Dny Prahy v Chicagu: Adriana Krnáčová odhalí sochu Srdce pro Václava Havla

11.06.2015 20:35

V Chicagu začal festival Dny Prahy. Koná se u příležitosti pětadvacátého výročí navázání partnerství Prahy a Chicaga a potrvá do 23. června 2015. V rámci festivalu slavnostně odhalí primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová sochu Srdce pro Václava Havla.

Dny Prahy v Chicagu: Adriana Krnáčová odhalí sochu Srdce pro Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

„Jedná se o zmenšený model voskové sochy Srdce pro Václava Havla. Originál z dílny Lukáše Gavlovského a pana Romana Švejdy je poněkud větších rozměrů a bylo by proto technicky náročnější srdce v Chicagu umístit. Srdce samotné bylo symbolem pro exprezidenta Václava Havla a my bychom rádi tímto darem alespoň symbolicky předali myšlenky, které Václav Havel hlásal. Rozhodli jsme se nechat Srdce putovat po veřejných místech v Chicagu. Inspirovalo nás v tomto směru putování "velkého" Srdce v České republice,“ komentovala primátorka Krnáčová.

Během svého putování po Chicagu by měla socha připomínat příběh této jedinečné osobnosti, mimo jiné prostřednictvím vizuální prezentace. Srdce Václava Havla bude slavnostně odhaleno příští pondělí před budovou chicagské radnice, kde zůstane po dobu dvou měsíců. Následně se vydá na cestu po chicagských galeriích a univerzitách, které o srdce Václava Havla již projevily zájem. „Namátkou mohu zmínit Columbia College Chicago, John Marshall Law School, Illinoiský institut technologie či české krajanské organizace, jako je například Česká škola Tomáše Garrigue Masaryka,“ doplnila Adriana Krnáčová.

Srdce pro Václava Havla v Chicagu jednou zřejmě najde i svůj stálý domov. Vzhledem ke dlouhé cestě, kterou tu však má před sebou, nebylo o tomto stálém domově ještě rozhodnuto.

Pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou čeká v rámci návštěvy v Chicagu nabitý program. Mimo jiné bude jednat o přímém leteckém spojení mezi Chicagem a Prahou, sejde se starostou Chicaga, anebo se zástupci Prague Committee of the Chicago Sister Cities International. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…