Dvůr Králové nad Labem: Jak funguje zpětný odběr pneumatik

17.12.2017 7:37

Věděli jste, že máte možnost pneumatiky odevzdat bezplatně v rámci zpětného odběru na místě prodeje, pneuservisu a autoservisu, a to bez ohledu na značku či nákup?

Dvůr Králové nad Labem: Jak funguje zpětný odběr pneumatik
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Je potřeba začít tuto možnost plně využívat a tím ušetřit peníze z městského rozpočtu. Pneuservisy, autoservisy a místa prodeje pneumatik jsou přirozená místa sběru – ne sběrné dvory mobilní svozy objemného odpadu. 

Místa zpětného odběru zřizují všechny povinné osoby (výrobci a dovozci pneumatik) a jejich seznam najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí v sekci Zpětný odběru výrobků v odkazu Pneumatiky a oleje  ZDE. Zde najdete místa zpětného odběru těch výrobců, kteří se rozhodli plnit své zákonné povinnosti samostatně. Místa, která bezplatně sváží provozovatel kolektivního systému Eltma pro povinné osoby, kteří se účastní kolektivního systému, najdou občané ZDE v sekci Sběrná místa. Zadáním názvu města si jednoduše najdou nejbližší sběrné místo, a to pomocí přiblížení a oddálení. Síť sběrných míst se neustále rozšiřuje, proto doporučujeme pro aktuální situaci vždy navštívit výše zmíněné stránky. Plánujete přezutí pneumatik a Vaše pneumatiky již dosloužily? Nechte je přímo v servisu! Ušetříte místo v garáži a nebudete za pár let řešit, kam s tím.

Pneumatika není komunální odpad a její likvidaci platí občan již v ceně zakoupeného produktu. Proto je žádoucí, aby pneumatika byla co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci a nekončila jako odpad na sběrném dvoře či dokonce jako černá skládka. Pneumatiky odevzdávejte bez disků, v rámci možností čisté. Použitá pneumatika vybraná systémem Eltma je svezena ke zpracovateli. Zpracovatel pneumatiku rozdrtí na menší části, které se nadále použijí k výrobě např. dětských hřišť, sportovišť a tlumících podložek. Pneumatika se v menším množství využívá i jako zdroj energie. Pneumatiky vybrané prostřednictvím míst zpětného odběru jsou zpracovány ze 100 % a nekončí na skládkách jako nepotřebný odpad bez dalšího využití.

Třídíte odpad? To je skvělé. Tak proč netřídit i pneumatiky? Dejte pneumatice druhý život a odevzdejte je na to správné místo – na místo zpětného odběru. Děkujeme, že společně můžeme vytvářet lepší svět.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.