Cena za dodávku tepla půjde v Jičíně od příštího roku dolů

18.10.2016 18:00

Správa nemovitostí města Jičína a.s., která dodává do jičínských domácností teplou užitkovou vodu a teplo, snížila pro příští rok ceny. Průměrně rodina na svém poplatku ušetří 30 Kč za 1 GJ tepla, což činí zhruba 5 %. Ročně se tak může jednat až o několik stokorun. Ceny se podařilo snížit jednak díky lepšímu nákupu plynu, ze kterého SNMJ a.s. teplo vyrábí, a navíc i zefektivněním provozu kotelen.

Cena za dodávku tepla půjde v Jičíně od příštího roku dolů
Foto: mujicin.cz
Popisek: Sídlo Správy nemovitostí města Jičína a.s.,

Představenstvo Správy nemovitostí města Jičína a.s. v září rozhodlo o dalším snížení ceny tepla, a to od příštího roku. Již pro letošek byla o 5 Kč/GJ nižší - z původních 615 Kč/GJ vč. DPH se dostala na 610 Kč/GJ. Od roku 2017 se však poplatek ještě sníží, a to na průměrných 580 Kč/GJ vč. DPH. „Letošní snížení se u spotřebitelů projeví ve vyúčtování služeb za zúčtovací období 2016, tedy počátkem příštího roku. Od roku 2017 však už budou naši zákazníci spotřebovávat námi dodané teplo a teplou užitkovou vodu s další pětiprocentní úsporou,“ říká k rozhodnutí představenstva SNMJ a.s. ředitel společnosti Ing. Pavel Bílek. Cena za dodávku tepla na vytápění činí 588 Kč/GJ a za ohřev užitkové vody zaplatí zákazníci 559 Kč/GJ. Důvodů k tomuto kroku bylo hned několik. „Prvotně se nám podařilo snížit cenu plynu, ze kterého SNMJ a.s. ve svých kotelnách teplo pro domácnosti vyrábí. Dále se rozsáhlými investicemi podařilo zefektivnit provoz těchto zařízení,“ vysvětluje místostarosta města Mgr. Petr Hamáček a dodává: „Snížení ceny se projeví samozřejmě také na provozních výdajích města, protože SNMJ dodává téměř do všech městských objektů.“ Tímto rozhodnutím se Správa mj. přiblížila k podobným cenám, jako mají jiní dodavatelé v okrese, konkrétně v Hořicích a Nové Pace.

Společnost musela v minulých letech přistoupit k několika rozsáhlým a finančně náročným investicím do vybavení kotelen a do výměny teplovodních rozvodů. Jednalo se o výměnu kotlů v největší kotelně U Stadionu a s tím související výměnu starých rozvodů téměř na celém sídlišti a výměnu technologie na ohřev teplé vody v předávacích stanicích Husova 1 a Husova 2. Letos proběhla také celková rekonstrukce kotelny na Novém Městě SEVER v ulici Pod Koželuhy. Od ní byl vybudován nový teplovod, který do budoucna umožní vytápění nově stavěných objektů v této lokalitě. „Většina kotlů byla starších 25 let a již dosluhovala. Nahradila je tak zařízení nové generace, která jsou šetrnější k životnímu prostředí a také účinnější. Celkem jsme za posledních 6 let proinvestovali zhruba 36 milionů Kč,“ vysvětluje ředitel SNMJ a.s. Ing. Pavel Bílek.

Správa nemovitostí města Jičína a.s. vznikla v roce 2010 a je akciovou společností, jejímž 100 % vlastníkem je město Jičín. Zajišťuje dodávky tepla, teplé užitkové vody a elektrické energie pro odběratele ve městě Jičíně. Zajišťuje také správu, provoz, údržbu a modernizaci bytového a nebytového fondu města Jičína a asi 50 společenství vlastníků jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…