Lidovec Zdechovský se vyznal ze svého obdivu k Husovi. Kdyby žil dnes, mohl by prý být papežem

06.07.2015 7:57

ROZHOVOR „Husovo myšlení je stále aktuální. Hus bojoval za pravdu, a takové odhodlání mnoha politikům i některým lidovcům chybí. Nevzdávat se u první překážky a bojovat za pravdu, i když není populární. Hus se nikdy svého učení nevzdal. I když pochyboval na konci svého života o tom, zda to má vše smysl, bojoval. A proto je potřeba si ho vážit. Takováto odvaha mi dnes v politice hodně chybí,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU–ČSL).

Lidovec Zdechovský se vyznal ze svého obdivu k Husovi. Kdyby žil dnes, mohl by prý být papežem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Spisovatel Vondruška v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz napsal, že Husa někdo vnímá jako mučedníka, jiný jako kacíře. Kým je pro vás?

Nejsem příznivcem spisovatele Vondrušky, ale vnímám Husa jako mučedníka jeho doby. Pro mě to byl obrovsky vzdělaným člověk, který se chtěl vrátit k podstatě církve podobně jako František z Assisi a další učenci ve středověku. Osobně to slovo kacíř nemám rád a nepoužívám to.

Lidé, kteří mají odlišné názory, pro mě jsou spíše inspirací. Samotný Jan Hus chtěl církev reformovat, ne ji rozštěpit. A jeho smrt upálením považuji za jednu z obrovských chyb tehdejší doby.

Jaké stanovisko k Husovi zaujímají v současnosti čeští lidovci? A ovlivnil nějak i katolickou církev?

Husovo myšlení je stále aktuální. Hus bojoval za pravdu – a takové odhodlání mnoha politikům i některým lidovcům chybí. Nevzdávat se u první překážky a bojovat za pravdu i když není populární. Hus se nikdy svého učení nevzdal. I když pochyboval na konci svého života o tom, zda to má vše smysl, bojoval. A proto je potřeba si ho vážit. Takováto odvaha mi dnes v politice hodně chybí.

Jaký vidíte jeho odkaz pro dnešní dobu? Co by asi tak  dělal, čím by se zabýval, kdyby žil dnes?

Osobně si myslím, že by aspiroval na to být papežem. Určitě by chtěl vrátit církev ke kořenům a více se zasazovat o přiblížení učení Ježíše Krista obyčejným lidem. Myslím, že osobně vnímám současného papeže Františka jako takového Jana Husa současnosti, kterému jde také o to se přiblížit více lidem.

Hus je interpretován různě i ve filmovém a televizním zpracování. Jak se vám tam líbí, případně nelíbí (pokud jste tedy viděl i nové televizní ztvárnění Husova příběhu od režiséra Svobody)

Mně se osobně líbil styl, kterým byl Hus v podání režiséra Svobody ztvárněn – bylo to moderní a akční ztvárnění, které vyvolalo řadu diskusí, a to nevnímám osobně jako vůbec špatné. Je tam určitá míra kontroverznosti a syrovosti.  Přirovnal bych ho k Umučení od Mela Gibsona.

Obsahově to bylo slabé, nicméně pro přiblížení celého příběhu vnímám Svobodovu snahu velmi pozitivně. To nebylo žádné historické dílo nebo dokument o Husově životě, ale šlo o určité umělecké ztvárnění autora s velkou dávkou vlastní představivosti. A když se na to podíváte z této perspektivy, tak ten seriál se zájmem shlédnete.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…