Blbá nálada a skepse. Špinavé prádlo. Voliči ani členové nám nerozumějí. Přední kritik odstoupení Sobotky z funkce předsedy ČSSD se otevřeně rozpovídal o situaci ve straně

15.06.2017 17:20

ROZHOVOR Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a lídr strany do voleb ve Zlínském kraji Antonín Seďa se vyjadřuje ke změně ve vedení ČSSD a k příčinám poklesu preferencí strany. Sociální demokracie podle něj špatně komunikuje s veřejností.

Blbá nálada a skepse. Špinavé prádlo. Voliči ani členové nám nerozumějí. Přední kritik odstoupení Sobotky z funkce předsedy ČSSD se otevřeně rozpovídal o situaci ve straně
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Jaké jsou vaše hlavní námitky proti odstoupení Bohuslava Sobotky z postu předsedy strany a řešení ve formě „triumvirátu“ premiér Sobotka, předseda Chovanec a volební lídr Zaorálek?

Je to určitě překvapující řešení, alespoň mě osobně to překvapilo. To rozhodnutí respektuji, nakonec nic jiného mi ani nezbývá. Už to, že je to triumvirát, tak se obávám toho – podle toho, jak znám naši členskou základnu i naše voliče – že to taky nemusejí lidé a naši podporovatelé pochopit.

Dále si myslím, že pokud se mělo něco udělat, tak bych očekával nějakou důkladnou analýzu těch propadů preferencí sociální demokracie a na základě té analýzy přijmout nějaká opatření. Nejenom personální opatření, která proběhla, ale i opatření v rámci změny komunikace vůči veřejnosti, protože tam si myslím, že je jádro pudla.

V čem je to jádro pudla?

Nedaří se nám oslovit veřejnost a vysvětlit, jak jsme co mysleli a co jsme pro lidi udělali, vysvětlit, co prosadila ČSSD ve vládě a podobně.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

Někteří komentátoři říkají, že tento krok je výrazem zoufalství, že to k ničemu nepřispěje…

Někteří komentátoři to říkají. Já jsem včera sledoval i vyjádření našich politických oponentů. Já s tím ale nemohou souhlasit, protože nějaká změna musela přijít. Tu jsme všichni čekali. Přišla z tohoto pohledu trošku náhle, protože jsem si myslel, že když už bude nějaký návrh z politického grémia, tak ho grémium předloží Ústřednímu výkonnému výboru ČSSD.

Na druhou stranu někteří komentátoři říkají, že se změní vnímání sociální demokracie u veřejnosti. Tím pádem se může zvýšit důvěryhodnost sociální demokracie u občanů a voličů. Takže bych to nechal tak, že ten výsledek určitě nebude za měsíc. To hodnocení necháme po říjnových volbách.

Nemůže to působit trochu tak, že premiér Sobotka se stal obětním beránkem poklesu preferencí? Ale současně Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a víceméně to celé vedení, co tam teď je, po celou dobu stálo za Bohuslavem Sobotkou, nijak ho nekritizovalo. Nebyla tam nějaká snaha změnit ten směr ať už na posledním či předposledním sjezdu, a to vedení je stále víceméně podobné – aspoň pokud jde o Zaorálka a Chovance. Nemůže to působit tedy, že jen Sobotka je obětní beránek a ostatní si myjí ruce ve stylu „my nic, my za pokles preferencí nemůžeme, to jen Sobotka“?   

Platí, že sociální demokracie je demokratická strana. Není stranou jednoho muže. Takže celé politické grémium má odpovědnost za současný vývoj a současné preference strany. Na druhé straně včera pan premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že odpovědnost cítí. Řešil to tím způsobem, že se vzdal vedení ČSSD. Takže tu odpovědnost převzal na sebe.

Faktem je, že ten triumvirát může vlastně trochu stírat odpovědnost jednotlivých lídrů. Ať už premiéra, který bude odpovědný za dovládnutí, tak Milana Chovance, který bude zastupujícím předsedou – už hovořil o nějakém sjezdu po volbách. Velká zodpovědnost je i na Luboši Zaorálkovi, který je lídrem do voleb a bude kandidátem na premiéra. Veškeré tyto odpovědnosti se trochu smíchávají či stírají a bude záležet na vyhodnocení těch voleb. Já jsem si vždy přál, aby ČSSD byla vždy nejúspěšnější. Takže přeji všem, kteří tu odpovědnost mají, aby se jí co nejlépe zhostili.

Vy jste hovořil o tom, že voliči či členská základna toto řešení nemusejí pochopit. Máte už nějaké reakce? Či jaká je obecně nálada ve straně kolem těch klesajících preferencí, když se bavíte se členy? Též je kritizováno vedení a premiér Sobotka, že příliš nekomunikují s nižšími složkami ČSSD, místními a okresními organizacemi a podobně. Jaká je nálada ve straně?

Premiér a současně předseda ČSSD je tak vytížený člověk, že mu vlastně tolik času ke komunikaci dovnitř strany nezbývá. Od toho tu máme místopředsedy strany, kteří ho mají v té komunikaci zastoupit.

Tak jak jsem diskutoval s našimi členy, ne všichni pochopili ty události z hlediska demise/nedemise premiéra. Nebylo to úplně dobře vysvětleno. To je ta moje výhrada k nedobré komunikaci vůči veřejnosti. Podle mého názoru pokles preferencí byl způsoben i nepochopením a nedovysvětlením těch důvodů, proč byl odvolán Andrej Babiš. Tam byl podle mě ten pokles důvěry vůči sociální demokracii.

Další věc je situace uvnitř sociální demokracie. Všichni víme dobře, že tam panuje jakási „blbá nálada“. Panuje tam jakási skepse k výsledkům voleb a podobně. To určitě mělo svůj význam, proč se spekulovalo už delší dobu o nějaké změně ve vedení ČSSD. Ten tlak na předsedu ČSSD byl určitě enormní.

Nemůže být ten současný krok nahrávkou Andreji Babišovi? On se k tomu teď vyjádřil – pokud jsem to dobře pochopil – že premiér Sobotka zbaběle utíká z boje. Že nejprve Babiše odvolal a pak jakoby před Babišem uteče. Nemůže to být takto interpretováno? Nemůže se toho takto Babiš chopit a říkat: „Podívejte se, on mě odvolal a pak si zbaběle zdrhne?“

S takovým názorem nesouhlasím. Andrej Babiš používá PR agenturu. On je schopný během jednoho dne svůj názor otočit třikrát. Musíme si uvědomit, že předseda ČSSD Sobotka byl zároveň premiérem a byl zodpovědný za fungování vlády, která byla úspěšná, která je úspěšná a která i bez Andreje Babiše bude úspěšná.

Nemyslím si, že je premiér Sobotka zbabělec. Naopak. On přiznal svou osobní odpovědnost jako předseda strany za ty dlouhodobé poklesy preferencí, které nejsou z měsíce na měsíc, a za ty problémy, které se uvnitř strany vyskytly poté, co se schválily kandidátní listiny do voleb do Poslanecké sněmovny.

Víme dobře, že špatnou vlastností sociálních demokratů je prát špinavé prádlo na veřejnosti. To rozhodně nepřispívá k důvěryhodnosti sociální demokracie. Těch věcí, které se odehrávají či odehrávaly uvnitř sociální demokracie, je daleko více, a proto já jsem apeloval a apeluji na důkladnou analýzu. Myslím, že do voleb je ještě dost času, aby ta analýza byla zpracována a abychom se poučili z našich chyb. Za největší problém považuji nedostatečnou či špatnou komunikaci vůči veřejnosti.

Za současného stavu, jaký výsledek ve volbách by byl podle vás realistickým úspěchem? Například hejtman Martin Netolický říká, že deset procent ve volbách by byla katastrofa a pět procent je politická smrt. Jak to vidíte vy?

Já to vidím obdobně. Nechci být pesimista. Já jsem bytostný optimista. Myslím si, že za čtyři měsíce i po vzoru britské Labour party můžeme dokonce ty volby vyhrát. Jako lídr Zlínského kraje bych chtěl dosáhnout podobného výsledku jako v předčasných volbách v roce 2013, to znamená něco přes 19 procent a tři mandáty. Mým cílem a úkolem je vést kampaň tak, abychom obhájili ty tři mandáty.

Ještě něco na závěr?

Důležité je poděkovat premiérovi a bývalému předsedovi sociální demokracie Sobotkovi za jeho práci nejenom pro sociální demokracii, ale zejména pro občany České republiky, protože málokterý občan si uvědomuje, jak velmi složitá, náročná a namáhavá je práce předsedy vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…