Zemanovec mluví o triku na voliče. Ostatní partaje jsou prý jako sekty

25.08.2013 18:36

ROZHOVOR Severočeští zemanovci nelení a jednají s řadou osobností napříč stranami o jejich umístění na kandidátní listinu pro blížící se volby. Šéf krajského výboru Strany práv občanů - zemanovců v Ústeckém kraji Petr Souček pro ParlamentníListy.cz také komentuje Rusnokův tým, sKarty, minimální mzdu a pochopitelně i prezidenta, jakožto ikonu SPOZ.

Zemanovec mluví o triku na voliče. Ostatní partaje jsou prý jako sekty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Petr Souček

Jak vnímáte aktuální politickou situaci a jak byste si představoval další postup?

Aktuální politická situace je způsobená neschopností minulé vládní koalice vládnout, a díky ní přerostla v řadu skandálů a dlouhotrvající politickou krizi hraničící s rozvratem. Rusnokova vláda byla nejlepším řešením vzniklé situace a otevřela rychlou cestu k předčasným volbám. To, že tomu řada lidí nevěřila a že se to nelíbí těmto neschopným politikům i občanům, kteří jsou s nimi nějak spojeni, je logické. Nic to nemění na tom, že to je nejlepší řešení pro naši republiku. Čas ukázal, že pravdu a správný odhad měl prezident Zeman a ne ti, kteří se oháněli 101 podpisem poslanců a strašili tím, že Rusnokova vláda zde bude vládnout až do termínu řádných voleb v příštím roce. Politika není jen mluvení a slibování, ale také poctivé řemeslo. Nyní se ukázalo, kdo ho ovládá a kdo ne.

Jak se vás tedy dotýká, když část veřejnosti a politiků vnímá kroky prezidenta Zemana, vaší stranické "ikony", jako protiústavní a autoritářské?

Jak jsem řekl, politickou situaci způsobila neschopnost bývalé vládní koalice a následně celé současné Poslanecké sněmovny se dohodnout na jakémkoliv řešení. Prezident Zeman za této situace odvážně a profesionálně zvolil řešení jako špičkový krizový manažer a den, kdy se Poslanecká sněmovna sama rozpustila, je důkazem, že toto řešení bylo za dané situace optimální a plně v zájmu zachování demokratických principů .

Kdo z Rusnokova „týmu“ je vám nejsympatičtější, například s ohledem na možnost prosazení stěžejních oblastí programu SPOZ,  zejména v oblastech dotýkajících se Ústeckého kraje, jako sociální dávky vázané na veřejně prospěšné práce a podobně?

Hodnocení vlády nemůže být závislé na tom, kdo je nám sympatický a čím, ale zejména na tom, zda je příslušný ministr nebo předseda vlády odborník na svém místě. A zda jeho činy jsou motivovány zájmy země a všech občanů a ne jako u předešlé vlády pouze zájmy velice úzké skupiny vyvolených. Proto plně podporuji celou Rusnokovu vládu.  Oceňuji i odvahu přiznat a okamžitě napravit drobné chyby, které udělal například ministr kultury. Náš program je vytvořen odborníky na jednotlivé oblasti a skutečně hledá efektivní a rychlé řešení všech problémů společnosti.

Nejdeme cestou laciného populismu, jako byl například teatrální návrh 13. důchodů a řada jiných primitivních triků na méně přemýšlející voliče! Náš program je pro všechny, ale zejména pro ty odpovědné, kteří přemýšlejí o budoucnosti své, zejména svých dětí, a také důchodců a v neposlední řadě těch skutečně potřebných a postižených. Věřím, že skuteční odborníci jsou schopni se domluvit na postupu vyvedení naší společnosti ze současné krize a znají ho. Proto jsem si jistý, že by vláda Jiřího Rusnoka byla nakloněna změnám podle programu SPOZ.

Jaký je v tomto ohledu váš názor na sKarty, které se mají zrušit, nebo na případné zvýšení minimální mzdy až na 12 000 Kč, jak v diskuzích zaznívá?

SKarty a podobné experimenty jsou dnes naštěstí minulostí. Zvýšení minimální mzdy je nutné posoudit vždy vzhledem k celému systému dalších nutných opatření. Obecně lze říct: Musí být výhodnější pracovat než nepracovat. A tomu musí být podřízen celý sociální systém včetně výše minimální mzdy.

Na co se v Ústeckém kraji nyní zdejší zemanovci zaměřují a co chystají?

V současné době stále jednáme s mnoha osobnostmi ze všech oblastí společnosti - bez ohledu na jejich stranickou příslušnost - o jejich zapojení do týmu, který chce realizovat program SPOZ, a o jejich umístění na kandidátní listině pro volby do Poslanecké sněmovny. Jediným hlediskem pro umístění a pořadí na kandidátní listině budou jejich odborné, společenské a morální předpoklady. Nejsme uzavřená sekta jako jiné strany a jsme trvale připravení přijímat nové členy, zakládat nové místní organizace. Dáváme místo na kandidátce samozřejmě i nestraníkům, kteří souhlasí a podporují program a cíle zemanovců. Plně se budeme následně soustředit na seznámení občanů s našim volebním programem, našimi kandidáty a na dosažení co nejlepšího volebního  výsledku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…