Sobotka byl nejlepší ministr financí ze všech, soudí senátorka Gajdůšková. A teď se chová jako státník

19.07.2014 17:16

OBHAJOBA SENÁTNÍHO MANDÁTU Vítěze podzimních voleb si netroufnu tipovat. Přála bych si, aby jím byla sociální demokracie, protože to by bylo i vítězství většiny poctivých, slušných a pracovitých lidí a dlouhodobé vize stability a prosperity, konstatuje v rozhovoru Alena Gajdůšková (ČSSD).

Sobotka byl nejlepší ministr financí ze všech, soudí senátorka Gajdůšková. A teď se chová jako státník
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Alena Gajdůšková na konferenci v Senátu

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Paní místopředsedkyně, budete během letošních voleb obhajovat svůj mandát?

V podzimních senátních volbách nabídnu voličům všechny své zkušenosti, znalosti, schopnosti i vliv a budu usilovat o znovuzvolení do Senátu Parlamentu.

Jak byste zhodnotila své dosavadní působení v horní komoře?

Mám za sebou dvě volební období. Postupně jsem pracovala na pozicích místopředsedkyně senátorského klubu, výboru a stálých komisí, předsedkyně senátorského klubu ČSSD až po místopředsedkyni a 1. místopředsedkyni horní parlamentní komory. Tyto pozice znamenají, že se musím orientovat v celé odborné agendě Senátu, od sociální, přes vzdělávací, hospodářskou, až po zahraniční politiku. Při svém rozhodování mám vždycky na mysli tři aspekty - prospěch občanů, soulad se sociálnědemokratickými hodnotami a specifický dopad nových zákonů v našem Zlínském regionu. Statistika by pravděpodobně ukázala, že patřím k nejčastěji vystupujícím senátorům a také k těm, kteří organizují v Senátu mnoho odborných jednání, seminářů a konferencí, od podpory technického vzdělávání a energetiky, přes lidskoprávní, zdravotní a sociální problematiku, boj s korupcí, až po mírové aktivity. Snažím se využít unikátní vlastnosti druhé nejvýznamnější ústavní instituce v zemi. Spojit k řešení problémů rezorty, lidi i instituce a hledat optimální a dlouhodobá řešení. Moje základní specializace v rámci Senátu je však od počátku evropská agenda, zejména evropský vědeckovýzkumný prostor, konkurenceschopnost a inovace. I to se snažím využít ve prospěch našeho kraje. Moji práci zhodnotí voliči v podzimních volbách.

Je něco, co byste chtěla vyzdvihnout? Co se Vám opravdu povedlo?

Je těžké vybrat jen něco z množství problémů, které jsem postupně otevírala a řešila. Např. jako jedna z prvních jsem začala mluvit o hrozícím nedostatku technicky vzdělaných lidí a organizovala k tomu konference a jednání. Zachránila jsem pracovní místa nejen u nás v regionu prosazením pozměňovacího návrhu u zákona o ochraně ovzduší. Významně jsem se podílela na zabránění přijetí Klausovy výjimky z Lisabonské smlouvy na evropské úrovni znamenající omezení sociálních práv českých občanů. Dále jsem do programu sociální demokracie, a pak vládního prohlášení, prosadila snížení DPH na léky, postavila jsem se proti Klausově amnestii a i proti zpoplatnění amalgámových plomb. Byla jsem mezi těmi, kdo tvrdě požadoval navýšení platů ve školství.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Při politickém rozhodování je důležitý druhý názor i schopnost dlouhodobého uvažování, který už z principu kontinuity a způsobu volby má Senát v sobě zakotven. Prostě - jedna ruka netleská. To se ukázalo také při řešení vládní krize po pádu Nečasovy vlády. Jsme důležitým korektivem při schvalování zákonů i mezinárodních smluv. Málo se ví, že Senát sehrává velmi důležitou úlohu při prosazování národních zájmů na evropské úrovni. Jsme druhá nejaktivnější parlamentní komora v EU v připomínkování evropských návrhů vůči Evropské komisi. Stanoviska Senátu jsou však především podkladem pro vládu ČR, která nemůže bez uzavření jednání ve věci v Parlamentu dát konečné stanovisko na ministerských radách EU.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Vítěze podzimních voleb si netroufnu tipovat. Přála bych si, aby jím byla sociální demokracie, protože to by bylo i vítězství většiny poctivých, slušných a pracovitých lidí a dlouhodobé vize stability a prosperity.

Jak byste zhodnotila premiéra Bohuslava Sobotku? Myslíte si, že svou pozici zvládá?

Bohuslav Sobotka už za těch několik měsíců ve funkci premiéra prokázal, že je schopným státníkem, kterého Česká republika už dávno potřebovala. Nenechá se vtáhnout do žádných žabomyších sporů, dokáže rozlišovat podstatné od malicherností a dokáže nekompromisně kormidlovat za vytýčeným a dojednaným cílem. To je úžasná a velmi cenná schopnost pro stabilitu a konkurenceschopnost země.

Co si myslíte o současném ministrovi financí?

Nechci hodnotit pana Andreje Babiše – politika. Na to je brzy. Zklamáním je pro mě ale určitá nekoncepčnost, názorová nestabilita, kterou jsem u podnikatele jeho formátu nepředpokládala. Z tohoto pohledu a podle makroekonomických ukazatelů byl nejlepším ministrem financí Bohuslav Sobotka.

Jak hodnotíte prezidenta naší republiky?

Pana prezidenta Miloše Zemana respektuji jako nejvyššího ústavního činitele, hlavu státu. Těší mě, a zemi je velmi prospěšné, jeho proevropské směřování.

Jaké problémy podle Vás Českou republiku trápí nejvíc?

Problémem České republiky je vymahatelnost práva, snižování konkurenceschopnosti a s tím související nízké mzdy a důchody, nejasná perspektiva pro mladé, od zaměstnanosti, až po bydlení. Potřebujeme ucelenou, všemi sociálními partnery sdílenou dlouhodobou vizi hospodářského a sociálního rozvoje.

Co ještě byste chtěla v Senátu stihnout?

Na nadcházející schůzi Senátu chci prosadit pozměňovací návrh k zákonu o dětských skupinách k zachování lesních školek a zařazení dětí před vstupem do školy do mateřských škol. Pracuji také na hrazení léčebné diety pro celiaky. Mám připravenu novelu zákona o dobrovolnících k podpoře dobrovolnické práce a neziskových organizací. Připravuji spolu s Transparency International ČR a skandinávskými ambasádami letos v září mezinárodní seminář na téma řešení korupce. Chci formulovat návrh na zajištění kontroly léčebné péče včetně pacientského ombudsmana.  

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…