledování pražských politiků z ODS, kterou údajně prováděla bezpečnostní agentura ABL, jež před časem vlastnil současný ministr dopravy Vít Bárta (VV), vyvolala řadu ostrých reakcí. Jakou však může mít aféra dohru?

Rada moudrých: Kauza ABL vládu nepotopí. Zatím

ParlamentníListy.cz se ptaly politologů, jak vidí následný vývoj pro stabilitu vládní koalice, pro vnitrostranický boj a zda nemůže dojít k přerozdělení vlivu. Ti se v názoru na kauzu shodují.

Více ke kauze:

Polovina Čechů: Kauza ABL je umělá. Má ublížit Véčkám
Kauza ABL podle ČT24: Málo informací, zato hodně emocí
Zprávy, tiskové zprávy a prohlášení ke kauze ABL: ČTĚTE ZDE



Politolog Josef Mlejnek: "Nyní těžko říct, zdá se, že celá věc trochu „usnula". Nelze však vyloučit, že opět vstoupí do hry. Důležitý bude samozřejmě výsledek voleb, který může pozměnit mocenské konstelace a celá věc pak může posloužit i jako zdůvodnění jistých změn pro veřejnost."

"Myslím, že kauza ABL nijak výrazněji nezasáhne do rozdělení ministerstev, potažmo do vztahů mezi politickými subjekty vládní koalice. K tomu by podle mého názoru došlo pouze v případě, že kauza buď nabere nějakých "obřích" rozměrů nebo díky ní dojde k vnitřní krizi (rozkolu) v některé ze zúčastněných stran," popisoval možný vývoj kauzy pro redakci politolog Pavel Hynčica z Univerzity J.E. Purkyně.

Ten se celkově domnívá, že celá aféra vyzní do ztracena. "Předpokládám podobný vývoj jako při minulých kauzách (např. Čunek), to znamená na jedné straně budou neformální a nezávazná vyjádření jednotlivců (viz nedávné úvahy některých politiků ODS o odebrání resortu vnitra VV), na druhé straně budou silnější tendence zachovat rovnováhu ve vnitrokoaličních vztazích za účelem udržení vládní koalice, zvlášť v situaci, kdy jiná politická konstelace při současném rozložení sil na české politické scéně není příliš reálná," domnívá se Hynčica.

Lukáš Novotný z Univerzity Jana Amose Komenského se nedomnívá, že by kauza způsobila vyhazov některých ministrů. "Je před volbami, tak strany sice vůči sobě vystupují s ostrou rétorikou, na druhou stranu však podle mě platí jakýsi vyšší normativ - nutnost soudržnosti vládní koalice. Jakákoli změna by stabilitu jistě narušila. To však nevylučuje další možné ostré reakce," komentoval Novotný.

"Ne, rozpad koalice nehrozí, ledaže by se objevily nové skutečnosti. Samo o sobě je problematické, když někdo ze soukromého sektoru, v tomto případě z ABL, působí ve státní sféře na ministerském postu," řekl redakci Jiří Pehe z New York university in Prague.


Nečas nebude hrobařem

"Záleží na tom, jak se bude dále vyvíjet, zda se v ní objeví ještě další skutečnosti proti VV. Za současné situace by účast ve vládě bez Johna a Bárty neměla pro VV velký význam," uvedl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Mareš z Masarykovy university Brno. "Je sporné, zda Nečas bude chtít pohřbít koalici kvůli této aféře," doplnil úvahu Mareš.

Mocenské záhumenky

"Předpokládám, že se nestane vůbec nic. Jak tu kauzu sleduji, jeví se mi jako typicky předvolební záležitost, namířená jednak do řad VV, jednak bývalých členů ODS, dnes dlících v TOP 09. Mohu-li si zaspekulovat, vypadá to, jako by někdo chtěl ukázat, že tyhle dva nové "čisté" subjekty zase nejsou ani tak nové, a už vůbec ne tak čisté. Kauza je stará 4 roky. Nemyslím, že je náhoda, že se vynořila právě nyní. A taky si nemyslím, že to ovlivní složení vlády, je to jen silová přetlačovaná, možná vymezování mocenských "záhumenků"," vysvětlil redakci Petr Žantovský z UJAK.

"Uvědomme si, že existuje nějaká koaliční smlouva, která stanovuje rozdělení portfejí. A nezapomeňme, že vláda bez VV nemá většinu. Takže jako by nebyla. Z toho všeho dovozuji, že jako většina podobných kauz i tato vyšumí do vytracena. Jen se trochu - pokud to vůbec ještě jde - prohloubí ona legendární blbá nálada," doplňuje Žantovský.

Nízké sázky

"Složení vlády nepochybně neovlivní - tak vysoko sázky nastaveny nejsou. Ale vnese další porci napětí do již tak rozklížené vládní koalice - shodou okolností v předvečer důležitých komunálních a senátních voleb," hodnotil význam kauzy Jiří Koubek z FFUK Praha.

Vymezte mantinely

"Hlavní dopad by měl spočívat v nastavení zákonných mantinelů pro činnost detektivních kanceláří. To, co zatím jistě víme, není kauza na odvolávání ministrů, protože o vině nerozhodují média - i když si to novináři občas myslí - ale v právním státě jedině soud. A je otázka, podle čeho bude rozhodovat, když ten zákon jaksi není," uvedl svůj názor na věc Josef Musil z UJAK.

"A jen doufám, že poslanci rozliší, co je a má být dovoleno soukromému podnikání za soukromé peníze a co státnímu špehování za peníze nás všech. Neboť státní fízlování občanů si občan platí a tím je to horší," dokončil Musil

Další názory politologů:

ČSSD přepálila kampaň do sněmovny, teď není tolik vidět
Sporné hodnocení kampaní: Prázdné fráze, překvápko, agrese...
Levice na demonstraci nevydělá, shodují se politologové
Politologové: ODS neponese tíhu reforem. Nemusí jí to uškodit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…