Brno: Rada schválila tři projekty pro mladé, seniory a zdravotní sestry

30.11.2016 7:26

Tři významné projekty schválili v úterý radní. První má za cíl nabídnout bydlení mladým rodinám s tím, že by si byt v nájmu mohly v budoucnu koupit do svého vlastnictví. Druhý pak směřuje k výstavbě obytného domu pro seniory či mladé. Třetí je určen pro zdravotní sestry.

Brno: Rada schválila tři projekty pro mladé, seniory a zdravotní sestry
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Pilotní projekt má název Do vlastního za nájem (ZDE). Rada rozhodla, že na Valchařské ulici 14 po odstranění havarijního objektu (snímek vlevo nahoře)bude postaven nový dům s byty pro mladé rodiny. Každý z devíti třípokojových bytů bude mít plochu 60 až 80 čtverečním metrů a parkovací stání.

„Naším cílem je nabídnout mladým rodinám dostupné bydlení. Nechceme, aby se mladé rodiny stěhovaly za hranice města Brna,“ vysvětluje 1. náměstek primátora Petr Hladík.

„Rodiny, které využijí nabídky nového modelu výstavby, jednorázově složí částku 300 tisíc korun před uzavřením nájemní smlouvy a budoucí kupní smlouvy. Následně budou pravidelně splácet mimořádnou splátku společně s nájemným po dobu 20 let. Bude tu i možnost odkoupení bytu po 10 letech,“ přibližuje projekt Do vlastního za nájem náměstek Petr Hladík.

Předpokládané náklady na výstavbu jsou 26 milionů korun. Stavba po zpracování studie a vypracování příslušné dokumentace začne na začátku roku 2018. První rodiny by se do nových bytů mohly nastěhovat na konci roku 2018.

Nová bytovka i pošta na Dukelské

Radní také rozhodli o demolici havarijní budovy na Dukelské 88 (vpravo). Bude zde nově postaven dům s 16 malometrážními byty (ZDE), do kterých se budou moci od roku 2019 nastěhovat první nájemníci.

Byty by mohly sloužit jako komunitní dům pro seniory nebo jako startovací byty pro mladé lidi. Do nového domu se pravděpodobně přestěhuje také husovická pobočka České pošty s balíkovou přepážkou.

Předběžné náklady jsou vyčísleny na 25 milionů korun.

Sdílené bydlení zdravotních sester

Brno se snaží pomoci zdravotnickým zařízením, kterým chybí až sto zdravotních sester.

V rámci chystaných rekonstrukcí volných bytů a nebytových prostor připravuje byty, které budou sloužit zdravotním sestrám (ZDE) ze vzdálených oblastí.

Rada v úterý rozhodla, že z nebytových prostor na Kobližné 10 vzniknou pro tento účel čtyři byty. Další tři budou upraveny ze stávajících neobsazených bytů svěřených městské části Brno-střed.

Celkové investiční náklady na stavební práce jsou odhadovány na 6 milionů korun. Rekonstrukce se má uskutečnit v druhé polovině roku 2017.

Byty budou přímo pronajaty konkrétní nemocnici, která o ně projeví zájem. Město zároveň vybírá další velké byty, které by do tohoto projektu zapojilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…