Český Těšín: Pomník padlých doplní příští rok jména

10.11.2017 16:37

Jedenáctý listopad, den ukončení první světové války, je uctíván jako Den válečných veteránů nebo též Den vzpomínek. Památku veteránů si vedení města Český Těšín připomnělo dnes krátkou pietou u pomníku vojenským obětem první světové války v Masarykových sadech.

Český Těšín: Pomník padlých doplní příští rok jména
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Při této příležitosti místostarostka města Gabriela Hřebačková potvrdila, že město ke stému výročí ukončení první světové války plánuje další rekonstrukci památníku z roku 1930 dle návrhu sochařky Heleny Scholz-Železný. Mimo jiné objednalo nový odlitek postavy truchlícího středověkého vojáka (proto je dnes čelní strana prázdná) a vrácení do veřejného prostou jmen padlých.

„Město v roce 2000 uhradilo částečnou obnovu pomníku, umělecký sochař provedl dle dobových fotografií kopii postavy z živice. Bohužel, zub času hmotu nahlodal, proto nyní necháme provést odlitek z kovu. Chceme nějakým způsobem ty jména vrátit, proto zvažujeme objednání informační tabule. Obsahovala by informace o tomto místu a mohla by obsahovat i jména padlých,“ uvedla Hřebačková.

Obnova pomníku začala letos

Původně byl pomník z žuly, s bronzovým reliéfem truchlícího středověkého rytíře s drakem u nohou. Bylo zde vytesáno přes 400 jmen padlých v 1. světové válce. V roce 1945 byly kovové plastiky i chrliče k fontáně odstraněny, ve střední části postavu vojáka nahradil kamenný kříž a jména padlých byla odtesána.

Podle starosty Víta Slováčka je to lidské gesto, které si zaslouží padlí i jejich rodiny, přestože pomník nechala v roce 1930 zřídit německá organizace z výtěžku z četných sbírek a akcí. „Tito vojáci byli povoláni do rakousko-uherské armády a pocházeli z obou části později rozděleného Těšína. Výročí, kdy si připomeneme velkou válku, je pro tento počin dobrým momentem. Prozatím letos začala obnova památníků, sochař již pěkně renovoval kámen,“ doplnil starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…