Karel Schwarzenberg pro PL: V Rakousku má Hofer velkou šanci, díky venkovanům. EU musí lidi přestat buzerovat

04.07.2016 7:04

ROZHOVOR Chyby v rakouských volbách zavinilo jen lajdáctví, říká někdejší prezidentský kandidát a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten dává velkou šanci na zvolení Norbertu Hoferovi, protože v „prázdninových“ volbách mu prý dají velké množství svých hlasů venkované a lidé z menších měst, což pak bude vzpruhou pro ostatní populistické strany v Evropě. Podle jeho dalších slov musí projít Evropská unie zásadní reformou, kdy se budou členské státy především domlouvat na opatřeních v ekonomické, energetické a bezpečnostní oblasti.

Karel Schwarzenberg pro PL: V Rakousku má Hofer velkou šanci, díky venkovanům. EU musí lidi přestat buzerovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Rakouský Ústavní soud zrušil výsledky prezidentských voleb, což je znovu velká šance pro Norberta Hofera, kandidáta strany Svobodných, jehož strana je považována za populistickou a protiimigrační. Co to může znamenat pro Evropu? Ovlivní to například náhled na migrační krizi?  

Je velmi důležité si uvědomit, že rakouský Ústavní soud nepostupoval podle politické objednávky, nýbrž podle zákona. Rozhodl tedy, že došlo k porušení pravidel a dal za pravdu iniciátorům stížnosti, tedy straně Svobodomyslných, to je správnější překlad názvu této strany, než jak se obecně u nás uvádí. Druhé kolo voleb se tak bude opakovat, což je velká šance zejména pro Norberta Hofera, a to také kvůli velmi pragmatickým důvodům. Ty volby se budu totiž konat v průběhu prázdnin. A obyvatelé z velkých měst, kteří spíše volí lídry liberálních stran, tedy nikoliv Hofera, budou pryč. Jezdí totiž daleko více na dovolené, než lidé z venkova, kteří spíše dávají hlasy populistům. Tak to funguje ve většině evropských zemí.

Strana Svobodomyslných vznikla v 19. století z německých nacionalistických stran. Také po rozpadu rakouského mocnářství se v Rakousku, Maďarsku i v Československu stali z některých liberálních hnutí nacionalisté a právě Svobodomyslní jsou jejich „potomci“. Vítězství Hofera bude v Evropě zajisté vzpruha pro strany typu Marine Le Pen ve Francii, AfD v Německu i pro další, o tom není vůbec pochyb.

Jak si vůbec ten zásadní omyl rakouských volebních štábů vysvětlujete? Nebyl to úmysl, když podle některých médií byly prý některé hlasy už zpracovány před oficiálním startem voleb a navíc vážné problémy se vyskytly až ve 14 okrscích?

Podívejte se, Rakušané a Češi jsou prakticky stejné národy s velmi podobnou mentalitou, pouze mluví jinými jazyky. Ty chyby byly podle mne jen obyčejné lajdáctví, kdy se lidem nechtělo sedět na těch úřadech nebo ve školách až do noci, a tak to zpracovali dříve. Také Ústavní soud už konstatoval, že to opravdu nebyl žádný politický úmysl.

Myslíte si, že pokud Hofer vyhraje, zavládne opět v Bruselu mírně hysterická situace stejně jak před několika lety, kdy vyhrál jeho bývalý kolega Jörg Haider a Rakousko muselo čelit dokonce i sankcím z EU?

To si tentokrát určitě nemyslím, protože už panuje zcela jiná situace, i když tehdy, a to si musí v Rakousku přiznat, to byl jejich politický neúspěch. Jednak vzejde kandidát z demokratických voleb a ostatní zástupci jiných zemí mu nemohou nic vyčítat. Protože pak by se mohli Rakušané ptát, kdo je premiérem v Maďarsku, kdo je členem vlády ve Finsku, která je nejpopulárnější strana v Holandsku a tak dále. To by bylo opravdu velmi pokrytecké pohoršovat se nad výsledky voleb toho druhého, když mnoho zemí má zcela podobné problémy.   

Mohl by brexit a zvolení Hofera dopomoci k reformě Evropské unie? Tedy, že by mohlo postupně dojít k reorganizaci EU ve smyslu volného společenství států. To by bylo zaměřené především na neomezený pohyb osob, zboží a kapitálu bez různých restrikcí a opatření namísto filozofie úzké integrace, jejíž hlavním zastáncem je především J. C. Juncker, a jež v současné době sklízí tolik kritiky. Zastáváte podobný názor? 

Brexit by k tomu mohl určitě více dopomoci, než volba nového rakouského prezidenta ze strany Svobodomyslných. Evropská unie skutečně potřebuje velmi nutně reformu, a to takovou, aby jednotlivé země spolupracovaly jen v těch podstatných, důležitějších oblastech.  Evropská unie budoucnosti nemůže mít federativní uspořádání a nesmí určovat i společnou politiku až do úrovně regionů jednotlivých zemí. Také si musí odpustit například určovat v Česku, jak se vlastně mají nazývat na místním trhu některé nápoje nebo zavařeniny a vůbec by se už neměla zabývat podobnými hloupostmi. Ty závazné dohody musí být uzavřené pouze na státní úrovni a měly by se týkat takových záležitostí, jako je ochrana státních i evropských hranic, energetiky či ekonomické oblasti. Prostě Unie nesmí jako teď buzerovat lidi (omlouvám se za to slovo) nesmyslnými předpisy a směrnicemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…