„Nenecháme se sebou orat!“ Čeští zemědělci jako Němci. V pondělí vyjedou traktory

14.01.2024 15:05 | Rozhovor

Vyjádření podpory německým zemědělcům a vyjádření nespokojenosti se směřováním českého zemědělství. To jsou důvody, proč v pondělí na Chomutovsku vyjedou zemědělci na protestní jízdu. „Zemědělci donekonečna se sebou orat nenechají. Začněte hájit zájmy zemědělců ČR,“ vzkazuje ministru zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL) jeden z organizátorů protestní jízdy, zemědělec Jakub Bodnárik. Vzkaz má i pro prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala. A varuje před dovozem potravin z některých zemí.

„Nenecháme se sebou orat!“ Čeští zemědělci jako Němci. V pondělí vyjedou traktory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Pane inženýre, jste jedním z organizátorů pondělní protestní jízdy zemědělců. Co vás k této akci vede?

K pondělní protestní jízdě nás vede potřeba symbolicky podpořit kolegy z Německa. Chápeme jejich důvody nespokojenosti, protože nesmyslná Zelená dohoda pro Evropu dopadá stejně tak i na nás.

Dalším důvodem konání této akce je naše nespokojenost se směřováním českého, potažmo evropského zemědělství. Z legislativních nařízení týkajících se zemědělství cítíme neustálý tlak zvyšující se byrokratické zátěže.

V loňském roce vešla v platnost nová Společná zemědělská politika (SZP), která značně znevýhodnila velké zemědělce a přinesla s sebou pravidla hospodaření, která vedou ke snižování produktivity českého zemědělství. Jsme přesvědčeni, že je to opět krok ke snížení potravinové soběstačnosti ČR.

Argument, že „máme potraviny z dovozu“, vnímáme jako lichý. Pokud nebudeme potravinově soběstační, potraviny z dovozu budou stále, ale budou mnohem dražší.

Tímto tvrzením chceme vyzdvihnout fakt, že pondělní protestní jízda je protestem nejen nás zemědělců, ale vlastně všech občanů.


Zemědělec Jakub Bodnárik. (FOTO: archiv)

Nemohu opomenout ani geopolitickou situaci a její dopady do zemědělského sektoru. Konflikt na Ukrajině nejprve způsobil masivní zdražování energií, které se promítlo do abnormálního nárůstu cen všech našich vstupů. Současně se na náš evropský otevřený trh podařilo vpustit část mimoevropské produkce tržních komodit a došlo k převýšení poptávky nabídkou. Výsledkem je propad cen zemědělských komodit. Tato kombinace vrhla všechny zemědělce do situace, kdy draze vyrábějí, ale jsou trhem nuceni levně prodávat.

A posledním stěžejním důvodem pořádání této akce je vládní konsolidační balíček, který poškozuje i zemědělský sektor, a to způsobem zcela zásadním. Jsme názoru, že zvýšení daně z nemovitých věcí o přibližně 75 % je dalším hřebíčkem do rakve českého zemědělství.

Kde a v kolik hodin se akce uskuteční? A mohou se případní zájemci z řad zemědělců po České republice připojit?

Protestní jízda se uskuteční na Chomutovsku, v pondělí 15. ledna 2024, místo setkání a přípravy strojů před jízdou je Letiště Březno u Chomutova (souřadnice: 50.4098881N, 13.4439322E) v 9.00, protestní jízda bude startovat v 10.00.

Budeme rádi za účast každého člověka, kterému není lhostejné české zemědělství.

Jedním z bodů, které uvádíte, je, že chcete udržet nezávadnost potravin. Můžete to, prosím, trochu rozebrat?

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Zemědělští prvovýrobci celosvětově ke své činnosti používají pesticidy/antibiotika. Existují státy, kde regulace používání těchto přípravků není žádná, produkty od těchto prvovýrobců mohou být plné škodlivých látek. Protikladem jsou státy (ČR), kde jsou stanoveny maximální limity pro použití konkrétního přípravku, některé přípravky (účinné látky) jsou zcela zakázány. Produkty vyrobené na území ČR dle platných nařízení jsou zdravotně nezávadné.

Při ztrátě potravinové soběstačnosti poneseme velké riziko, že si ze zahraničí dovezeme potraviny plné pesticidů/antibiotik.

Také nechcete nechat „umřít české zemědělství“. Je situace až takto vážná? A kde vidíte v současné době nejdůležitější problém českého zemědělství?

Ano, máme za sebou energetickou krizi, novou SZP, konflikt na Ukrajině, vládní konsolidační balíček a inflaci v letech 2022 a 2023. Každá z těchto událostí se na našem hospodaření podepsala negativně.

První událost v pořadí nám zdražila veškeré vstupy o desítky procent, druhá událost přinesla snížení nárokových dotací větším podnikům (např. zemědělec hospodařící na 2000 ha byl pokrácen na dotacích přibližně o 15 %). Konflikt na Ukrajině způsobil propad cen zemědělských komodit na úroveň roku 2019. A vládní konsolidační balíček přináší další minus v podobě radikálního navýšení daně z nemovitých věcí.

Současný problém vidíme v tom, že vláda nereflektuje dění posledních let a že vláda problémy přehlíží.

Když jsme u toho, jak vnímáte současnou potravinovou soběstačnost v ČR?

Potravinová soběstačnost ČR se dnes pohybuje okolo 70 %. Na první pohled se to nemusí zdát špatné, ale je třeba zapracovat na kategoriích – čerstvá zelenina, ovoce, vepřové maso, brambory, drůbeží maso. Konkrétně u vepřového masa jsme „zvládli“ propadnout z téměř 95% soběstačnosti v roce 2003 na polovinu.

Vraťme se k protestním akcím v Německu. Čekal jste, že budou až takového rozsahu? Domníváte se, že vaši němečtí kolegové dosáhnou toho, proti čemu protestují? Mimochodem, připomeňme si, co to vlastně je?

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
Rozsah protestních akcí v Německu mě velmi překvapil a kladně hodnotím jednotnost nejen zemědělců, ale všech občanů. Přál bych jim, aby s tamní vládou našli u jednacího stolu společnou řeč a aby výsledkem bylo alespoň kompromisní řešení.

Několik důvodů, proč probíhají protestní akce v Německu:

- změny sazeb DPH – benzín, topení, restaurace, stravování ve školách

- zavedení daně z plastů

- zrušení zelené nafty zemědělcům

- škrty v zemědělském dotačním systému atd

Co byste v této souvislosti vzkázal například ministrovi Výbornému a vedení Agrární komory?

Panu ministrovi Výbornému bych touto cestou chtěl vzkázat, že zemědělci dokážou táhnout za jeden provaz a donekonečna se sebou orat nenechají. Je třeba si uvědomit, že zemědělství a potravinová soběstačnost jsou strategickým zájmem státu. Začněte hájit zájmy zemědělců ČR.

Prezidentovi Agrární komory ČR, sjednoťme zemědělce a společně pojďme hájit zájmy českých zemědělců a občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Potravinová soběstačnost musí být posvátná., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 14.01.2024 16:55:35
Musí se s ná zacházet jako s nejcennějšíni daty v počítači, tzn. potraviny zálohovat pro případ pádu systému. Může u dovozců přijít špatný rok a zhyneme hlady, proto je třeba držet potravinovou soběstačnost na vysoké hladině. Kdyby bylo po mém, byly by v ČR jen české potraviny a dováželo by se jen to, co zde nejsme schopni vypěstovat či vychovat. Po ochutnání dovezeného vepřového z Belgie jsem v tom utvrzen. A kdyby do zemědělství nezasahovala politika, pak i ceny domácích produktů by byly příznivější. Na současných dovozech si mastí kapsy jedinci.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…