Babiš a ovlivňování vyšetřování? Exposlanec ANO vstává ze židle: Byl jsem v bezpečnostních a obranných orgánech Sněmovny. Vím, co se dělo...

22.11.2018 17:54

ROZHOVOR „Pokud někdo tvrdí, že předseda vlády může ovlivňovat orgány činné v trestním řízení, tak bych se zeptal – to už si to vyzkoušel a ví, že to lze? Pak se nedivím tomu, že v uplynulých letech nebyla pořádně vyšetřena a odsouzena řada kauz, například OKD, Kalouskovy padáky, zlodějny na Ministerstvu obrany a tak dále. Takže někdo asi využívá vlastních zkušeností, aby obvinil toho druhého podle hesla ‚zloděj křičí, chyťte zloděje‘,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Chalupa, bývalý poslanec hnutí ANO.

Babiš a ovlivňování vyšetřování? Exposlanec ANO vstává ze židle: Byl jsem v bezpečnostních a obranných orgánech Sněmovny. Vím, co se dělo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Chalupa

Již více než týden žijeme na rozbouřené politické hladině, kterou vyvolala reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kdy ve Švýcarsku tajně natáčeli rozhovor s premiérovým synem Andrejem Babišem mladším. Jak se na tento jejich počin díváte?

Teď už jsou jasné věci týkající se švýcarského právního systému. Myslím, že oba novináři budou mít velké problémy švýcarským orgánům vysvětlit svůj, podle mého názoru, jasně nelegální postup. Na druhou stranu, pokud se tímto způsobem provádí investigativní novinařina, tak pozdrav pánbůh. To potom každý z občanů České republiky, který se nebude líbit nějaké skupině v mediální sféře, tak bude vystaven tomuto hyenismu. Spousta lidí si neuvědomuje, že se to může týkat každého z nás, kdo se kvůli svým názorům a postojům znelíbí skupině, která ovládá část mediální sféry.

Co říkáte na načasování celé kauzy, kdy reportáž se uskutečnila před měsícem a vypustili ji do světa až těsně před 17. listopadem?

Načasovaní je úplně zřejmé, proč a jak. Chystalo se to s ohledem na to, že lidé se budou shromažďovat k připomenutí 17. listopadu. Přitom tato země má řadu závažných problémů, se kterými se musí vyrovnat. Místo aby se Poslanecká sněmovna zabývala důležitými věcmi, tak se budou řešit záležitosti okrajové, které tak jako tak řeší orgány činné v trestním řízení. Odvádí se úmyslně pozornost od toho, že máme schvalovat globální pakty, že by se mělo projednat uznání Istanbulské úmluvy a další věci, které se týkají našeho postavení v Evropské unii a jejího směřování. Místo toho novináři někoho nelegálně natočí a je z toho aféra jako blázen.

Jak se díváte na některé excesy okolo 17. listopadu, jako bylo vyhození květin od některých politiků do koše, transparenty „Miloši odstup, nebo zemři“, na předešlé demonstraci proti Babišovi se objevila šibenice...

Bohužel to vypadá tak, že ti, co mají plnou pusu demokracie, slušnosti a všech těchto hesel, tak jsou to právě oni, kdo toto nerespektují. Chovají se úplně v rozporu s tím, co verbálně vyjadřují. Svědčí to o jistých intelektuálních a charakterových kvalitách těchto lidí, a že se do čela těchto aktivit postavil pan Kalousek, mě vůbec nepřekvapuje.

„Zažije tato země ještě někdy 17. listopad bez pískání, házení vajec, červených karet, bez toho, že by si někdo přivlastnil památník na Národní třídě? Až skončí éra Zemana a Babiše? Sotva, vždy tu bude někdo, kdo bude nějaké hlasité menšině vadit,“ napsal v glose v pondělní MF Dnes komentátor Korecký. Co si myslíte vy?

Mám velice nepříjemný pocit z toho, že mnozí lidé na tyto oslavy ani chodit nebudou, aby nebyli vystaveni těmto záležitostem. Neumím si představit, že bych do této atmosféry vzal svoje děti a šel s nimi položit kytici nebo zapálit svíčku, a kolem sebe slyšet sprostotu a nenávist. Dokud si lidé budou navzájem házet vidle do toho, co by se pro tuto zemi mělo udělat, tak nás nic dobrého nečeká.

Opozice chce vyjádřit vládě nedůvěru, ale má jen 92 hlasů, a tak apeluje na vládní poslance, aby svrhli vlastní vládu. Jak to podle vás v pátek dopadne?

Bude z toho velký mediální bugr. Někteří politici se opět budou zviditelňovat. K žádnému odvolání nedojde, protože i samotní opoziční politici říkají, že žádný plán B není. Mně osobně se nelíbí, že sociální demokraté v čele s panem Hamáčkem mají pocit, že při svých sedmi procentech mají právo začít si diktovat v rámci koalice, kdo bude ministr spravedlnosti a další požadavky.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Jak jste spokojen s koalicí s ČSSD?

Osobně jsem v hnutí ANO, když se o tom jednalo, chtěl, abychom nesestavovali koaliční vládu a požádali o důvěru Poslaneckou sněmovnu jako ANO, a buď bychom ji získali, nebo ne. Koalice s ČSSD je sice funkční, ale už je to rok, a ta vláda neměla čas na práci. Pokud se ČSSD bude chovat tímto způsobem, tak tato koalice nebude příliš perspektivní. Jsem přesvědčen o tom, že ideologie napravo či nalevo už dnes nehraje roli. Je to o programu a schopnosti ho skutečně realizovat. Potom je k vládnutí systém poměrný značně neefektivní a nevýhodný. Většinový systém by byl pro fungování státu v tomto směru užitečnější.

Opozice si myslí, že Babišův konec ve vládě považuje za jedinou záruku nestranného vyšetřování v kauze Čapí hnízdo. Nedávno se však objevila výpověď čtyř policejních vyšetřovatelů, kteří tvrdili, že tlak na tuto kauzu přicházel úplně odjinud, od bývalého ministra vnitra Milana Chovance...

Byl jsem ve vyšetřovací komisi pro reorganizaci Policie České republiky, byl jsem předsedou komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství a v řadě dalších bezpečnostních a obranných orgánech Sněmovny. Vím, co se dělo. Nikdo mně nebude vykládat o tom, co se dá, nebo nedá ovlivňovat. Kauza Čapí hnízdo je skutečně marginální. OLAF by měl prošetřit veškeré dotace z Evropské unie nad jeden milion eur, které plynuly do členských států EU. Pak bychom viděli, co je to za obrovský průšvih, celá dotační politika Evropské unie.

Pokud někdo tvrdí, že předseda vlády může ovlivňovat orgány činné v trestním řízení, tak bych se zeptal – to tu za 28 let předchozích vlád nikomu nevadilo? To už si to vyzkoušel a ví, že to lze? Pak se nedivím tomu, že v uplynulých letech nebyla pořádně vyšetřena a odsouzena řada kauz, například OKD, Kalouskovy padáky, zlodějny na Ministerstvu obrany a tak dále. Takže někdo asi využívá vlastních zkušeností, aby obvinil toho druhého podle hesla „zloděj křičí, chyťte zloděje“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…