Stát byznys s chudobou neuhlídal, kritizuje starosta Kadaně

08.04.2019 13:24

Stává se z ODS nedemokratická strana, jak tvrdí její zakladatel Václav Klaus? Nekope si strana politický hrob? Nejen o tom jsme si povídali se zakládajícím členem ODS a oblíbeným starostou Kadaně Jiřím Kulhánkem. Již řadu let upozorňuje na špatný systém vyplácení dávek na bydlení. Jaké konkrétní změny navrhuje? A s jakou zpětnou vazbou se setkává u zákonodárců? I to zajímalo ParlamentníListy.cz.

Stát byznys s chudobou neuhlídal, kritizuje starosta Kadaně
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Popáté starostou. Jaký je to pocit? A prozradíte nám, co vás na práci baví? Přeci jen, jak jste připustil pro PL, umíte si představit mnohem klidnější a zajímavější život, než neustálé lopocení a dohadování jako za poslední roky.

Každého potěší, když mu lidé důvěřují, to vám dodá energii na další práci. Neumím říct, co mne konkrétně na práci baví, spíš je to dobrý pocit, když se něco zadaří a lidé jsou spokojení. Jinak lopocení a dohadování je to stále, jen jsem si na to asi zvyknul :).

Čeho byste chtěl v příštích letech dosáhnout? Kam byste chtěl město v jeho rozvoji posunout?

Nejvíce bych chtěl dosáhnout toho, aby se eliminovaly příchody sociálně slabých a aby se zvýšil pocit bezpečí obyvatel. Toho ale bez změny legislativy lze jen stěží dosáhnout, takže zároveň tlačíme na ty kompetentní ve vládě a v Parlamentu.

Navzdory vaší popularitě u občanů vás kandidovat do celostátní politiky neláká. Přiznáváte také, že vás práce starosty plně vytěžuje. Prozradíte nám, jak relaxujete?

Je to tak, jak říkáte. Relaxuji jízdou na kole a prací na zahrádce. Fyzická námaha je nejlepší kompenzace duševního napětí.

Co si myslíte o těch politicích, kteří sbírají funkce jako někteří známky?

Zřejmě jsou lepší než já :).

Nekope si v poslední době ODS svým přístupem politický hrob, když nejdříve vyloučí oblíbeného a významného člena a jako náhradníka nominuje do čela školského výboru právě politika, který již nyní sedí na několika židlích? Nemůže to voliče odradit?

Já myslím, že to politickým hrobem neskončí. Nevím jak v Praze, ale na venkově tyhle parlamentní šarvátky z pohledu normálního člověka moc lidí nezajímají. My máme opravdu jiné, podstatnější starosti.

Ptám se i proto, že vy sám jste kdysi ODS spoluzakládal. Souhlasíte s výrokem Václava Klause, který přirovnal chování vedení ODS k tomu, jak jednala v minulosti komunistická strana? „Já dříve respektoval, že je to strana občanská demokratická a že vylučovala kdysi v minulosti strana komunistická,“ prohlásil. Co vy na to?

Uvedený výrok Václava Klause chápu trochu jako reakci naštvaného otce. To se dá pochopit. Na druhou stranu, vylučování z demokratické strany je opravdu krajní záležitost a měly by k tomu být pádné důvody. Nejsem ani ve vedení ODS, ani ve Sněmovně, tak nemohu hodnotit, jak se věci udály. To je otázka pro ty kompetentní.

Již delší dobu si dopisujete s premiérem a s ministryní práce. Navrhl jste jim úpravy zákona, které se týkaly změn ve vyplácení dávek na bydlení. Jaký máte z jejich přístupu dojem? Mají vůli situaci skutečně řešit? Přeci jen, hovoří se o tom již řadu let...

Tohle je podstatné téma pro život lidí nejen u nás na severu. Zbytek republiky většinou nechápe, o co nám jde. Systém vyplácení dávek na bydlení je tragicky špatně nastavený. Chceme to změnit tak, aby se vyplácelo maximálně do výše skutečné potřeby v daném místě. Čili zhruba do výše, jako je obvyklá potřeba v městském bytě.

Názorný příklad – vláda ČR svým usnesením ukládá maximální výše vyplacených dávek na bydlení podle velikosti obcí. Takže pro 4člennou rodinu v bytě 1+3 je to maximum 12,5 tis. Kč v obcích 10-50 tis. obyvatel. Skutečné náklady v obecním bytě stejné velikosti pro stejně velkou rodinu jsou v Kadani maximálně 6 tisíc korun. Rozdíl plyne do kapsy vlastníkovi bytu z rukou státu, nikoliv tomu sociálně slabému. To je zásadní příčina byznysu s chudobou. Rychlý zisk, proto se skupují levné byty a stěhují do těchto bytů sociálně slabí. Není to charita, je to byznys, který si stát neuhlídal.

Pokud se výše upraví na hodnoty v městských bytech, stát ušetří miliardy a migrace sociálně slabých se zastaví. Jednoduché, už o tom mluvím asi 12 let. Pan premiér mi nakonec odepsal, s tím, že s mým návrhem souhlasí a budou to řešit na MPSV, MMR a dalších resortech. Což se zatím děje. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet dál.

Byla vám ze strany Babiše či Maláčové nabídnuta i osobní schůzka? Případně, požádal jste o ni?

Nebyla, ale setkali jsme se s paní ministryní v rámci projednávání možných legislativních změn. Stejně jako s panem premiérem budu mít zřejmě možnost se potkat příští týden. Uvidíme. Já jsem o schůzku žádal prostřednictvím našeho pana poslance z hnutí ANO, ale pak pan premiér odepsal na můj dopis a věci se začaly hýbat. Tak už jsem na tom netrval, prozatím :).

Jak hodnotíte nedávný návrh Maláčové, podle kterého by se dávky na bydlení mohly od roku 2021 změnit? Nárok by na ně měli mít jen nemajetní. Jednu ze dvou dávek by mohli získat lidé v bytech, druhou obyvatelé ubytoven. Výše podpory od státu by měla odpovídat obvyklému nájemnému v daném místě.

Podle mne je zbytečně komplikovaný a propojený s řadou dalších legislativních změn.  Na tom by mohl celý proces uváznout. Měli by se soustředit zejména na řešení výše sociální dávky na bydlení podle obecního nájmu v daném místě, a to ostatní doplňovat postupně.

Otázka na závěr. Jaké hlavní investice letos v Kadani plánujete?

Od Ústeckého kraje jsme dostali poměrně zdevastovaný dům v centru města, který budeme rekonstruovat. Převedeme do něj nehudební obory naší základní umělecké školy, která se do svých stávajících prostor již nevejde, a také bude sloužit jako zázemí pro některé kadaňské spolky a pro městské muzeum. Celková investice bude cca za 45 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…