Policejní komando v nemocnici Drymla. Vážně prý ohrozilo zdraví pacientů

05.08.2013 17:20

Zcela nezákonně a do nebe volajícím způsobem se podle senátora Vladimíra Drymla (SPOZ) domáhali v sobotu policisté zdravotní dokumentace ve vrchlabské nemocnici, kterou jako ředitel vede. Považuje to za osobní útok a kvůli akci, kterou zřejmě iniciovala vdova po 78letém pacientovi, se obrací na dvě ministerstva. To ale není vše: Politik dnes mimo jiné sám odhalil, že jej policie nahrávala, když se vrátila pro další dokumentaci.

Policejní komando v nemocnici Drymla. Vážně prý ohrozilo zdraví pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Policejní komando zasahovalo v sobotu ráno v soukromé Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí na Trutnovsku. Podle výpovědí zdravotnického personálu se šikanózním způsobem domáhalo originálů dokumentace v době, kdy se tamním pacientům podával inzulin a jejich zdraví tak bylo cíleně ohroženo.

Muži zákona ohrozili další pacienty

Ředitel nemocnice Vladimír Dryml podal trestní oznámení na příslušníky policie, kteří prováděli prohlídku i v jiných prostorách a na pozemcích. „Zřejmě se domnívali, že jsme nějakou dokumentaci mohli i zakopat. Bylo to nepřiměřené jako v kauze bývalého premiéra Nečase. Na jednu sestru, která podávala diabetikům inzulin, vyrukovalo osm osob, z toho šest policistů. Byli připraveni dokonce v nemocničním areálu použít služebního psa,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vladimír Dryml, podle kterého byli v dané chvíli úmyslně ohroženi pacienti. Nemocnice do dnešního dne nebyla o zdravotní dokumentace požádána. Jednu zdravotní dokumentaci si muži zákona vymohli násilím.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

„Považuji to za osobní útok. Za zbytečnou manifestaci síly, která měla ukázat, že policie půjde i po politicích. Nastolujeme zde policejní stát. České republice se policie vymkla kontrole, jak na to upozorňovali David Rath a bývalý premiér,“ vnímá politik sobotní akci jako záležitost s politickým podtextem. Domnívá se, že to může souviset i s jeho iniciativou, kdy opakovaně žádal o přezkoumání úředních postupů policie a justice v případě zásahu na Vojenském zpravodajství a Úřadu vlády ČR.

Za pravdu mu dává fakt, že dnes přišel na to, že jej policie dokonce nahrávala. Ta se totiž znovu v nemocnici ukázalala. „Policie se dnes odpoledne dostavila do mé kanceláře v nemocnici, kde si policisté vyžádali další zdravotnickou dokumentaci. Během rozhovoru s policisty jsem přitom zaznamenal, že jsem po celou dobu tajně nahráván. Na můj dotaz policisté přiznali skryté pořizování záznamu a uvedli, že jednají na pokyn svých nadřízených,“ popisuje senátor. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádnému obvinění, považuje chování policie za skandální: „V sobotu jde celé komando vyzvednout dokumenty, které bychom předložili i na klasickou výzvu, a dnes pod záminkou vydání dalších dokumentů si policie dovolí tajně nahrávat na záznam senátora, který je ústavním činitelem! A to bez jediného opodstatněného důvodu!“

Nestandardní nasazení osmičlenného komanda bychom si dle jeho slov možná mohli dovolit, pokud bychom jako stát oplývali nadbytkem peněz. „Kdyby se radši věnovali řešení romské kriminality,“ vzkazuje senátor Dryml policii.

Porušila policie zákon? Nastoupit může pojišťovna

Muži v uniformách se podle nemocničního ředitele domáhali zdravotní dokumentace nezákonným způsobem. „Proto nemůže být použita pro trestní řízení. Nevíme, zda se z ní nyní něco neztratí. Nemocnice neměla možnost si ani pořídit kopie,“ upozorňuje Vladimír Dryml na porušení zákona. Legislativa, která řeší nahlížení do zdravotní dokumentace, je přitom trestnímu řádu nadřazena a podle jeho slov do ní jen tak nemůže nahlížet ani soudce.

Běžně si prý policie může vyžádat kopii zdravotní dokumentace a originál zůstává u zdravotnického zařízení. Nyní může nemocnice v podstatě čelit i pokutě od zdravotní pojišťovny. „Nemáme nic. Ani kopie. Při kontrole ze strany VZP může dojít k problémům,“ potvrzuje ředitel.

Nemocnice v čele s Vladimírem Drymlem bude nyní kromě jiného o způsobu vyšetřování informovat ministryni spravedlnosti, ministra vnitra a Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Za vším je vdova po téměř osmdesátiletém staříkovi

Zdravotní dokumentace, která byla v ohnisku zájmu policie, se týkala 78letého pacienta, který byl podle slov ředitele nemocnice do Vrchlabí přeložen, protože se o něj jeho o dvacet let mladší manželka již nezvládala starat. „Na nemocnici dala trestní oznámení. Nemocnice přitom na její žádost požádala o zdravotní pitvu, která byla v Hradci Králové provedena. Z naší strany nemáme žádný problém, zda bychom zanedbali či nezanedbali péči,“ podotýká Vladimír Dryml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…