Jičín: Lavička Rumcajsovy rodiny bude mít premiéru během pochodu v lipové aleji

13.03.2024 7:17 | Tisková zpráva

Při příležitosti Pochodu Českým rájem – Putování za Rumcajsem, který se koná v sobotu 23. března, spatříme v lipové aleji unikátní dílo – Lavičku Rumcajsovy rodiny. Do aleje bude umístěna v týdnu od 18. března a bude zde minimálně po 30 dnů. Fotografie z prací na uměleckém díle jsou k dispozici na facebookovém profilu Lavička Rumcajsovy rodiny.

Jičín: Lavička Rumcajsovy rodiny bude mít premiéru během pochodu v lipové aleji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dílo zobrazuje členy pohádkové rodiny – Rumcajse, Manku a Cipíska. Vyobrazuje toho však mnohem více, neboť vyjadřuje pohádkový charakter města Jičína a představuje nejvýznamnější pamětihodnosti a turistické lokality. Lavička bude nepochybně velkým zpestřením letošního Pochodu Českým rájem – Putování za Rumcajsem a klade si za cíl stát se významnou atrakcí pro cestovní ruch.

Myšlenka vzdát hold autorům Václavu Čtvrtkovi a Radku Pilaři, který dal pohádkám o loupežníku Rumcajsovi televizní podobu, je velmi stará, nyní však díky iniciativě občanů i firem a podpoře města Jičína dojde k jejímu naplnění. Zásadní událost přišla v říjnu 2023, kdy firma J. M. Schlik, s.r.o., darovala iniciativě kmen 300 let starého dubu z vokšického zámeckého parku. První grafické návrhy, jak se dubový kmen může změnit v umělecké dílo, vytvořila Štěpánka Novotná a prvotní řezbářské práce provedli Jan Rampas a Luboš Marx ještě pod širým nebem v parku ve Vokšicích.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

Lavička ale potřebovala útočiště, a to našla v truhlářské dílně v obci Radim. Následovala mravenčí práce, kdy opracovaný kmen byl popsán nákresy a poznámkami a kdy s použitím moderní technologie mohly začít detailní práce. Kmen například bylo nutné odlehčit výřezem vnitřní hmoty, aby nedošlo k deformaci z důvodu pnutí, a musel být ošetřen proudem vody, protože kvůli vysychání by mohly vzniknout praskliny.

Radimskou dílnu navštívilo mnoho hostů včetně dětí, protože všichni se chtěli podívat, jak ze dřeva vystupují postavičky a reliéf. Vznikající dílo spatřily také dcery Radka Pilaře, – paní Barbora Komrzyová a paní Marina Odvárková, a dílnu v Radimi navštívila dne 22. února Rada města Jičína.

Členové skupiny také vyvíjeli úsilí, aby město Jičín umožnilo umístění díla v lipové aleji. O Lavičce Rumcajsovy rodiny jednaly Komise pro cestovní ruch a Komise kulturní. Na úrovni komisí, což jsou poradní orgány pro Radu města Jičína, se střetávaly různé názory; diskutován byl rovněž podnět na vypsání soutěže o návrh. Vlastní žádost na dočasné umístění lavičky do lipové aleje doručil Radě města Jičína řezbář Jan Rampas. Rada města dne 6. března schválila, že lavička může být umístěna od 18. března na dobu 30 dnů. Potkají ji tedy účastníci Pochodu Českým rájem – Putování za Rumcajsem.

Příběh Lavičky Rumcajsovy rodiny však není u konce. Po jejím představení veřejnosti chce iniciativa navrhnout a projednat s Městem Jičín místo trvalého umístění a vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…