Hrabal je pro naše město neobyčejně důležitý, říká starosta Nymburka

27.04.2014 21:02

ROZHOVOR Gymnázium Bohumila Hrabala. Tak by se mělo jmenovat nymburské gymnázium na počest spisovatele, od jehož narození letos uplynulo celé století. Nápad musí ještě schválit Ministerstvo školství. Zdejší muzeum také otevřelo expozici věnovanou spisovateli s názvem Bohumil Hrabal - známý a neznámý. O spojení světově proslulého autora s městem si povídaly ParlamentníListy.cz, a to se zdejším starostou Milošem Peterou (ČSSD), který je zároveň poslancem a náměstkem středočeského hejtmana.

Hrabal je pro naše město neobyčejně důležitý, říká starosta Nymburka
Foto: red
Popisek: Miloš Petera, hejtman a předseda středočeské ČSSD

Bohumil Hrabal totiž prožil v Nymburku část svého života. V letech 1919 až 1947 bydlel přímo v místním pivovaru, o čemž napsal známé dílo Postřižiny. Postřižinské pivo, které tak pojmenoval sám spisovatel, se zde vaří dodnes.

Jak důležitý je spisovatel Bohumil Hrabal pro Nymburk?

Z našeho pohledu byl jedním z nejvýznamnějších spisovatelů dvacátého století, takže je velmi důležitý. Máme jeho expozici a v Nymburku i regionu Nymburska zanechal výraznou stopu. Je tedy důležitý, strávil zde velkou část života.

Míří sem kvůli němu turisté?

Určitě hlavně kvůli dvěma místům, muzeu a Kersku, které jsou s městem spjaty a o kterých psal. Jsou to důležité body a oba jsou navštěvované.

Jaká místa a akce v souvislosti se spisovatelem mohou lidé v Nymburku navštívit? Letos uplynulo sto let od jeho narození.

Jednak lavičku, velmi zajímavou a oblíbenou část našeho náměstí, kam se lidé chodí fotit, a samozřejmě muzeum s expozicí jemu věnovanou, pivovar a Kersko.

Letos k významnému výročí narození spisovatele (28. března) Polabské muzeum odstartovalo výstavu o Bohumilu Hrabalovi, co se ještě chystá?

Plno akcí už proběhlo, v místním divadle se průběžně hrají jeho hry. Nyní čekáme na přejmenování zdejšího gymnázia na Gymnázium Bohumila Hrabala, to je nejvýznamnější akce, která nás ještě během roku čeká. Nicméně program a oslavy jeho narození provází celý rok a jsou připraveny také na letní sezonu. Stačí sledovat naše informační centrum.

Kdy bude gymnázium přejmenováno?

Počítáme, že by to mělo být buď v červenci nebo v září, po tomto školním roce. Krajské zastupitelstvo jako zřizovatel nápad schválilo, čekáme ještě na vyjádření Ministerstva školství.

Jaké místo související se spisovatelem máte nejraději?

Já osobně mám nejraději městečko Kersko, rád chodím i k jeho hájence, o níž psal, a za velmi dobrý nápad považuji zmíněnou lavičku. A samozřejmě Postřižinské pivo, čímž se spojuje příjemné s užitečným.

Jakou jeho knihu máte nejraději?

Musím říci, že kvůli umístění v Nymburku se mi nejvíce líbí Postřižiny a všechny knihy, které vydal v souvislosti s Kerskem, jako Slavnosti sněženek a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…