Babiš je ve střetu zájmů, ze kterého neunikne, říká Gazdíkova poslankyně. Zato Kalousek je prý třída

22.02.2014 18:02

ROZHOVOR Manipulace s lustračním zákonem by byla komedie, kdyby to nebyla tragédie, tvrdí čerstvá poslankyně za TOP 09 a STAN Věra Kovářová. Už nyní se přesvědčila, že práce ve sněmovně vyžaduje trpělivost.

Babiš je ve střetu zájmů, ze kterého neunikne, říká Gazdíkova poslankyně. Zato Kalousek je prý třída
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Kovářová (TOP 09)

Rozpadu spolupráce mezi TOP 09 a Starosty se neobává a výrok Miroslava Kalouska, že se bez nich Starostové neobejdou, bere s rezervou. Sám by prý o tom raději mluvil jen teoreticky, než to vyzkoušet v praxi.

Od října roku 2013 jste v Poslanecké sněmovně, co jste od práce v ní čekala a překvapila vás něčím?

Byla to pro mě velká výzva – a to platí pořád. Žádné velké překvapení mě nepotkalo, drobným překvapením je skutečnost, že i maličký pokrok si vyžádá spoustu mravenčí práce, která není vidět. Poslanecká práce vyžaduje skutečně hodně trpělivosti.

Odnesla jste si nějaký zážitek nebo nečekanou situaci?

Největším zážitkem pro mě bylo, když se loni v prosinci podařilo schválit můj návrh na schválení dotačního programu na výstavbu základních škol v oblastech, kde zoufale nedostačují stávající kapacity. To byl opravdu silný zážitek, který mi dal sílu do další práce.

Hovoří se o rozchodu TOP 09 se Starosty. Vy jste v hnutí Starostů, jak vnímáte tuto situaci a měli by se rozejít? 

Myslím, že je to hodně nafouknuté. Smlouva, kterou máme s TOP 09 uzavřenou, je zcela jasná, a já nevidím důvod ji nedodržet.

Klesá Starostům kvůli problémům TOP 09 popularita?

Vaše otázka se mi rozhodně líbí víc než třeba otázka, zda TOP 09 neklesá popularita kvůli problémům Starostů (smích). Odpověď ale nechám na politických komentátorech, nebo ještě lépe na veřejnosti.

Jaký je váš názor na Miroslava Kalouska?

Stále stejný – považuji ho za jednoho z nejschopnějších, nejvzdělanějších a nejvtipnějších českých politiků dneška. Moje působení v Poslanecké sněmovně, kdy jsem s ním v každodenním kontaktu, na tom nic nezměnilo.

Nedávno prohlásil, že TOP 09 by se bez Starostů obešla, ale Starostové bez ní ne? Co si o tom myslíte?

Myslím si, že jde o zajímavý výrok, o kterém je určitě možné diskutovat, a jsem si jistá, že i jeho autor dá přednost teoretickým diskuzím před jeho experimentálním ověřováním (smích).

Co je letos vaší prioritou?

Aby se zdárně rozeběhnul dotační program na výstavbu základních škol, to je mé hlavní téma. Vedle toho se věnuji problematice evropských fondů. A nesmím zapomenout na dětské skupiny, jejichž uzákonění bych letos ráda dosáhla.

Co očekáváte od nové vlády? Bude hodnocena lépe než třeba vláda Petra Nečase?

To je myslím opět otázka spíš na politologa nebo politického komentátora. Za sebe mohu říci jen to, že jedna věc je být nějakým způsobem hodnocen, druhá věc skutečně odvádět smysluplnou práci. Budoucí výkony současné vlády si opravdu netroufám odhadovat.

Jak vnímáte volbu Andreje Babiše ministrem financí?

Jako obrovský střet zájmů, ze kterého není úniku.

Jak na vás působí manipulace s lustračním zákonem kvůli Andreji Babišovi a co si myslíte o jeho minulosti a údajné spolupráci s StB?

Co se týče vaší první otázky, asi by to byla komedie, kdyby to nebyla taková tragédie. A ohledně minulosti pana Babiše – ráda si počkám na rozhodnutí slovenského soudu, na druhou stranu se po seznámení s veřejnými informacemi o jeho kauze spolu s řadou spoluobčanů obávám, že jeho očištění je jen těžko představitelné.

Jak se díváte na kauzu cestovních náhrad Bohuslava Sobotky?

Přiznám se, že jsem ji nesledovala tolik, abych se k ní mohla vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…