Hradec Králové: Tuny písku musí z ulic pryč, jarní očista začala

18.03.2017 9:39

Nánosy posypového písku ze zimní údržby a dalšího smetí z chodníků postupně mizí už několik týdnů, ale jen v omezené míře. Do konce března totiž musí univerzálně využitelné stroje zůstat připraveny na případné zajištění zimní údržby. Teprve v nejbližších dnech tedy začne očista města postupně nabírat na obrátkách.

Hradec Králové: Tuny písku musí z ulic pryč, jarní očista začala
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Od 1. listopadu do 31. března jsou technické služby jako správce místních komunikací odpovědny za zmírňování závad ve schůdnosti chodníků. Většina techniky určené k zametání chodníků je přes zimní období přestavěna pro potřeby zimní údržby. Zametání chodníků do konce března je tím pádem omezeno počasím a počtem mechanismů, které mohou být na tuto činnost nasazeny. Přestavba některých strojů ze zimního provozu na letní je časově velmi náročná a v případě nepříznivých klimatických podmínek by nebyla zimní údržba zajištěna včas,“ vysvětlil dosavadní omezené možnosti strojního čištění chodníků vedoucí příslušné správy Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Do odklízení tun písku z chodníků tak mohla zmíněná městská organizace dosud nasadit jen několik strojů. „Začali jsme samozřejmě chodníky v centru města, například pěší zónou, náměstími, bulváry či okolím nádraží. Kromě toho jsme po roztání sněhu město čistili ručně, a to včetně psích exkrementů nebo odpadků z travnatých ploch,“ uvedl vedoucí střediska čištění města technických služeb Pavel Holeček. A je co uklízet, protože zimní údržba při letošní na sníh a led bohaté zimě způsobila, že v ulicích leží nebývalé množství písku a ekogritu - ekologického posypového materiálu. Převážně na chodnících totiž v zimě skončilo zhruba 560 tun písku a 194 metrů krychlových ekogritu, což je výrazně více, než v předchozích zimách. Úklid tedy nějakou dobu potrvá. „Když si představíme dohromady přibližně 700 tun posypového materiálu na chodnících po celém městě, tak to samozřejmě nelze uklidit za týden,“ je přesvědčen Daniel Jeřábek.

V plánu metení mají technické služby 225 kilometrů vozovek, které musí zamést oboustranně, do strojního metení je zahrnuto také více než 370 kilometrů chodníků a cyklostezek. Technické služby postupně umyjí také všechny schodiště, podchody a mosty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…