Okamura: Havel se za zády OF domlouval s KSČ, disent byl prolezlý agenty StB, USA mohou za tisíce umučených a Putin s Babišem…

17.11.2014 4:44

25 LET OD LISTOPADU ´89 Předseda Úsvitu Tomio Okamura kritizuje roli Václava Havla i Václava Klause. Během privatizace se dle něho rozkradla republika. Současná KSČM je podle něho méně nenávistná než váleční jestřábi v TOP 09 nebo ČSSD. Putin musí ze svého hlediska bránit Rusko před expanzí NATO a EU do svého okolí a USA svrhly řadu vlád a jsou zodpovědné za tisíce umučených.

Okamura: Havel se za zády OF domlouval s KSČ, disent byl prolezlý agenty StB, USA mohou za tisíce umučených a Putin s Babišem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Jak hodnotíte 17. listopad s odstupem 25 let?

Stále stejně - samotná změna měla smysl. To, že se spousta věcí nepovedla, bylo dané nezkušeností občanů. A tu nezkušenost mám na mysli z obou pohledů, tedy i z toho, že občané dovolili elitám provádět věci, které by jinde a jindy neprošly.

Další lídři parlamentních stran hovoří v rozhovorech pro ParlamentníListy.cz k výročí 17. listopadu 1989: Andrej Babiš, Vojtěch Filip, Miroslava Němcová, Marek Benda, Miroslav Kalousek, František Laudát, Michaela Marksová, Daniel Herman, Martin Komárek, Miloslav Ransdorf
 
Jaká přinesl listopad 1989 pozitiva?

Velkou naději, byť naivní, že prostí lidé, občané mohou ve své zemi vládnout. Pokud říkám naivní, neznamená to, že bychom o to neměli po celý život usilovat. Demokracie je proces - je to boj s elitami, ať už to byly minulé nebo současné politicko-ekonomické elity.)

 A jaká negativa?

Pochopitelně samozvaní vůdcové obelhali národ - kterému slibovali prosperitu, sociální jistoty, kterému tvrdili, že nebude nezaměstnanost, inflace, bída. Stal se pravý opak - zatímco v sedmdesátých letech přišlo, tuším, v rámci čistek kolem 50 tisíc lidí o funkce, tak tady dnes přišlo o práci přes půl milionu lidí, statisíce přišly o veškerý majetek kvůli podvodníkům, tisíce firem a továren byly nenávratně vytunelované a zničené. Památkáři říkají, že dvacet let kapitalismu nenávratně zničilo víc památek než druhá světová válka a 40 let komunismu dohromady. Kvůli bídě, dluhové pasti páchají sebevraždy stovky lidí a tisíce kvůli neřešitelným dluhům páchá zločiny. 

Proč podle vás padnul „komunistický“ systém, přesněji řečeno reálný socialismus?

V jeden čas už o něj nestál téměř nikdo - lidé doufali ve větší prosperitu - a tady se střetl zájem nomenklaturního funkcionáře, který chtěl žít jako kapitalista na Západě, i zájem dělníka, který chtěl žít jako dělník na Západě. Bohužel obvykle se to vyplnilo těm prvním. Naši kapitalisté jsou na západní úrovni, ale naši dělníci jsou stále ve východním bloku - kupní síla obyvatel, a to těch nejchudších, se snižuje. 

Bývalý generální tajemník ÚV KSČM Milouš Jakeš řekl pro Reflex, že listopad ´89 zinscenovala StB (generál Lorenc) a žádní disidenti – Havlové a Vondrové – na tom nemají prý zásluhu, ti jen převzali moc. A stejně se museli opírat o komunisty. Bez Mariána Čalfy by prý nebyli s to nadiktovat ani jedno vládní usnesení a Čalfa zastrašoval poslance, aby zvolili Václava Havla prezidentem. Co si o tom myslíte?

Řekněme upřímně, že bez tlaku ulice, bez obrovského vzepětí celé země, by ty změny přišly později - komunisté to viděli a tak ti chytřejší se těmto změnám prostě přizpůsobili a ihned začali plavat s proudem. Lidé jako Havel pak tyto nejčilejší ryby využili, přičemž je zřejmé, že tady si vypomáhali všichni navzájem. Nikdo z elit na revoluci neprodělal. 

I samotnému Havlovi v jedné diskuzi uniklo, že spolupracuje s místopředsedou komunistické vlády Rudolfem Hegenbartem, kterému byl ideologicky podřízený generál Alojz Lorenc, šéf StB. A samozřejmě za zády Občanského fóra (OF) domlouval Havel dohody s KSČ prostřednictvím Čalfy, a samozřejmě od pamětníků vím, že Čalfa musel urputně za svého „obchodního" partnera bojovat. Ale takový je svět - kdyby měl svého Čalfu třeba Dubček, tak dnes je ikonou revoluce možná on. 

Jak tedy vnímáte roli Václava Havla?

Je ikonou demokracie a revoluce - ale z mého pohledu velmi kontroverzní. Myslím, že by třeba historický ústav ČSAV měl zpracovat nějakou alespoň trochu objektivní faktickou studii slov a činů Václava Havla. Mezi jeho fanatickými stoupenci a nepřáteli si netroufám být soudcem. 
 
A jak hodnotíte roli Václava Klause?

Myslím, že tady je to stejné jako u Havla. Havel, antikomunistická ikona, byl poslední prezident zvolený jednomyslně komunistickým parlamentem, i díky svým nadstandardním dohodám s komunisty. Klaus se pokusil převrátit mocenské poměry směrem k ekonomické oligarchii. Asi bychom si zasloužili nějakou opravdu fundovanou analýzu událostí a faktů, abychom mohli soudit. Nejsem historik. Jako politik ovšem vidím v práci obou neskutečné chyby - a je pro mne otázka, proč se staly, protože výmluva na nezkušenost moc neplatí u lidí, kteří dobře znali fungování západních systémů, jež jsme mohli převzít a vyvarovat se největších zločinů - tedy rozkradení republiky. 

Takže souhlasíte s názory, že během privatizace se rozkradla republika?

To není názor, ale fakt.
 
Mají se dnes lidé lépe než před listopadem?

To je dost manipulativní otázka. Dnes by se občané měli lépe, i kdybychom v nějaké formě socialismus zachovali - i v Číně se mají lidé lépe než před 20 lety, a co se týče ekonomiky, tak jsou na tom lépe než drtivá část celé planety. Ale zpátky k nám. Máme jiné kvality života. Máme svobodu slova, ale naše slova nikdo neposlouchá. Takže můžete křičet o bezpráví do aleluja a nikdo vás nezatkne, ale výsledek je stejný - nic vám proti bezpráví nepomůže. A to, že bezpráví tu panuje, o tom se můžete přesvědčit na každém kroku. Denně potkávám lidi, kteří prosí o pomoc proti zvůli státu, justice, systému či jen nějaké kliky mocných. Zákony tu dnes nepíše ÚV KSČ, ale píšou je oligarchové - ekonomické skupiny ovládající politiky. Stačí se podívat na energetický zákon, na služební zákon, na korporátní kodex a všude najdete rukopis vlivných elit, které ohýbají legislativu ke svému prospěchu a k neprospěchu země či občanů.

Co říkáte návrhům na zákaz KSČM?

V současnosti mi uniká důvod - pokud by to mělo být za zločiny některých komunistů v předchozím režimu, pak ve stejném duchu bych musel žádat zákaz většiny parlamentních stran za zločiny jejich představitelů po listopadu ´89. Pokud by to mělo být z ideologických důvodů, pak mi opět uniká důvod, protože současná KSČM je podle mé zkušenosti méně nenávistná než váleční jestřábi v TOP 09 nebo ČSSD. To, co bylo zločinné na KSČ, bylo to, že ideu komunismu vzali jako sekyru a palici fanatici či pragmatici a pod záminkou ideologie ničili své protivníky. Naprosto to samé dělají ovšem ideologičtí fanatici či prospěcháři i v současných takzvaně demokratických stranách. A já říkám, že to jsou ve skutečnosti typově stále ti samí lidé, kteří jen v každé době mávají jiným praporem, ale zlo není ve fangli, ale v jejich duši. 

Takže ano - pojďme kriminalizovat ty, kdo vyvolávají nenávist vůči druhým, a pojďme si říct, že beztrestné by nemělo být vyvolávání nenávisti nejen k USA či Romům, ale také vůči Rusům nebo komukoliv s jiným politickým přesvědčením. Myslím, že první, na čem bychom se my slušní lidé mohli domluvit, je, že v demokracii - tedy v té opravdové hypotetické, by měli mít stejná práva a povinnosti všichni a všichni by měli mít v takovém případě stejnou míru ochrany. Musím říct, že toto jsou slova mých kolegů z hnutí, kteří byli disidenty, nekomunisty a nebyli agenti StB. Tak jako po válce se z největších kolaborantů stali antifašisté, tak dnes jsou svazáci a exkomunisté největší antikomunisté. To jen potvrzuje ovšem fakt, že nejde o ideologii, ale problém je v lidech. 

Vyrovnala se podle vás česká společnost s komunistickou minulostí?

Ne. Historie se stále překrucuje a mýty bobtnají a zneužívají se k manipulování s lidmi. Hlavně s voliči před volbami. Je třeba říct pravdu - tedy že tu byli komunističtí zločinci. Ale také neschopní komunisté, disent prolezlý agenty StB a proti nim také slušní komunisté, kteří pracovali a žili pro něco, o čem věřili, že má smysl, že tu byl i nechartistický třetí odboj, který zcela programově média opomíjejí, že tu byli i reformní komunisté, kteří žádali demokracii a slušnou solidární společnost. A že v této zemi byly do roku ´89 také fabriky a podniky, které vyvážely do světa a které takzvaná demokracie pak rozkradla. A že drtivá většina občanů naší země si rozhodně nepřála zlodějský oligarchistický systém, který tu zavládl hlavně v devadesátých letech. 
 
Třetí významnou polistopadovou osobností je Miloš Zeman. Jak hodnotíte jeho?

Miloš Zeman má v porevoluční době, kdy byl u moci Havel s Klausem, v uvozovkách méně krve na rukou, protože nebyl tehdy tak dravý po moci jako jeho kolegové a byl navíc od počátku kritikem největších zvěrstev. Ale opět - nejsem historik a naopak já bych si rád přečetl fundované analýzy na toto téma.


 
Někteří lidé u nás říkají, že Putin je kágébák a komunista, že k nám z Ruska přichází ohrožení demokracie, že hrozí návrat komunismu ze strany Putina a obnovení Sovětského svazu. Jak se díváte na tyto názory? Je to reálná hrozba?

Putin je z KGB, ale rozhodně není komunista, jelikož komunisté, jak veřejnosti stále tajíme, jsou v Rusku v opozici a na vládě se nijak nepodílí. Putin by v našich podmínkách byl národním socialistou. Navíc, při kritice jeho osoby je třeba se zamyslet, co bychom my sami na jeho místě dělali.  Na rozdíl od USA nemá ambice být světový četník, ale nemůže pochopitelně dopustit anarchii ani ve své zemi, ani v bezprostředním sousedství. Měřme prosím všem stejným metrem. USA nesčetněkrát nikoli ve svém sousedství, ale po celé Jižní Americe ve jménu demokracie přímo i nepřímo svrhávaly vlády, vojensky intervenovaly a nesou odpovědnost za tisíce umučených a zavražděných pravicovými diktaturami, které Američané dosazovali a podporovali. 

Představte si, že by Putin třeba na Krymu postavil svoje Guantánamo, které mají Američané postavené na Kubě, kde by věznil lidi z celého světa bez soudu, bez zatykače, jen na základě vlastního podezření? A co kdyby KGB oficiálně měla v manuálech mučení - tak jako ho má povolené CIA? To by bylo křiku, jaký je Putin fašista. Ano, Putin je autokrat, ale nemá volbu - v Rusku v daný okamžik nemá jiná forma vlády šanci na úspěch. Putin musí ze svého hlediska bránit Rusko před expanzí NATO a EU do svého okolí - Ukrajinu po desetiletí živil a když chtěl zaplatit alespoň dluhy za plyn a další materiální pomoc dlouhodobě poskytovanou Ukrajině, tak ho Kyjev označil za nepřítele a najednou se stal hlasatelem evropské demokracie. Vždyť to je směšné. 

Podobně jako se varuje před Putinem, tak někteří, například Miroslav Kalousek, varují před Andrejem Babišem, že je to prý estébák, a ve spojení s Babišem varují před návratem komunismu, před návratem estébáků…

No, vtipy pana Kalouska jsou jedna věc a skutečnost jiná - asi stěží nám tu miliardář začne znárodňovat. Jako první by musel začít u sebe. Ale když mi připomínáte miliardáře, tak mnozí - nikoli Babiš - by si „znárodnit" ukradený majetek zasloužili. Přesněji ne znárodnit, ale spravedlivý soud by měl zrušit mnohé podvodné a zlodějské privatizační či jiné smlouvy, které republiku a nás občany připravily o biliony korun.

Co dnes vidíte jako největší ohrožení pro demokracii?

Média bez odpovědnosti, média, která dnes jsou hlavním hybatelem veřejného mínění a mohou - třebas ve jménu demokracie - demokracii naopak úspěšně ničit - tak jak to v mnohých případech už dnes je. Všimněte si, když mluvíme o demokracii, diskutuje se médiích nikoli o principech, ale o povrchu, o zástupných problémech, kdo, kde, s kým. Problém demokracie přece nejsou komunisté, Babiš, Kalousek ani Zeman a demokracií naopak vůbec nebyli Havel ani Charta. Problémem, a to dodnes, je systém, v němž žijeme - tedy stranická oligarchie ovládaná ekonomickou oligarchií. A odborníci - ekonomové, filozofové, politologové, sociologové na celé planetě už po mnoho desetiletí varují před kostnatětím těchto systémů a jako jediné řešení vidí posilování demokracie - tedy kontroly občanů nad elitami. Říká se tomu trochu zjednodušeně přímá demokracie a je to něco, co mediální mainstream totálně přehlíží, přestože tohle téma by mělo být téma číslo jedna jako klíč k řešení největších problémů naší země, ale také celé EU. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …