Kalousek a Kuba mají zákaz. Oranžový hejtman o podobě vlády

29.09.2013 15:45

NA HRANĚ S XAVEREM Hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy Milan Chovanec v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiblížil, jak vypadají přípravy na nadcházející předčasné volby. Co se týče možných povolebních koalic, spolupráce s TOP 09 či ODS prý nepřipadá v úvahu a vyhnout by se sociální demokracie chtěla i koalicím s novými subjekty, jejichž záměry jsou podle místopředsedy ČSSD jen složitě čitelné.

Kalousek a Kuba mají zákaz. Oranžový hejtman o podobě vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

Jaká je v ČSSD atmosféra pár týdnů před volbami?
Horečná, pracovní a zdravě sebevědomá.

Vypadá to, že se uklidnily vnitřní boje a prý jste k tomu přispěl právě vy.
Myslím, že nastalo období ostré volební kampaně a já už tehdy říkal, že vášně tím pominou. Máme zkušené politiky a sami ví, že nejednotnost voliči neodpouští. Nyní jsme v dobré kondici, připraveni na to, dovést volby do vítězného konce.

Podle průzkumu SANEP preferují lidé na post premiéra Michala Haška před Bohuslavem Sobotkou. Co o tom soudíte?
Průzkum jsem neviděl, ale ČSSD jasně řekla, že nominantem na premiéra je Bohuslav Sobotka, a na tom se nic nemění. Bývá pravidlem, že strana vysílá do boje o přední pozici svého předsedu.

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
Jak by mohlo vypadat povolební vyjednávání, je už jasné, s kým ano a s kým ne?
Zakázali jsme si přímou koalici s TOP 09 a ODS, to je naprosto zjevné. Dlouhodobě potom máme zapovězenu i přímou spolupráci s KSČM.  Povolební modely budou vycházet z toho, kolik subjektů se do sněmovny dostane. Ideální by pro nás samozřejmě bylo, kdybychom získali ve sněmovně nadpoloviční většinu. Nejsem ale politicky naivní a vím, že ta šance je velmi malá. Umím si představit menšinovou vládu ČSSD s podporou KSČM či SPOZ. Alternativ bude několik a záležet bude na tom, jestli ve sněmovně budou čtyři strany nebo jich tam bude pět či sedm.

Umíte si představit spolupráci s hnutím Andreje Babiše?
Na vládní či koaliční úrovni velmi složitě. Pro nás bude důležité, abychom prosadili maximum z našeho programu. Pokud by vládní program vypadal jako kočkopes, neprosadíme nic, a lidé nás za rok poženou klackem.

Co si myslíte o projektech jako jsou ANO pana Babiše či Úsvit pana Okamury?
Když se podíváme do historie, vznikla tady silná vláda se 118 hlasy a podívejte se, jak to dopadlo. Hnutí, která jsou marketingová a na jedno použití, do politiky podle mě nepřinášejí nic pozitivního. Jejich kandidátky nemusí procházet složitou vnitrostranickou diskuzí a jsou vlastně jen de facto nadiktovány odněkud shora. Asi by pro nás bylo výhodnější spolupracovat na bázi menšinové vlády třeba i s komunisty, kteří jsou pro nás přece jenom víc čitelní než tato sdružení.

Cítíte nyní na Plzeňsku nějaký vyhrocený předvolební boj mezi vámi a panem Bártou?
Pan Bárta zatím kampaň neodstartoval. Jeho boj se asi bude více zaměřovat na pana Pospíšila, s nímž má nějaké letité spory. My budeme lidem říkat, co chceme v zemi změnit, jak to chceme udělat a kde na to vezmeme. Zapojovat se do nějakých osobních půtek nehodlám. Okopávání kotníků v této zemi už bylo dost. Střetneme-li se s panem Bártou na věcná témata, zaplať pánbůh za to.

Co soudíte o neklidu (mírně řečeno) uvnitř zemanovců?
Tento neklid je, řekl bych, velmi hlasitý. Pan Šlouf, který zjevně stál u zrodu tohoto hnutí, se nyní cítí odkopnut a rozhodl se otevřeně mluvit o situaci ve SPOZu.  Pro tuto stranu to není vůbec příjemné a otázka je, kam až to může dojít. SPOZ je jedním z adeptů na zdolání 5procentní hranice a uvidí se, jak moc jí to cestu do sněmovny zkomplikuje. Obávám se, že se může zopakovat varianta, kdy SPOZ na sebe naváže necelých 5 % hlasů, které nakonec propadnou.

Jedná se o potencionálního koaličního partnera, nemáte potřebu jim v této složité situaci nějak poradit?
ČSSD má zájem na dobrých vztazích s Milošem Zemanem jakožto levicovým prezidentem, na druhou stranu SPOZ chápeme jako soupeře, kterému nebudeme radit, ale střetneme se s ním o hlasy levicových voličů. Žádné bratříčkování před volbami není v našem zájmu.

Co vás teď jako plzeňského hejtmana nejvíc trápí?
Pár dní jsem teď strávil v nemocnici a když jsem tam mluvil se sestrami, které se za nízký plat starají o nemocné, a slyšel od nich, že my všichni politici už je štveme a volit půjdou už jenom z čirého zoufalství, tak mě to opravdu mrzelo. Není v tom radost ani vášeň pro změnu, ale jen apatičnost. Za to můžou politici, ne lidé. Bojím se, že spousta občanů kvůli tomu nakonec zůstane doma a volit nepůjde. Říkám to nerad, ale vlastně se jim ani nedivím. Na druhou stranu budu dělat všechno pro to, aby nám těch deset minut věnovali.

Pokud byste se stal ministrem dopravy, jaké by byly vaše první dva kroky?
Stabilizace resortu. Každý novinář se ptá, jaký zázračný recept mám na to, aby se to změnilo. Jednoduchý recept ale neexistuje.

Spíš mě zajímá, koho všeho vyhodíte a v jakém pořadí?
Obávám se, že na Ministerstvu dopravy a v řízených organizacích se vyhodilo už tolik lidí, že bych některé z odborníků, kteří byli za éry ministra Šimonovského odejiti nebo sami ze zoufalství odešli, požádal, aby se vrátili zpět. Problém tohoto resortu je v tom, že zde nepracují zaměstnanci s historickou pamětí, kteří by si pamatovali dlouhodobé projekty. Nejhorší situace je v ČD Cargo, kde se stabilizace nedaří a další velmi špatná situace je kolem ŘSD. Pokud totiž řeklo Ministerstvo pro místní rozvoj velmi opatrně, že ČR se nemusí podařit vyčerpat 70 miliard, potom já se obávám, že to může být i 100 miliard. Čekají nás velké korekce a velké problémy.

Kdo má vlastně řešit situaci v Cargu – pan ředitel Českých drah Dalibor Zelený nebo ministerstvo?
Je potřeba, aby to řešily oba tyto subjekty. ČD Cargo je dceřinou společností Českých drah, na druhou stranu bez součinnosti státu ČD asi nebudou mít tu sílu, aby Cargo stabilizovaly samy. Primárně by to tedy měl řešit pan Zelený, ale neumím si představit, že by tam ministerstvo nedělalo supervizi a nenastavily se tam určité kroky směrem k vládě.

Jak prožívají volební kampaň vaši blízcí a rodina?
Naštěstí moji ženu politika tolik nezajímá a už si na ledacos zvykla. Včera mi oznámila, že budeme mít za dva dny patnáctileté výročí svatby. Už mě natolik zná, že mi to raději taktně připomněla dopředu, abych na to nezapomněl. Naštěstí mi má žena nedává politické rady, a to je asi i důvod, proč spolu patnáct let jsme. Trochu se o volby začíná zajímat můj dvanáctiletý syn, který se mě občas ptá, proč na billboardu je to či ono. Rodina mi fandí.

A nakonec mimo politiku, jaký je aktuální stav vašeho hubnutí?
Po několika dnech v nemocnici jsem zhubnul další tři kila, takže teď budu asi zhruba na 63 kilech mínus. 

Není to už náhodou dost? Nechcete už zastavit?
Mám ambici udělat ještě asi čtyři kila a potom bych to chtěl zastavit a stabilizovat. Byť teď břicho usilovně cvičím, nemyslím, že by se mi tu přebytečnou kůži podařilo odcvičit celou, takže si ji nejspíš někdy v zimě nechám odříznout a pak už jen bude zbývat to doživotně držet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…