Hlučín: Město poděkovalo svým osobnostem, osobnosti poděkovaly městu

19.04.2017 10:50

Letošní dubnové setkání, na kterém přezvali vyhodnocení výrazné osobnosti a nejúspěšnější reprezentanti města, bylo netradiční. Poprvé se ho totiž zúčastnili všichni nominovaní, nejen ti, kteří nakonec ocenění města získali.

Hlučín: Město poděkovalo svým osobnostem, osobnosti poděkovaly městu
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Už nominace je poděkováním. Je to signál lidem, kteří dělají něco zajímavého pro město, že si jejich záslužné práce někdo všiml. Proto jsme systém předávání cen změnili, takže teprve na místě se nominovaní dozvěděli, kdo si cenu města odnese,“ uvedla místostarostka Blanka Kotrlová.

Za svou činnost v oblasti kultury letos získala druhou cenu Veronika Kadlecová, učitelka ze Základní školy Rovniny, která vede dětský pěvecký sbor Sluníčko. Osobností kultury v Hlučíně se za loňský rok stala Klára Krejčířová, absolventka taneční konzervatoře v Praze a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně v oboru taneční pedagogika, dříve dlouholetá členka baletního sboru Národního divadla Moravskoslezského. Klára Krejčířová vede již osmnáct let taneční obor v Základní umělecké škole P. J. Vejvanovského a spolu s dětmi připravuje úspěšná celovečerní taneční představení, v posledních letech Labutí jezero, Ledové království, Alenka v říši divů. Loni navíc s dětmi nastudovala slavnostní koncert k 50. výročí založení tanečního oboru v Hlučíně. Ve městě také vede lekce klasického baletu a moderního tance pro děti i dospělé.

Tohle pro mě bylo opravdu překvapení. Netušila jsem, že si lidi tak všímají toho, co děláme. Pro nás tak snad začíná dobrý rok. Přestěhovali jsme se do nového sálu, který je fakt super. Už v něm začínáme být i zabydlení, vybavili jsme si šatny, chystáme slavnostní otevření. Samé příjemné zprávy...,“ řekla Klára Krejčířová.

V kategorii kulturních kolektivů si druhé místo loni vyzpíval pěvecký sbor Sluníčko, který od roku 2000 vede Veronika Kadlecová. Za šestnáct let jeho účinkováním sborem prošlo na 160 dětí. Práce se školním sborem je náročná, protože jeho řady každoročně opustí nejstarší žáci, kteří už znají repertoár, a s dalším školním rokem přicházejí nováčci, kteří se opět musí všechno naučit. Sbor koncertuje nejen na akcích města, ale i za jeho hranicemi. „Do sboru chodíme nejen kvůli zpívání, ale také proto, že tu máme dobroé kamarády, dobrou partu,“ shodovaly se děvčata, které přišly převzít cenu. Protože nemohl dorazit celý padesátičlenný sbor, vybíraly se zástupkyně prý podle toho, kdo zpívá nejdéle. „Pro nás je takové ocenění dobrý nakopnutím do další práce,“ doplnila sbormistryně.

Hlavní cenu v kategorii kolektivy v oblasti kultury si odnesli Josef Hlubek a jeho přátelé Jana Kameníčková, Alena Čablová, Marie Drobíková, Bernard Ostárek a Milan Kuča, kteří se už mnoho let starají o zkrášlování Hlučína. Pravidelně dělají vánoční výzdobu náměstí, a jak je vidět i aktuálně, zkrášlují ho také o Velikonocích. 

Sportovní nominaci dostali fotbalista Roman Holiš a tenista Ondřej Moravec. Loni oba kluci dosáhli výrazných sportovních výsledků. Nakonec druhý  Roman Holiš je nejen výborným středním záložníkem, ale také kapitánem úspěšného dorosteneckého družstva U 19 Sportovního klubu FC Hlučín. Svým přístupem k tréninku i zodpovědností ke kolektivu jde příkladem všem ostatním spoluhráčům. Již několikrát se účastnil také zápasů Moravskoslezské fotbalové ligy v kategorii dospělých a má předpoklady hrát i vyšší soutěže. První Ondřej Moravec odehrál loni svou první sezonu za dorostence. Zvládl sedm halových celostátních turnajů a deset letních celostátních turnajů, z toho ve dvouhře tři turnaje vyhrál. Ve čtyřhře zvítězil ve čtyřech celostátních turnajích. Jako součást družstva v soutěžích neprohrál ani jednu dvouhru, či čtyřhru. Velkou měrou se podílel na postupu družstva do dorostenecké Ligy junior tour, což je druhá nejvyšší soutěž. Umístil se na 167. místě celostátního žebříčku v kategorii dorostu. Ve svém úspěšném sportovním tažení pokračuje i letos, dokonce ho čeká mistrovské utkání i za družstvo dospělých. „Je to zvláštní pocit, že se ocitám mezi lidmi, co už opravdu něco dokázali, když je mi teprve patnáct. Nemám zatím žádné velké plány, ale určitě bych chtěl hrát co nejdéle,“ řekl Ondřej Moravec.
Novou zářící hvězdou na hlučínském sportovním nebi se za necelé dva roky stal klub mažoretek MK Ballerisimo, který získal třetí pozici v kategorii sportovních kolektivů. Loni získal titul Šance talentům, který ho opravňoval k prvnímu startu na kvalifikaci mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Děvčata se kvalifikovala z prvního místa v kategoriích velká skupina i malá formace. Během roku dívky vystupovaly na různých kulturních akcích. Na postupových i nepostupových soutěžích získaly celkem patnáct cenných kovů. 

Volejbalistky TJ Hlučín pod vedením trenéra Martina Večeři si vybojovaly nejen první místo v krajském přeboru druhé třídy v soutěžním ročníku 2015/2016, ale také druhou příčku v kategorii sportovních kolektivů v Hlučíně. První byly dívky i v krajském poháru žen v minulé sezoně.

První pozici obsadilo a reprezentantem Hlučína v kategorii sportovních kolektivů se stalo dorostenecké fotbalové družstvo U 19 Sportovního klubu FC Hlučín. Kluci ročníků 1997 a 1998 loni vyhráli Moravskoslezskou ligu dorostu, kde soupeřili například s týmy Vítkovic, Frýdku-Místku, Třince nebo Olomouce. V barážovém dvou-utkání vyřadili ligový tým Slovanu Liberec a postoupili do Celostátní dorostenecké ligy. V současné době jsou jediným týmem v této soutěži, který nemá status profi klubu. Velkou zásluhu na úspěších mužstva mají i trenéři Peter Drozd, Vratislav Maisel a Tibor Duda.

Výraznou osobností města Hlučína za rok 2017 se stal advokát Oldřich Beneš, předseda spolku Společnost Marie, autor projektu výstavy Magičtí Lucemburkové - čeští králové a panovníci Svaté říše římské. Svým nákladem rovněž vydal stejnojmennou publikaci. Je zanícený propagátor našeho kulturního bohatství a historického dědictví. Hlučínu zapůjčil dva středověké obléhací stroje trebušet, který je vystaven na břehu Hlučínského jezera, a velkou blidu, která je k vidění u hlučínského zámku. „Na konec letošního roku můžu slíbit jednu mimořádnou událost i Hlučínu, ale zatím je to překvapení,“ prozradil Oldřich Beneš, který chce svým hlučínským projektem poděkovat svému městu. „Měli bychom si uvědomit, jak skvělá jsou místa, ve kterých žijeme, poděkovat takovým místům, ať je to město nebo vlast. A Hlučín je úžasné místo. Kdybych měl použít biblické přirovnání, je to město, kde bych našel těch deset spravedlivých. Mezi zdejší skvělé lidi patří i Josef Hlubek, který dnes také dostal ocenění.  Jsem hrdý, že jsem se ocitl v takové společnosti,“ prohlásil Oldřich Beneš.

„Jsem rád, že tu mohli být mí rodiče a prožít si ten pocit hrdosti,“ prohlásil cestovatel Pavel Klega, který spolu se zvláštní cenou dostal také kompas. „Dlouho tu nebudu, určitě se zase vydám na cestu. Ale s kompasem, ve kterém je i znak Hlučína, budu určitě vždycky trefit domů,“ konstatoval svérázný cestovatel, který šíří dobré jméno města Hlučín po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…