Mirek Topolánek ke kauze Julínek: Konec právního státu, dílo Bradáčové

25.04.2013 11:34

Expremiér a bývalý předseda občanských demokratů Mirek Topolánek se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k obvinění někdejšího ministra zdravotnictví své vlády Tomáše Julínka. Podle Topolánka jde o účelový a dehonestační útok. „Nabíhání na společenskou objednávku, konec právního státu,“ uvedl expremiér.

Mirek Topolánek ke kauze Julínek: Konec právního státu, dílo Bradáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Kdo byl nejlepší premiér?

15%
20%
58%
3%
hlasovalo: 2548 lidí

V minulém týdnu se objevila informace, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality české policie obvinil exministra zdravotnictví Tomáše Julínka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Státu prý vznikla škoda 792 milionů

Konkrétně má jít o provozování vrtulníků letecké záchranné služby, čímž měla údajně státu vzniknout škoda ve výši zhruba 792 milionů korun.

„Kriminalisté obviněnému kladou za vinu, že měl v rozporu se svými povinnostmi převést činnosti spojené s provozováním vrtulníků letecké záchranné služby z Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů, čímž mělo dojít ke způsobení škody velkého rozsahu,“ komentoval obvinění mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Uzavřené smlouvy se soukromými provozovateli jsou v platnosti až do roku 2016, takže škoda způsobená státu může prý ještě vzrůst.

Nestoudné, paranoidní, dehonestační

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, zda by se k obvinění svého někdejšího vládního kolegy vyjádřil.

Podle Topolánka jde o nestoudný, paranoidní, účelový a dehonestační útok, vypovídající jak o stavu české politiky, tak české justice.

„Popírání faktů, procesních pravidel, zneužívání státního zastupitelství, přenášení důkazního břemene, nabíhání na společenskou objednávku, konec právního státu. To je dnešní realita. Justiční populismus. Les a třísky,“ komentuje exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Mirek Topolánek.

Celé a neupravené vyjádření Mirka Topolánka pro ParlamentníListy.cz ZDE

Bradáčová a její parta…

Spouštěcím mechanismem podle jeho slov byly tři faktory. „Odstranění Vesecké, vpuštění Bárty na vnitro a instalace Bradáčové a její party. Blažek a Kubice jsou v této hře jen smutnými statisty. Quo vadis, česká justice?“ ptá se v závěru reakce pro náš server expremiér Topolánek.

Ten již v minulosti mluvil o nebezpečném počínání orgánů činných v trestním řízení v souvislosti s takzvaným bojem s korupcí.

Bývalého ministra zdravotnictví a svého někdejšího šéfa se nedávno zastal i jeho tehdejší tiskový mluvčí Tomáš Cikrt. Podle něj je Julínek čestný chlap, který za zády vlády nic nedělal a žádná škoda navíc prý nikomu vzniknout nemohla. Cikrt uvedl, že kolem záležitosti záchranných vrtulníků se dříve nic nedělo a teprve nyní byla celá věc účelově vytažena.

Tomáš Cikrt za svým exšéfem stojí

„Ať by to ale byl stát nebo soukromník, tak by stejně musel na tento provoz navýšit peníze. Pokud ale vím, tak na výběr poskytování této služby bylo uděláno transparentní výběrové řízení a vláda o něm věděla. Porovnávat tedy, za kolik se tehdy lítalo a za kolik dnes, je nesmysl. Pokud se na to pamatuji, tak byla shoda i ve vládě, že vnitro a armáda má jiné úkoly a ponechá si jen jedno stanoviště a zbytek půjde do výběrového řízení,“ je přesvědčen Tomáš Cikrt.

Důvody, proč se nyní starý případ tímto způsobem řeší, je podle Cikrta zřejmý. „Když padla Topolánkova vláda a přišly volby, tak s nimi přišli i 'soudruzi' z Věcí veřejných. Jenže jejich jediný program byl vymezovat se vůči jiným stranám,“ řekl nedávno Julínkův exmluvčí redakci ParlamentníchListů.cz.

Ani podle současného předsedy vlády Petra Nečase Julínek nic špatného neudělal. „Šlo o rozhodnutí celé vlády, toto rozhodnutí bylo správné a nejsou mi známy žádné skutečnosti, že by došlo k něčemu protiprávnímu,“ konstatoval premiér Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…