Hranice: Nové parkoviště pro nádraží už je hotové

27.08.2016 6:33

Desítky parkovacích míst, jen pár minut chůze od vlakového nádraží, vznikly na málo využívané ploše autobusového nádraží v Hranicích. Nájemce (ČSAD Ostrava) tu, po dohodě s městem, na své náklady vybudoval parkoviště pro 45 osobních aut, čímž se uleví přetíženému prostoru před nádražím Českých drah.

Hranice: Nové parkoviště pro nádraží už je hotové
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

„Jde pouze o první krok, úpravy budou pokračovat. Jednak chceme opravit budovu čekárny na autobusovém nádraží. A hlavně jednáme se Správou železniční dopravní cesty o systémovém a komplexním řešení celého prostoru u hranického vlakového nádraží. Ale tady nemůžeme čekat výsledky ihned,“ vysvětlil místostarosta Hranic Ivo Lesák.

Město má představu, že v budoucnosti zde vznikne jednotný dopravní terminál, který bude komplexně řešit prostor obou nádraží a sdruží všechny vlakové a autobusové spoje v jednom místě. Toto řešení by pomohlo cestujícím a usnadnilo přestupy jak na dálkové, tak i na místní spoje.  Jde ale o území s různými majiteli, a například teprve nedávno hranické vlakové nádraží přešlo do vlastnictví Správy železniční dopravní cesty, proto jsou zde jednání komplikovanější.

Jako okamžitá ulehčení složité dopravní situace v přednádražním prostoru proto bylo zprovozněno odstavné parkoviště na autobusovém nádraží. Prozatím je v zkušebním provozu. Parkoviště vzniklo v jihovýchodní části nádraží po zrušení šesti nástupišť (č. 17 – 22).   Příjezd je upraven z Nádražní ulice, stejně jako je tomu v případě autobusů. Také výjezd je společný, do Nádražní ulice na severovýchodním okraji nádraží.

Na podzim dojde ještě k opravě čekárny autobusového nádraží, včetně okolí a opravě zastřešení zbylých nástupišť. Opravit by se měl i chodník směrem k podchodu k železniční stanici. Půjde ale o spíše udržovací zásahy, nikoliv zásadní rekonstrukci.

Funkci autobusového nádraží převezme v budoucnu jednotný dopravní terminál v prostoru dnešního vlakového nádraží a bylo by proto zbytečné sahat k nákladné přestavbě autobusového nádraží.

O samotný podchod mezi nádražími by se měla postarat Správa železniční dopravní cesty.  S ní město jedná také o vybudování odstavné plochy pro osobní automobily přímo u vlakového nádraží. Po opravě volá i odbavovací hala. Hranické nádraží patří mezi ty, které na hlavní trati ještě neprošly rekonstrukcí, a rozhodně není dobrou vizitkou pro návštěvníky města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…