Senátor Antl: Nejsem žádný Brouk „Mirek“ Pytlík

16.08.2014 18:28

OBHAJOBA SENÁTNÍHO MANDÁTU Miroslav Antl, senátorský nestraník za ČSSD, pro ParlamentníListy.cz podrobně rozebral nejen svou činnost v horní komoře Parlamentu, ale i smysl této instituce.

Senátor Antl: Nejsem žádný Brouk „Mirek“ Pytlík
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Antl

Budete i letos kandidovat do Senátu?

Už kandiduji. Opět jako nestraník za ČSSD. A níže snad i vyplyne, proč bych byl rád, kdyby se stal „senátor ANTL senátorem“.

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

Já jsem do předchozích voleb šel s ohledem na svou profesní minulost s heslem: SPRAVEDLNOST, BEZPEČNOST, POŘÁDEK – a měl jsem tím na mysli: PRO VŠECHNY…!

Takže velice stručně:

SPRAVEDLNOST PRO VŠECHNY

Hned na začátku se mi podařilo (jako garančnímu zpravodaji) prosadit výrazné zpřísnění trestních sazeb za násilné, mravnostní a drogové nejzávažnější zločiny, a to v rámci schvalování zcela nového trestního zákoníku. Patří sem i spravedlnost pro všechny ústavní činitele, takže i postavení prezidenta republiky Václava Klause před Ústavní soud pro velezradu (ostudná amnestie 2013 aj.), jakož i striktní omezení ústavních činitelů, které se po mnohaletých průtazích nakonec podařilo – a spousta dalších věcí…!

Pokud jde o BEZPEČNOST a POŘÁDEK PRO VŠECHNY za zcela zásadní považuji zabránění zrušení několika Obvodních oddělení Policie ČR v mém rozsáhlém senátním obvodu, pravidelnou komunikaci s vedením orgánů činných v trestním řízení a samozřejmě především s občany, pomoc občanům při řešení aktuálních problémů, posílení trestní odpovědnosti darebáků a jiných.

Jako předseda senátního Ústavně-právního výboru jsem (prokazatelně) mnohonásobně zvýšil aktivitu „svého“ ÚPV – ten se stal nejvýkonnějším výborem v Senátu, což ovšem také znamená, že se do něj nikdo nehrne. Já sám nezůstávám pozadu, ba naopak jsem ze všech senátorů nejčastějším zpravodajem senátních tisků.

V legislativní práci jsem se jako „pětatřicetiletý právník“ zhlédl, navíc v ní mohu uplatnit své více než dvacetileté zkušenosti z praxe státního zástupce, ale i VŠ pedagoga. Ostatně stále opakuji, že v Senátu výrazně chybí právníci a žádní do něj nesměřují. Pouhých pět procent právníků (číselně 4) je fakt žalostně málo.

Je něco, co byste chtěl vyzdvihnout?

Já myslím, že jsem se v předchozí odpovědi „navytahoval“ až dost a už by to mohlo vyznít příliš namyšleně, pyšně a sebestředně. Jinak pravidelně informuji o své práci občany i každoročním Senátorským zpravodajem, v němž průběžně skládám účty ze své činnosti. Tyto zpravodaje, podrobnější zprávy a další materiály lze nalézt na mých webových stránkách a na Facebooku a vlastně i na Vašich stránkách.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Senát není příliš oblíben a podle mne je to i tím, že je mediálně opomínán. Základ práce Senátu je především v jeho činnosti legislativní, v praxi tedy „kontrolorské až opravárenské“, ostatně byl vždy nazýván „ústavní pojistkou“, když horní komora českého parlamentu odpovídá za čistotu a soulad nových a novelizovaných předpisů s právním řádem ČR, ale i EU. Senát také schvaluje návrhy prezidenta na kandidáty soudců Ústavního soudu, volí další členy různých úřadů a každý senátor by měl být aktivní ve svém senátním obvodu. Senát považuji za důležitý pro parlamentní soustavu a demokracii. Občané jsou většinou informováni o dění v Poslanecké sněmovně a Senát stojí stranou. Všimněte si, že vůbec nikdo nesleduje, a tedy ani neinformuje občany o aktivitě a  práci senátorů ve výborech, kde se důkladně do podrobností probírají jednotlivé návrhy zákonů a jejich novel, opravují se pozměňovacími návrhy, anebo dokonce končí doporučením na zamítnutí. Tato práce je z hlediska legislativní práce stěžejní a zásadní. Jsem přesvědčen, že více relevantních informací o činnosti senátorů a Senátu by mohlo názor na naši komoru zlepšit. K tomu musím uvést, že vaše Parlamentní listy dávají senátorům dostatek možností k vyjádření názorů, takže vlastně záleží i na nás, zda chceme svoji práci zveřejnit.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Vše stále ukazuje na to, že vyhrát by mělo hnutí ANO, bude líp. Chci však věřit, že senátory a komunální politiky budou lidé volit podle konkrétních osobností/kandidátů a nikoliv jen podle stranické příslušnosti.  

Jak byste zhodnotil premiéra Bohuslava Sobotku?

Z dostupných veřejných zdrojů se zdá, že práci premiéra zvládá velice dobře. Objektivně to však mohou posoudit ti, kteří s ním přicházejí každodenně do styku a samozřejmě i ostatní členové české vlády.

Co si myslíte o současném ministrovi financí?

Já tohle fakt neumím. Zas je vidět, že nejsem ten správný politik a nejsem Brouk „Mirek“ Pytlík, který by všemu rozuměl a mohl posoudit profesionalitu v jiných oborech. Anebo dokonce řídit jakýkoliv úřad či ministerstvo. Byl bych asi schopen se „na dálku“ vyjádřit k rezortům spravedlnosti a vnitra, o ty se dlouhodobě zajímám a osobně znám jejich představitele. Současný pan ministr financí Ing. Andrej Babiš je zcela nesporně mimořádně schopným a pracovitým manažerem profesionálem a v roli ministra financí působí zatím suverénně a nejlépe z těch Vámi „nabízených“… 

Jak hodnotíte současného prezidenta Zemana?

No, to bude obdobná (nevyhýbavá) odpověď. Pan prezident České republiky Miloš Zeman je mi určitě bližší než předchozí Václav Klaus, mimo jiné i proto, že ve vztahu k Parlamentu plní své sliby a do Senátu chodí osobně představovat své kandidáty na soudce Ústavního soudu, což Václav Klaus nedělal. Jinak ho hodnotit nemíním… 

Co byste ještě chtěl v Senátu stihnout?

Senát je odkázán především na to, co mu předloží Poslanecká sněmovna k projednání a schválení, a to se děje průběžně (včetně prázdnin), jsme vázáni třicetidenní lhůtou, do níž to všechno musíme zvládnout.

Takže bych chtěl stihnout projednat ve „svém“ výboru (a na plénu) co nejvíce věcí, které budou legislativně prospěšné hlavně lidem a pomohou odstranit či aspoň zlepšit situaci i v těch oblastech, které jsem zmínil předtím. A pokud budu znovu zvolen senátorem, budu mít další čas na to, abych toho stihl ještě více než dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…