Merkelová je jako Hitler, taky zničila celou Evropu. Železná starostka z Ostravy otevřeně promluvila o tom, jak je Evropa ztracená

04.08.2016 19:29

ROZHOVOR Loni byl na nějaká bezpečnostní opatření ještě čas, dnes už ho nemáme, a pokud turecký prezident Erdogan vypoví smlouvu o zadržování uprchlíků, jsme v Evropě ztraceni, myslí si někdejší senátorka a dlouholetá starostka známých ostravských obvodů Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková. K tomu pak ještě dodává: „K nám se pak dostanou i lidé naprosto nepřizpůsobiví, včetně radikálů. Opravdu bychom měli zabezpečit hranice, ploty, dráty, armádou, no prostě, vším co bude možné. Raději budu stát fronty na přechodech, než abychom s bezpečností dopadli tak, jako v sousedním Německu,“ dodává.

Merkelová je jako Hitler, taky zničila celou Evropu. Železná starostka z Ostravy otevřeně promluvila o tom, jak je Evropa ztracená
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Jak vůbec nyní hodnotíte bezpečnostní situaci v Evropě? Nejprve šílený teroristický útok v Nice, brutální vražda francouzského kněze a potom teroristické útoky v nedalekém Bavorsku. Lze se vůbec proti takovým činům nějak úspěšně bránit, když policie přece nemůže být všude? Někteří političtí komentátoři vidí jako vhodný recept likvidaci Islámského státu a naprosto razantní zastavení migrace z arabských států a Afriky; dá se s tím souhlasit? Nebo byste doporučila jiná opatření? Prezident Zeman například doporučil lépe vyškolit a ozbrojit širší veřejnost… Co vy na to?

Bezpečnostní situace v Evropě je naprosto tristní a divím se, že některým špičkám EU to dochází až teď nebo v některých případech jim to nedošlo vůbec, podle toho, jak se staví i po všech těch tragických událostech k migrační krizi, když by stále jen někoho vítali. Já jsem se už loni ptala pana prezidenta při jeho návštěvě Moravskoslezského kraje, jestli může jako vrchní velitel ozbrojených sil nařídit důslednější ochranu našich hranic. On mi tehdy odpověděl, že to není tak jednoduché, i když se o to snaží, jelikož by to musela nejprve schválit vláda, a to prý tenkrát dost drhlo.

Loni byl na nějaká opatření ještě čas, dnes už není, a pokud turecký prezident Erdogan vypoví smlouvu o zadržování uprchlíků, jsme v Evropě ztraceni. K nám se pak dostanou i lidé naprosto nepřizpůsobiví, včetně radikálů. Opravdu bychom měli zabezpečit hranice, ploty, dráty, armádou, prostě vším, co bude možné. Raději budu stát fronty na přechodech, než abychom s bezpečností dopadli tak, jako v sousedním  Německu. Ministr Chovanec nás sice ujišťuje, že nám nehrozí nebezpečí, ale to je jen dočasný stav, protože zatím jsme pro teroristy pouze tranzitní zemí. Až začne Německo uprchlíky vracet, skončí řada z nich i u nás a situace se začne vyhrocovat.

K tomu ozbrojování veřejnosti.., no já nevím. Je to dost radikální cesta, která se může i zvrhnout. O naši bezpečnost by se měla nejvíce starat armáda a policie. S prezidentem Zemanem v mnoha jeho názorech souhlasím, ale tady jsem na rozpacích, tento jeho návrh je už dost na hraně.  

Anketa

Na hranice bych v souvislosti s migranty poslal/a nebo postavil/a

73%
23%
hlasovalo: 15380 lidí

Bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec v kontextu teroru v Nice uvedl: „Kořeny netkví v Islámském státu. Za smrtí těchto lidí stojí desetiletí prosazovaná krátkozraká politika multikulturalismu, hloupé korektnosti a zavírání očí před objektivní nemožností soužití evropské, na křesťanství založené civilizace a islámského živlu, zahrnujícího dnes už více než 1,5 miliardy lidí po celém světě. A samozřejmě také arogantní snahy Západu o ovlivňování vývoje v muslimských zemích.“ Do jaké míry si podle vás můžeme za teror v Evropě vlastně sami?

Souhlasím s panem Štefcem ohledně jeho názoru na multikulturalismus, jelikož si myslím, že křesťanství a islám nemohou vedle sebe delší dobu v klidu fungovat. V tomto ohledu bych kancléřku Merkelovou přirovnala až k Hitlerovi. Jí se podařilo hloupou imigrační politikou, stejně jako jemu, rozvrátit Evropu. Stále nevím, proč to udělala. Jestli si tím slibovala získat nové pracovní síly pro Německo, tak se tvrdě spletla, protože většina z uprchlíků nepřišla za prací. Anebo si chtěla zajistit svoje nové voliče? V každém případě se rozhodla pro zcela scestnou politiku.

Souhlasím také s tím, že některé západoevropské státy spolu s USA se dost nešťastně vměšovaly do politiky arabských zemí na Středním a Blízkém východě.

Kancléřka Merkelová prohlásila ve svém posledním projevu k teroristickým útokům v Německu a ve Francii, že Němci i tuto situaci opět zvládnou, stejně jako loňskou migrační krizi, a neopomněla znovu kritizovat některé státy za to, že k řešení uprchlické krize nepřistupují správným způsobem. Jinými slovy, že odmítají běžence přijímat. Co si o tomto prohlášení myslíte, a vůbec o působení německé premiérky v posledních letech?  

Měla by určitě ihned odstoupit, vždyť už i její ministr zahraničí několikrát veřejně prohlásil, že Německo tu silnou migrační vlnu bez velkých problémů prostě nezvládne. Ona absolutně selhala.

Když se dostaneme přes toto téma k uprchlickým kvótám, tak by mne zajímalo, se kterými městy či obcemi už premiér Sobotka jednal o tom, že chce přijmout těch prvních 80 syrských uprchlíků. Zajistil jim už práci, ubytování, školy pro jejich děti? Oni přece nemohou žít ve vzduchoprázdnu. A kdyby přišel za mnou jako za starostkou, abych je přijala, tak bych to určitě odmítla. Není to v tom, že bych nechtěla pomoct lidem v nouzi, právě nedávno jsem zachránila syrskou rodinu, tedy Čechosyřanku se třemi dětmi, která se už narodila v Sýrii a utekla před svým agresivním manželem do Ostravy. Pomohla jsme jí najít ubytování, vyřídit všechny náležitosti a podobně. Jejího manžela, který přijel udělat s ní „pořádek“, pak deportovali z ČR. Ono to není o tom, že je člověk lhostejný k cizímu neštěstí, ale prostě si nechceme tady zvát lidi, o kterých nic nevíme, a s nimiž jsou v jiných zemích neřešitelné problémy.    

Starostka Liana Janáčková

Navážu na vaši odpověď. Podle nových návrhů Evropské komise by samy státy mohly určit, kolik běženců mohou přijmout. Za každého migranta by získaly deset tisíc eur. V některých členských zemích, například v Maďarsku, na Slovensku a v Rakousku, plán na přesídlování migrantů narazil, v Česku je předseda vlády Sobotka pro. To se však nelíbí například ministru Babišovi, který poukazuje na to, že Brusel by nám do migrační politiky neměl mluvit: „Za rok a půl ten problém nezvládl, a Turecko, které to má za Brusel vyřešit, se pro nás stává spíš hrozbou než spojencem,“ řekl Babiš. Který názor je vám bližší?

I když zrovna nejsem příznivcem ministra Babiše, tak v tomto případě s ním souhlasím. Dost mne i naštvalo, když premiér Sobotka napsal na svém Twitteru, že vedení EU by se nelíbily názory a myšlenky některých lidí u nás, kteří s tím nesouhlasí. Žijeme přece ve svobodné zemi, kde můžeme nahlas říkat svoje názory. Proč by nemohlo být na toto téma nebo o našem setrvání v EU vypsáno i referendum? Ať občané rozhodnou. Většina lidí tady uprchlíky nechce a vláda by to měla respektovat. Vždyť to vidíme v okolních zemích, oni nebudou u nás pracovat a jejich snaha o přizpůsobení nebo dokonce asimilaci je minimální.      

Miloš Zeman je často obviňován z přílišné sympatie k Rusku a i z toho, že je jeho snahou vyvést Česko ze západních struktur a přiblížit ho daleko víc Kremlu i Pekingu. V tomto smyslu se objevují plány na „mobilizaci“ proti Zemanovi. Naproti tomu někteří významní čeští podnikatelé i politici, přestože nejsou zrovna Zemanovými příznivci, hodnotí zmíněné prezidentovy aktivity jako vhodná diplomatická jednání, kterými se snaží rozumně vycházet s vlivnými velmocemi.  Který náhled na Zemanovy aktivity se vám víc zamlouvá?

My se musíme chovat především vůči ostatním zemím jako suverénní stát, ale udržovat i dobré vztahy s velmocemi. A v tomto smyslu je nám kontakt s Ruskem určitě bližší, zvlášť když je teď Obamova zahraniční politika dost strašná, hájí si bez obalu jen své nejbližší zájmy. A také z Číny se už stala ekonomická velmoc, to nesmíme pominout. Miloš Zeman je stále prognostik a umí dost dobře odhadnout, jaký bude další vývoj ve světě, v tom bych mu celkem věřila. A to, že by měl být dokonce jakýmsi ruským agentem, je holý nesmysl.  

Václav Klaus je součástí rady institutu Dialog civilizací, který v Berlíně zprovoznil prokremelský podnikatel Vladimir Jakunin. Miloš Zeman je pro pořádání referenda o setrvání Česka v EU i NATO. Lze za těmito dvěma událostmi vidět podlézání českých prezidentů Kremlu, nebo snahu o autonomní vedení zahraniční politiky?

Já souhlasím s uspořádáním referenda o setrvání v Evropské unii. Ohledně členství v NATO bych byla ale už opatrnější, jsme malý stát a ochranu potřebujeme, sami bychom to těžko zvládli. Nevím také, jestli mají lidé ohledně Severoatlantické aliance dostatek informací, aby se mohli správně rozhodnout. 

A o nějakém podlézání obou zmíněných politiků nechci vůbec diskutovat, oba dva jsou osobnostmi české politiky.

V některých našich médiích se objevily informace v tom smyslu, že migrační krize odvedla pozornost od řešení romské problematiky v České republice. Souhlasíte s tímto názorem? A došlo například v Ostravě, kde působí v této oblasti několik neziskovek, k posunu k lepšímu? To znamená, že se daří romské děti a mládež lépe vzdělávat, více Romů si našlo vhodné zaměstnání a vyskytuje se už méně incidentů při vzájemném soužit s většinovou společností…? Udělala v tomto současná vláda nějaký znatelný pokrok?

Ano mám stejný názor, že migrační krize odvedla od romské problematiky pozornost, ale je si třeba uvědomit, že ty problémy tady jsou, nezmizí a budou se zřejmě ještě zhoršovat. Těch výhod, jež mají různí lidé, kteří parazitují na našem systému, je čím dál tím víc. Zvyšuje se také suma vyplacených sociálních dávek. Například bych uvedla, že teď vláda vytvořila zákon o sociálním bydlení, který hojně připomínkuje Svaz obcí a měst ČR. Já si nemyslím, že by nám měl stát diktovat, jak to bude s přidělováním bytů v jednotlivých obcích, my přece máme o tom daleko více přesnějších informací. Nemůže to přece fungovat tak, že nebudeme moct ani odmítnout některého žadatele jen proto, že dostal doporučení na Úřadu práce, tam ho dostane totiž téměř každý. A když nevyhovíme, můžeme dostat pokutu až milion korun. Nelze také nutit všechny bezdomovce, aby začali někde bydlet a žili řádným životem, to je jejich svobodné rozhodnutí, které se dá v mnoha případech jen těžko zvrátit. Vláda se chlubí tím, že tento zákon na rozdíl od svých předchůdců vůbec zpracovala, ale já to považuji za její snad nejhorší počin.

No a inkluze na školách se také moc nepovedla, některá školní zařízení se začala vylidňovat. Někde chybějí děti, protože rodiče se bojí, že s přílivem méně nadaných žáků poklesne jejich úroveň a umisťují je tak do jiných škol, kde je těchto žáků minimum. Přitom těm pomalejším dětem bylo ve speciálních třídách lépe, nemusely se tolik stresovat. 

Už delší dobu se řeší postupný útlum OKD. V současné době vláda rozhodla nalít do této společnosti v insolvenci 700 milionů korun. Nicméně, jak to bude dál, jestli OKD skončí v konkurzu nebo projde reorganizaci, zatím ještě nikdo neví. Policie také prověřuje, zda z ní nevyvedli její bývalí majitelé neoprávněně desítky miliard. Jaký zastáváte názor na celou kauzu, napadá vás nějaké konkrétnější řešení?  

Určitě by nebylo od věci zjistit, jak k té privatizaci vlastně došlo. Pokud vím, tak byl u ní i náš současný premiér Sobotka. Jestli chce vláda těmi 700 miliony něco ještě udržet nebo oddálit, tak ji to do určité míry ctí, ale musíme se ptát, jestli tak postupovala i v jiných případech. Sanovala snad některá vláda krachující firmy v textilním či sklářském průmyslu? Samozřejmě, že se pak ozvali hornici v severních Čechách se slovy, když Ostrava, tak my také, a mohou to být v budoucnu další a další firmy z různých odvětví. To přece není žádné systémové řešení. A není to ani spravedlivé. Připadá mi, jako bychom pokračovali se stejnou filozofií jako za minulého režimu – já jsem horník, kdo je víc. Samozřejmě na těchto rozhodnutích jsou znát blížící se volby. Je určitě správné zabránit sociálním bouřím, ale možná by se dal najít i jiný způsob útlumu hornictví v České republice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…